Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Villa Skwattus Dei (Leuven) ontruimd

Villa Skwattus Dei (Leuven) ontruimd

Deze ochtend, maandag 18 juni, zijn de flikken binnengevallen in het kraakpand Villa Skwattus Dei. Het gaat om een ontruiming met onmiddelijke uitvoering, dus zonder waarschuwing en mogelijkheid om dingen te verhuizen. Gelukkig was er niemand aanwezig en werd er dus ook niemand gearresteerd. Heel wat spullen verdwijnen wel in de afvalcontainer. De ontruiming die al een half jaar dreigde voor het kraakpand, valt ook geheel ‘toevallig’ in de examenperiode. Daarom wordt er opgeroepen tot een betoging op vrijdag 22 juni om 20u op de Grote Markt, Leuven.

Bijna 7 jaar is het kraakpand in de Schapenstraat 29 bezet en omgedoopt tot Squattus Dei. Voordien was het pand eigendom van Opus Dei, een katholieke fundamentalistische sekte (jawel, die bestaan ook!) die het reeds 7 jaar lieten verkrotten. Squattus Dei is uitgegroeid tot een bron van creativiteit, politiek en cultureel leven, optredens, expo’s, volkskeukens, informatie, filosofie, (directe) actie en debatten.

Een bruisende bron waar:
-creatievelingen van allerhande pluimage hun ding kunnen doen
-activiteiten georganiseerd worden vanuit een antikapitalistische visie, waarvoor een vrije bijdrage gevraagd wordt zodat niemand uitgesloten wordt
-waar mensen geen consumenten zijn, maar hun leven in eigen handen nemen,
-waar de samenleving en de pilaren van de discriminatie en macht waarop ze is gebaseerd nog in vraag kunnen gesteld worden.
-Waar er gezocht kan worden naar een levensstijl met fundamenteel respect voor mens, dier en milieu

Nu is deze laatste niet-commerciële zone in Leuven ontruimd. Daarom roepen we iedereen op tot solidariteit ! Iedereen die de noodzaak inziet van dergelijke plaatsen in Leuven, los van het feit dat je al dan niet 100% achter de politieke keuze van Squattus Dei staat.

Nu weten we meteen ook welk social leven Tobback&Co verkiezen: die van de gebeden prevelende fundi’s.Meer info over Opus Dei: www.odan.org en www.mond.at/opus.dei

Daarom: BETOGINGVrijdag 22/06, 20u, Grote Markt, Leuven www.geocities.com/squattusdei

Volg ook via:

Volg ook via: www.leuvencentraal.org

Allez zeg :( en natuurlijk

Allez zeg :(

en natuurlijk weer tijdens de examens he :(
-xxxx-

Het stond er al lang aan te

Het stond er al lang aan te komen he.

Maar laat ons niet hypocriet zijn. Kraken is om de leegstand aan te kaarten. 7 jaar lang stond het leeg en werden jullie gerust gelaten.
Nu wordt er eindelijk een bestemming gegeven aan het pand, en doen jullie moeilijk. Waarom? Moeten jullie het eigenlijk niet toejuichen dat er iets met het pand gedaan wordt door de eigenaars?

Of zijn jullie eigenlijk gewoon op jullie teen getrapt omdat jullie er worden uitgegooid en wordt het steeds moeilijker om je te verschuilen achter een vage, wankele ideologie?

Moeilijk doen? Ik zie

Moeilijk doen? Ik zie helemaal niet in waar je dat vandaan haalt? De krakers zijn er zelf spontaan uit weggegaan toen ze hoorden van de komende ontruiming, nadat ze er 7 jaar lang hun steentje hebben bijgedragen, een ontmoetingsruimte hebben gecreëerd,... De reden waarom het vrijdag betoging is, is om de thematiek en ideologie nog eens aan te kaarten, te laten zien dat je panden wel kunt ontruimen, maar ideeën niet. Het is en blijft onrechtvaardig dat er zoveel leegstand is en dat er tegelijkertijd ellenlange wachtlijsten zijn voor de weinige sociale woningen die er zijn.

