Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Persbericht] Vrijheid voor Jose Maria Sison!

[Persbericht] Vrijheid voor Jose Maria Sison!

Het Internationaal Comité Defend veroordeelt in de sterkst mogelijke termen de onrechtvaardige arrestatie van Filippijns politiek vluchteling Prof. Jose Maria Sison door de Nederlandse politie. In de morgen van 28 augustus werd hij aangehouden op basis van valse beschuldigingen. Terzelfder tijd viel de Nederlandse politie binnen in verschillende huizen van Filippino’s in Utrecht, onder meer in het Internationaal Informatiebureau van het Nationaal Democratisch Front.

De aanhouding van Professor Sison vond plaats nadat het Filippijnse Hooggerechtshof verschillende politiek gemotiveerde zaken tegen hem en anderen verwierp. De zaak die door de Nederlandse politie tegen hem werd ingediend is eveneens politiek gemotiveerd en moet onmiddellijk afgewezen worden.

Het Europees Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg annuleerde eerder ook de opname van Professor Sison in de ‘terroristenlijst’ van de Raad van de Europese Unie omdat de Raad geen geldige reden opgaf.

Professor Sison, of Joma, werd zogezegd aangehouden toen hij zich bij de Utrechtse politie aanmeldde. Hij was door hen uitgenodigd zogezegd om nieuwe informatie te verstrekken in verband met de klacht die hij in 2001 indiende.

Volgens de advocaat van Sison die hem vergezelde naar het politiekantoor werd Sison gevraagd naar een kamer te gaan ‘om vragen te stellen’. Nadat hij alleen in de kamer was, werd hij, zonder medeweten van zijn advocaat, meegenomen naar de gevangenis van Scheveningen in Den Haag, waar hij nu in hechtenis is.

Het Internationaal Comité Defend veroordeelt met klem de ‘Gestapo-stijl’ waarop de Nederlandse politie Professor Sison arresteerde en de woningen doorzocht. Defend verklaarde dat de politie een voorwendsel gebruikte om Sison in hechtenis te nemen. De politieteams toonden in bepaalde gevallen tijdens de invallen geen huiszoekingsbevel en ze forceerde zich toegang door de deuren open te breken terwijl mensen binnen aanwezig waren. In bepaalde huizen waar ingevallen werd, waren enkel minderjarigen aanwezig.

Julie Sison, de echtgenote van Joma, verklaarde dat de Nederlandse politie in burger rond 9.30 uur niet eens aanbelde of klopte, maar in plaats daarvan hun voordeur inbeukte. Ze verklaarde dat ze gevraagd werd om in een hoek van hun huis te zitten terwijl de politie hun computers, documenten, cd’s en andere bestanden wegdroeg. De huiszoeking duurde tot in de vooravond.

Gelijktijdig met de aanhouding van Joma en de huiszoeking van zijn huis, werd binnengevallen in het Internationaal Informatiebureau van het NDF en in verschillende andere huizen van Filippino’s in Utrecht. De Nederlandse politie nam computers, laptops, papieren, diskettes, cd-rom’s en dvd’s in beslag.

De aanhouding van Professor Sison en de huiszoekingen in verschillende huizen van Filippino’s is duidelijk politiek gemotiveerd. EU-gezant Javier Solana verklaarde eerder dat de CPP, het NPA en Professor Sison het brandmerk van 'terrorist' zouden verliezen op voorwaarde dat ze capituleerden.

De Filippijnen, Nederland en de VS gebruiken gerechtelijke procedures om politieke druk te zetten op het NDFP om zich over te geven aan de regering in Manilla.

Het Comité Defend zal de Nederlandse regering aansprakelijk houden indien Professor Sison een haar wordt gekrenkt tijdens zijn hechtenis, ook indien hij wordt overgebracht naar een ander land.

Het Comité Defend kondigt aan dat protestacties zullen volgen in de Filippijnen, Canada, de VS, Australië, Hong Kong, Indonesië en in verschillende Europese landen.

JOSE MARIA SISON ONMIDDELLIJK VRIJ!
WEG MET DE VALSE BESCHULDIGINGEN!
STOP DE POLITIEKE VERVOLGING VAN FILIPPIJNSE PROGRESSIEVEN IN EUROPA!

Internationaal Comité DEFEND
Utrecht, Nederland

Voor meer informatie:

Meester Jan Fermon
Eerste Raadsman voor de zaak bij het Europees Hof van Eerste Aanleg
+32-475441896

Meester Michel Pestman
Advocaat
+31-20-3446200