Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Greenpeace voert actie in Gentse haven: "Cargill speelt sleutelrol bij vernietiging Amazonewoud"

Greenpeace voert actie in Gentse haven: "Cargill speelt sleutelrol bij vernietiging Amazonewoud"

GENT -- Greenpeace voert vandaag in de Gentse haven (1) actie om te protesteren tegen de impact van de intensieve sojateelt op het Braziliaanse Amazonewoud. Een dertigtal militanten ontrollen er spandoeken om de rol van de agromultinational Cargill duidelijk te maken bij de vernietiging van het grootste tropische regenwoud ter wereld.

GPB-Soy-Reynaers08.jpg

Ze bevestigen ook een groot spandoek van 14 op 4,5 meter op een vijftigtal meter hoge silo. Bovendien schilderen ze de slogan ‘Cargill = Amazon destroyer’ op de flanken van de SamJohn Amity, een vrachtschip met Braziliaanse soja aan boord, maar waarvan de exacte oorsprong onzeker is. De industriële soja-aanplantingen berokkenen schade aan het leefmilieu en bedreigen het overleven van inheemse volkeren. De grootschalige sojateelt vormt momenteel een van de belangrijkste drijfveren van ontbossing in het ecologisch zo waardevolle Amazonewoud. Cargill heeft zich illegaal gevestigd in Santarem in het Braziliaanse Amazonewoud. Deze agromultinational is meer en meer betrokken bij de vernietiging van de regio, een genetische schatkamer waar zich zowat 30% situeert van de biodiversiteit op land.

Greenpeace heeft op 6 april een rapport gelanceerd, getiteld “Eating up the Amazon” (2). In het rapport wordt de rol aangekaart van Cargill bij de huidige vernietiging van het Amazonewoud. De agromultinational is het grootste niet-beursgenoteerde privébedrijf in VS, een gewichtige pion in de wereldhandel van onder meer granen. In België is het bedrijf een belangrijke speler in de import van soja, voornamelijk bestemd voor onze veevoedermarkt. Een paar jaar geleden installeerde Cargill zich illegaal in het Amazonewoud (zie bijlage). Sindsdien vormt de multinational door zijn aanwezigheid en handel in soja een motor voor de ontbossing van het Amazonewoud. Het belangrijkste deel van de wereldwijde sojaproductie gaat naar veevoeder.

“Ongeveer 17 % van het Braziliaanse Amazonewoud is al tegen de vlakte gegaan. In het plantseizoen 2004-2005 werd maar liefst 1,2 miljoen hectare soja aangeplant in het Amazonewoud”, zegt Veerle Dossche van de bossencampagne van Greenpeace. “In Mato Grosso, de Braziliaanse deelstaat met de grootste oppervlakte aan soja-aanplantingen, is al een derde van het tropische regenwoud verdwenen. Het grootste deel van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt voor het voeden van de veestapels in onder meer Europa en de Verenigde Staten. Aan ons om te reageren en deze bedreiging van het Amazonewoud een halt toe te roepen.”

De impact van grootschalige soja-aanplantingen op het leefmilieu is goed gedocumenteerd. Denk maar aan factoren zoals ontbossing, overmatig gebruik van pesticiden en andere milieugevolgen wanneer ggo-soja wordt aangewend. Het is ook duidelijk dat deze aanplantingen niet bijdragen tot een beter welzijn voor lokale gemeenschappen en inheemse volkeren. Integendeel: illegale landbezettingen, onmenselijke arbeidsomstandigheden en zelfs slavernij, en het in gevaar brengen van de levenswijze van de inheemse volkeren zijn er schering en inslag (3).

“Niet alleen is Cargill zelf op illegale wijze aanwezig in het Amazonewoud, de agromultinational heeft ook soja gekocht van landbouwbedrijven die betrokken zijn bij praktijken zoals slavernij en illegale landbezetting. Cargill is ook een belangrijke promotor van de verdere expansie van de sojateelt in het Amazonewoud. Wij vragen hen om dit beleid drastisch om te gooien”, aldus Karen Simal, bij Greenpeace verantwoordelijk voor de ggo-campagne.

De helft van de soja die in Mato Grosso (4) wordt geproduceerd, is bestemd voor de Europese markt. België blijft niet achter bij de import van soja. Bijna één miljoen ton werd in 2005 rechtstreeks in België geïmporteerd, het grootste deel uit Latijns-Amerika. Soja uit het Amazonewoud komt ook in Belgische silo’s terecht, maar wordt gemengd met andere soja.

Greenpeace verwacht van de agromultinational Cargill dat ze stoppen met het verhandelen van Amazonesoja en genetisch gemanipuleerde soja.

Greenpeace rekent trouwens op een meer pro-actieve houding van de ganse agro-industrie. Het is ook aan hen om het verhandelen van Amazonesoja en genetisch gemanipuleerde soja tegen te gaan. Een betere tracering van soja op onze markt dringt zich op.

Noten:
(1) De actie vind plaats aan het Sifferdok aan Eurosilo. Eurosilo werd in 1969 opgericht door onder meer Cargill. Via Eurosilo brengt Cargill soja op de Belgische markt.
(2) Het rapport “Eating up the Amazon” is te downloaden op de Greenpeace website. Een publicatie van Greenpeace Internationaal-Nederland. Surf naar:
http://www.greenpeace.org/international/press/reports/eating-up-the-amaz...
(3) Intensieve sojateelt in Latijns Amerika: gevolgen voor samenleving en milieu, maart 2006. Een publicatie van Greenpeace België, beschikbaar op http://www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/intensieve-sojateelt-...
(4) De deelstaat Mato Grosso ligt in het zuiden van het Braziliaanse Amazonegebied, en omvat 46 % regenwoud en 49 % Cerrado (savanne). De deelstaat heeft de grootste oppervlakte aan soja-aanplantingen in Brazilië. In 2003-2004 vond de helft van de ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud, in Mato Grosso plaats.

GPB-Soy-Reynaers06.jpg
GPB-Soy-Reynaers03.jpg