Dus eigenlijk is het geen

Dus eigenlijk is het geen betoging tegen het feit dat de politie de krakers uit het pand heeft gezet, maar tegen de leegstand... waarom dan al die heise rond de ontruiming, als er toch zoveel panden leegstaan kan je er toch direct een ander in gebruik nemen.
Of zou het kunnen dat jullie antikapitalistische ideeën zich uiteindelijk tegen je hebben gekeerd, en men het pand uiteindelijk als zijn bezig zag?

Btw, als er zo'n probleem van wordt gemaakt dat de ontruiming tijdens de examenperiode gebeurt, misschien dan ook wat respect tonen voor studenten die nog een tijdje examens hebben en zich tijdens hun examenperiode absoluut niet kunnen bezighouden met een domme betoging tegen een dergelijk bagatel!

een oproep tot solidariteit

een oproep tot solidariteit noem jij een bagatel?
en van waar haal je al die heisavorming? Wie zegt er je dat er geen andere panden in gebruik zijn genomen? Misschien is het beter dat je niet zoveel vooroordelen en veronderstellingen hebt. Doe eens je ogen open en verplaats je eens in iemand anders zen werkelijkheid. De wereld zou er een pak schoner uit zien door enkel al wat meer begrip voor elkaar op te brengen.
Enja, stom dat het tijdens de examenperiode valt (de betoging is zelfs mede hierdoor verzet naar vrijdag), maar ik meen me te herinneren dat de wereldfeesten ook tijdens de examens vielen... en daartegen is een betoging qua geluidshinder natuurlijk verwaarloosbaar, zelfs de verkiezingen vielen in de examenperiode en ga zo maar door. Deze discussie is trouwens helemaal naast de kwestie, ik snap eigelijk niet dat ik hier op in ga. Wie ben ik om je op een andere gedachtengang te brengen. Mensen horen en zien enkel hetgeen ze begrijpen, helaas.

Beetje serieus a.u.b.

Kraken blijft natuurlijk diefstal hé, daar kan je niet onderuit. Als je de leegstand wil aankaarten dan zijn er andere manieren dan je iemands eigendom toeëigenen.

Het gebouw gaat nu niet langer ongebruikt blijven. Je zou verwachten dat de krakers gelukkig zijn, want hun doel is bereikt. Alweer een pand minder dat leeg staat! Waarom protesteren ze dan zo hard? Omdat ze iets wat ze als hun eigendom beschouwen af moeten geven.

Kraken is op geen enkele rationele manier te verdedigen.

Leegstand en verkrotting,

Leegstand en verkrotting, dat is een misdrijf! Bij mijn weten is kraken wel de ideale oplossing hiervoor; het namelijk terug in gebruik nemen. Vaak zijn de eigenaars hier zelfs mee akkoord, eveneens buren die minder hard moeten stoken. Het beleid zou er zeker wat aan kunnen doen, maar ze doen het niet. Wonen is een basisrecht dat voor velen onbetaalbaar is. Dus waarom niet zelf actie ondernemen? Het thema op tafel gooien en laten zien dat het ook op een andere manier kan. We zijn namelijk geen passagiers van het ruimteschip aarde, we zijn allemaal bemanningsleden!

jullie beseffen toch dat een

jullie beseffen toch dat een prachtig autonoom cultureel centrum , plaats moet ruimen voor een christelijke fundemantalistische sekte (opus dei)?!

Solidariteit met de leuwense krakers in strijd !

Wie of wat er in de plaats

Wie of wat er in de plaats komt maakt me allemaal niet uit. Het enige dat telt is dat de rechtmatige eigenaar zijn gebouw opeist.
Btw, een prachtig autonoom cultureel centrum, als je in de krant ziet hoeveel containers vuilnis er uit dat gebouw zijn gekomen dan heb ik toch zo mijn twijfels bij de schoonheid hiervan.

Ik vraag me ook af of men zijn strijd tegen de leegstand van gebouwen moet voeren door wagens van andere burgers in brand te steken. Toevallig een mooie porsche en zware bmw... heb het gevoel dat er gewoon sprake is van jaloezie bij de bepaalde krakers omdat hardwerkende burgers, erin slagen iets dergelijks aan te schaffen.
Ben er zeker van dat er door zulke acties alleen maar minder respect voor jullie situatie ontstaat, maarja...

