Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Hans Van Temsche: het proces van extreem rechts

[Opinie] Hans Van Temsche: het proces van extreem rechts

Maandag 1 oktober startte het “proces Hans Van Temsche” in Antwerpen. De toen 18 jarige doodde op 11 mei vorig jaar koelbloedig een Malinese babysit en het kind op wie ze paste, de tweejarige Luna. Even voordien schoot hij een jonge Turkse vrouw neer, die de aanslag amper overleefde. De stad, het land was in shock. Dit was een racistische terreurdaad gepleegd door een jongeman uit een militant racistisch, extreem rechts milieu. Niets meer, niets minder.

Het assisen proces dat gevoerd wordt is in die zin een “primeur” dat voor de eerste keer racistische motieven wettelijk als bezwarend element ingeroepen worden. De kans dat de dader er met een lichte straf van af komt is nihil, dat hij levenslang krijgt groot.

Dit is niet zomaar het proces van een “verwarde” jonge moordenaar, dit is het politieke proces van extreem rechts – van het Vlaams Belang – en het product van een jarenlang gevoerde haat politiek. Dat product heet Van Temsche en hij is niet de enige.

Het Vlaams Blok werd veroordeeld wegens racisme en het aanzetten tot haat. Het Vlaams Belang gaat door op die weg. De Antwerpenaren, de Vlamingen die op deze partij stemmen doen dat voor een groot deel uit vreemdelingen haat, niet uit naïviteit of verbolgenheid om vuile straten. Net als de nazi’s in Duitsland konden steunen op de overgrote meerderheid van de Duitse bevolking, is het Vlaams Belang electoraal een massa partij dank zij de steun van de doorsnee Vlaming. Wie het anders ziet, weigert lessen te trekken uit de geschiedenis.

Dit is een politiek proces. De dader gaf zijn racistische motieven toe. Doch, zei hij: “Ik ben slechts een “beetje” racist”. Wie hoorde nooit de bemerking van zovele brave Antwerpenaars, Vlamingen : ”Ik ben geen racist, mààr…” ? Waarna een brei van zuiver racisme uitgestort wordt. De jonge dader maakt deel uit van een familie die onder gedompeld is in extreem rechtse ideeën en praktijken. Van Temsche is door zijn opvoeding gekneed in extreem rechtse Vlaams Nationalistische en nazistische tradities. Zijn familie is medeplichtig aan de moordzucht van hun kind.

“Bloed aan mijn naam…”

Is dat wel zo ? Grootvader Van Temsche vocht met zijn broer tijdens WOII aan het Oostfront tegen het “goddeloze communisme” en voor Bloed, Eer en Trouw. Van de broer werd niets teruggevonden, de grootvader overleefde. Verminkt. Hij schonk aan zijn kleinzoon een SS dolk en een exemplaar van “Mein Kamp” van Hitler ter lering. Frieda Van Temsche (Harelbeke) tante van…, was Parlementslid voor het VB tijdens de terreur daden van haar neef. In een interview met “Gazet van Antwerpen” (“Ja, er kleeft bloed aan mijn naam…” ) jammert ze vooral over zichzelf. Ze werd zo waar depressief van alles, ze blijft trots op haar familie naam en haar vader, de nazi. Ze begrijpt niet waarom de media haar familie doorlichten, want:”Niemand, behalve de dader, heeft hier schuld aan…”. Of anders gezegd, ze “heeft het niet geweten” zoals ook de Duitse nazi’s en Vlaamse collaborateurs na WOII massaal verklaarden. En nog beweren. De daders zijn “de slachtoffers” en de gaskamers fictie.

Vader en moeder Van Temsche (Wilrijk) zijn actieve leden van het Vlaams Belang. Uiteraard “geen racisten”. Ze kennen het programma van hun partij duidelijk niet…Het type doorsnee Vlaming dat zelfs geen speelgoedwapens in huis wou, maar niet wist dat Hans op zijn kamer een heel arsenaal échte verzamelde. Hans, de liefhebber van natuur en dieren, die er op uit trok om “makakken” neer te knallen. Hitler was ook zo een honden vriend.

