Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hypothalamus herdenkt Ferre Grignard

Hypothalamus herdenkt Ferre Grignard

Op woensdag 8 augustus was het 25 jaar geleden dat Ferre Grignard overleed. 'De Ferre' zoals ze hem in Antwerpen nog steeds noemen stierf op zijn 43ste levensjaar aan keelkanker. Woensdagavond kwamen ze bijeen in een kroeg op de Mechelseplein
De 'Mille', de 'Fred', de 'Wout' (Van Cammen) of nog de 'Jan', initiatiefnemer, ze waren er allemaal...

DSCF4461.jpg

Ferre Grignard (Antwerpen, 13 maart 1939 - 8 augustus 1982)

Grignard verwierf tijdens de jaren '60 met nummers als 'Ring, Ring, I've Got To Sing' en 'My Crucified Jesus' een zekere internationale bekendheid. Enkele vrienden en overlevenden uit de tijd organiseerden deze herdenkingsavond.

Met beelden en muziek wou café Hypothalamus de Antwerpse zanger, één uur lang, huldigen.
Initiatiefnemer Jan Van Honsté wou dat er vele mensen kwamen opdagen die Ferre Grignard hebben gekend. De bedoeling was dan dat er herinneringen aan die tijd zou worden opgerakeld en vertelt. Dat gebeurde zoals gehoopt.

DSCF4368.jpg

'De Ferre' werd geboren in een burgelijk milieu waar hij later weinig mee te maken zou willen hebben. Toen hij eind jaren '50 kunstonderwijs ging volgen, kreeg hij bekendheid in de Antwerpse artiestenwereld. Niet omdat zijn schilderijen zo goed verkochten, integendeel, maar omdat hij zichzelf gitaar had leren spelen en zong als een witte neger. Hij had de blues zoals dat heet. Zijn engelstalige songs vielen in de smaak van het publiek. Pikante anekdote: Grignard zelfs sprak geen woord Engels. In feite werd hij in 1964 ontdekt door platenbaas Hans Kusters die ervoor zorgde dat hij snel doorbrak met de hit "Ring, ring, I've got to sing". Met zijn imago als hippie, met het lange haar en nonchalante uiterlijk, werd hij even de Boudewijn De Groot van Vlaanderen.

Het hoogtepunt van zijn carriére was ongetwijfeld een optreden in de Olympia in Parijs. Kort daarop klaagde hij de Franse vedette Johnny Halliday aan, die een bewerking had gemaakt van zijn tweede hit "My crucified Jesus". Het plagiaat zelf kon hem niet zoveel schelen, maar Ferre was woedend omdat Halliday er een tekst op had gemaakt die beledigend was tegenover hippies in het algemeen en Grignard in het bijzonder (Titel:"Cheveux longs, idées courtes", een muzikale antwoord, met deze franse versie van Johnny Halliday, aan een nieuwkomer: 'Hippie Antoine', die een hit scoorde met 'Les élucubrations', waarin hij Halliday vernederde door hem in een kooi op te sluiten.)
'De ferre' leefde overeenkomstig zijn imago: wild en nonchalant. Dat deed zijn carrière geen goed. De fans waren hem snel vergeten en Grignard ward weer cafézanger. Vlak voordat hij in 1984 zou overlijden, probeerde hij een comeback te maken, "met beklemmend werk, indringend als een lange doodskreet". Adriaan Raemdonck van Galerie de Zwarte Panter gaf hem enkele maanden voor zijn dood de galerie ter beschikking en organiseerde een indrukwekkende expositie met schilderijen van Ferre Grignard. Zijn vriend, kunstschilder Fred Bervoets, wilde dat Ferre Grignard nog voor zijn dood de kans kreeg aan het Antwerpse publiek te tonen dat hij talent had als schilder. En dat was ook zo. De betreurde kunstcriticus Rémi De Cnodder typeerde hem toen in De Nieuwe Gazet als een verwante van de Nieuwe Wilden en prees zijn schilderijen die volgens de criticus getuigden van een uitzonderlijke begaafdheid.

In 2005 was Ferre Grignard nog één van de kansmakers op de titel De grootste Belg, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr 85 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen. (Bron info/tekst: Leo De Ley - met dank).

DSCF4380.jpg

Milleke (Emilius) Fingertips: "Er wordt over de Ferre veel flauwekul verteld. Hij was geen drugsverslaafde, niemand van ons trouwens. Er werd al eens stevig doorgedronken, dat wel ja. Het probleem met de Ferre was dat hij absoluut niet met geld kon omgaan. Dat heeft hem uiteindelijk de das omgedaan."

DSCF4396.jpg

Fred Bervoets (Wereldberoemd dankzij zijn schilderijen en tentoonstellingen zelfs 'tot in New York') vanavond bij zijn aankomst.

DSCF4388.jpg

Jan Van Honsté, initiatiefnemer van deze avond 'Ferre' en 'warme' vriend van de zanger.

DSCF4426.jpg

Een gedeeltelijk lijst van Ferre Grignard kroegen

DSCF4449.jpg
DSCF4463.jpg
DSCF4445.jpg
DSCF4378.jpg
DSCF4392.jpg

Fred Bervoets en Mille Vingertips 'samen' op beeld(dokument)

DSCF4439.jpg
DSCF4488.jpg
DSCF4394.jpg
DSCF4448.jpg

De Ferre natuurlijk

Knap broer, ik heb weer wa gemist zeker?

Ward en Gerda

de roma

er hangt nu een schitterend werk van de ferre in de roma in bogerhout !
groeten