Kheb één tip, zoek een job! De werkende burger is het beu solidair te moeten zijn met een bende profiteurs.

De werkende burger? Profiteurs?

De werkende burger? Profiteurs? Jaloezie?

Kan u nu een punt zetten achter uw verzuurde commentaartjes? U hebt tien dagen geleden al uw hart kunnen luchten door Lijst Dedecker of erger te stemmen. En op het internet zijn er heel veel fora waar asociale praat wel hartelijk welkom wordt geheten.

Verzuurd? Ik ben 100%

Verzuurd? Ik ben 100% tevreden met wat ik heb bereikt. Ik ben niet diegene die problemen maakt van de ontruiming van een krot, ik steek geen wagens in brand, ik loop vrijdag niet mee in een protestmars.
Wie is er dan verzuurd? Het is natuurlijk makkelijk een zienswijze die ingaat tegen de uwe als verzuurd te zien, ik noem het realistisch!

Btw, heeft niets te maken met het al dan niet stemmen op LD of VB... Ja ik heb gestemd op Lijst Dedecker, maar als jij daar anders over denkt moet je hier niet de moraalridder komen uithangen alsof jouw keuze doordachter en beter is.

Interview met de krakers

Na de ontruiming van Villa Skwattus Dei op maandag volgt nu vrijdag een betoging van de Leuvense kraakbeweging. ’De Villa’ werd met een bevel tot onmiddelijke ontruiming zonder enige waarschuwing ontruimd en alle bezittingen van de krakers werden door de stadsdiensten in containers gegooid. De Morgen spreekt over een ’berucht kraakpand’, op Leuvencentraal laten we liever de krakers zelf aan het woord. Over de ontruiming, maar vooral over het hoe en waarom van kraken in Leuven.

Lees verder op leuvencentraal.org

solidarity in Dublin

On the morning of 20th of June Ely University centre, 10 Hume street, Dublin. Was attacked with paint bomb.
The centre provides accommodation for Male members of Opus dei, attending University in Dublin.
This solidarity action is for the movement of Leuven to know that they are not alone in their struggle.
The evictions of more and more social centres across Europe will not go unchallenged. The attempts of these governments to destroy autonomous, ant capitalist centres goes on, but so does squatting!
Kraken gaat door!!!!

kraken om te wonen.

Natuurlijk zijn er wetten en boetes op leegstand.
Logischerwijs zou je dus verwachten dat ieder huis een woonbestemming heeft; of in de kortste keren krijgt.
Voor mensen die een tweede of derde huis bezitten is de kost van een boete zeker reden om niet aan leegstand te denken.
Voor bouwpromotoren echter is er geen reden om niet te speculeren.
Aankopen; laten leegstaan en wachten op hogere prijzen.
Erger nog, aldus de prijzen mee op voeren.
Dus ik meen dat de boetes in zulke gevallen een maat voor niks zijn.
Dus wel veel leegstand.
Anderzijds wonen er kansarmen in kartonnen dozen.
Vinden de laagste inkomens geen woning naar hun beurs.
De alleenstaanden komen zelfs met hun loon niet toe om een redelijke woning te huren.
Al deze verhalen kon je de afgelopen maanden op Indymedia lezen.
Recent de vluchtelingen die door de politie werden uitgedreven.
In Gent zelfs midden in de winter.(De Roma aan de kant gezet door het OCMW).
Dus wat je inzicht betreft.
Je toch maar eens eerst informeren vooraleer ge hard van stapel loopt.
De krakers beweging bestaat al 40 jaar.
Heeft politiek al zeer veel impact gehad.(vooral in Nederland)
Volgens de wet(en wie maakt wetten)is het wonen in eigendom van een ander.
Soms zelfs met toestemming.
Ik wil maar zeggen.
Als de wetgever zou willen kan het statuut van kraker wettelijk gemaakt worden.
Allerlei morele argumenten gaan zeker op.
Een grote borst opzetten kan je vanuit een luxe positie.
Wanneer de wind je tegenzit door ziekte of ongeval kan het zijn dat je in een heel andere wereld terecht komt.
Op dat moment beroep doen op solidariteit en krakers zou je goed doen.
Dus ik wens je een ijzersterke gezondheid.
Let vooral eens achterom.
Je weet maar nooit.
(on)Geluk ligt op een klein plaatsje.
Hou vooral je moraal hoog.

Leo

Allee , opgekuist staat

Allee , opgekuist staat netjes zou ik zo zeggen. Jammer van de spullen die in de container verdwijnen , maar die mensen moeten ook leven nietwaar. Zie het als het verdelen van de rijkdom onder de proletariers.

Hoe men het nu draait of keert , kraken van een pand is en blijft het wederrechtelijk betreden van iemand anders zijn eigendom. Dus kunnen we het als normaal beschouwen dat de rechtstaat illegale daden aanpakt en eventueel bestraft.
Het kan jammer zijn dat dat pand staat te verkrotten en te verkommeren , het is geen vrijgeleide om er zonder toelating in te gaan hokken. Het neemt niet weg dat verkrottingstoestanden dienen te worden aangekaart en aangepakt , maar dit dient te gebeuren via de officiele kanalen.

Dat er daar mensen van allerlei pluimage " hun ding konden doen" doet me dan weer de wenkbrauwen fronsen.
Na eerdere ontruimingsacties heb ik kunnen aanschouwen welk soort pluimage die lieden soms dragen en dat kunnen we in zekere zin letterlijk nemen: gieren leven van dood en rottend materiaal en zullen daarvoor ook wel de gepaste nestplaatsen zoeken.( verkrotte kraakpanden?).

En wat die demonstratie betreft: studenten dienen tijdens de examenperiode met hun hoofd in de boeken te zitten en niet rond te lopen op een manifestatie van één of ander obscuur clubke. Ontspanning is nodig , maar daar lijkt mij een demonstratie niet echt geschikt voor. Examenstress kan soms rare dingen doen met iemand.

En wat die anti-kapitalistische visie betreft...
socialisme is ook kapitalisme... met het geld van iemand anders wel te verstaan.

Brandstichting...

En daarna maar brand stichten als wraak e... Typisch...

Als jullie allemaal een

Als jullie allemaal een mening klaar hebben, allemaal constant hier commentaar op leveren is dat een goede, leerzame zaak.(tenminste als je eens buiten je eigen hokje denkt) Maar heb dan ook het lef om je naam er boven te zetten en niet als een zielig klein kindje anoniem te posten. Als je een mening hebt en er voor uit durft te komen zet je naam er boven. Durf je dat niet hou dan je mond dicht.

Dear people of dublin, We

Dear people of dublin,

We can't express the warm feeling we got reading your comment! It's nice to know people share our fight against capitalism and Opus Dei.
It gives us the strength to go on, knowing other people in other countries feel, think, and live the same way we do.

Love, the Leuven squatters

The struggle goes on!
For more info you can contact angry_kitty@lycos.com

Als de krakers dan toch zo

Als de krakers dan toch zo achter hun standpunt staan, waarom liep ge grootste hoop tijdens de betoging dan rond met een bedekt aangezicht? Ongestraft misdrijven kunnen plegen, of toch niet zo fier over hun situatie?
Kzal vanaf nu alvast mijn naam hierboven zetten, hoewel het natuurlijk even simpel is daar Jos, Henk of Jef te schrijven.

Begrijp niet hoe men nog respect kan opbrengen als je de attitude en het gedrag van bepaalde krakers gisteren gezien hebt. ('Anarchie ja, filmt da maares met uwe stoeme camera'... en toen kreeg de cameraman ne klop van de slons in kwestie.) Ook de beschadigingen van die opus dei gevel vind ik ronduit schandalig!

Ook snap ik trouwens nog steeds het probleem niet goed, er was een rechterlijke uitspraak dat het pand moest worden ontruimd, men vertrekt niet vrijwillig, dus komt de politie een handje helpen, dan komt men zagen omdat men 27 containers afval kwijt is, maar er is intussen al een ander pand gekraakt... zoals ik dus al zei: een BAGATEL! Dat ze blij zijn dat er nog leegstand is, waar zouden ze anders gaan samenhokken?