De omgeving waar de moordenaar opgroeide was racistisch, nazistisch, extreem rechts en verbonden met het Vlaams Blok – Vlaams Belang. Het opvoedkundig resultaat was er naar. Deze familie is medeplichtig. En niet “…niemand, behalve de dader…”.

Dit is een politiek proces. Dit is het proces van een partij, het VB, die een jonge man politiek, ideologisch tot een racistische moordenaar kneedde. Die een politiek redelijk onnozele familie tot medeplichtige maakte. Van uit hun loge kijken de De Winters en Annemansen toe. Kijkt een Coveliers toe. Wassen hun handen in onschuld. Nochtans zijn zij het die er voor zorgden dat Hans Van Temsche slechts de trekker moest overhalen, nadat zij op een meeting opriepen wapens aan te schaffen. Vergiftigd als Van Temsche is door de jarenlange indoctrinatie die het VB over Vlaanderen uitstort. En waarvoor deze partij oorspronkelijk buiten de wet gesteld werd, om schaamteloos met hetzelfde programma en dezelfde hatelijke ordewoorden te herrijzen. De show die De Winter en C° enkele weken geleden in Brussel opvoerden toen ze gearresteerd werden tijdens een verboden racistische manifestatie tegen de Islam, is voer voor meer Van Temschen’s.

Allen schuldig.

De totaal geïntegreerde Turkse Songül Koç werd neergeknald wegens haar hoofddoekje terwijl ze in de zon een boek zat te lezen nabij het standbeeld van de Vlaamse dichter Paul Van Ostayen. De jonge Malinese Oulematou Niangadou werd gedood omdat ze een zwarte huidskleur had. De blanke tweejarige Luna Drowart volgde omdat ze huilde en bij de Malinese vrouw hoorde. Wij zijn allen schuldig…

Wij zijn allen schuldig omdat we de bruine pest die extreem rechts uitwalmt niet uitroeiën. Omdat wij er niet in gelukken hen die de mond vol hebben met “…ik ben geen racist, maar…” het zwijgen op te leggen. Omdat bijna een miljoen Vlamingen zonder schaamte op een partij stemmen die medeplichtig is aan de terreurdaden op Luna, Songül en Oulematu. Aan de dagelijkse terreur tegen “de anderen”.

Dit is een belangrijk proces omdat voor de eerste keer racisme als verzwarende omstandigheid geldt. Dit is een politiek proces omdat een extreem rechtse ideologie aan de basis ligt. Dit zou het proces moeten zijn dat de politieke, ideologische verantwoordelijken die een Van Temsche motiveren mede berecht. Een Dewinter,Annemans,Van Heche, Coveliers en C° horen naast Van Temsche te zitten.

Koen Calliauw

gewelddadig

Gisteren de interessante documentaire gevolgd van de moordpartij in het AMISH schooltje (USA).
Nogal wat elementen vind je terug bij het huidige dossier Van Themse.
Ongetwijfeld speelt de (zieke) persoonlijkheid een grote rol; belangrijk element daarin de isolatie, het gebrek aan communicatie.
Natuurlijk spelen de omgeving, de uitwendige factoren ook een grote rol.
Extreem-gewelddadige video-spelletjes, vuurwapens binnen handbereik, extreem-rechts discours en nationalistisch discours ...
Opvallend in de documentaire vond ik de tegenstelling tussen het (haast irrealistische, want met ouderwetse kleren, zonder telefoon of electriciteit, met paard en kar, in zeer hechte kleine gemeenschappen zich afzonderend van de verdorven maatschappij van de Engelsen) leven van de Amish gemeenschap en actuele Amerikaanse samenleving. Twee wijzen van samenleven die wit-zwart tegenover mekaar stonden.
De documentaire maakt duidelijk dat onze huidige samenleving (materialistisch liberalisme) te ver is doorgedraaid. De overdreven aanwezigheid van commercie, concurrentie en consumptie maakt dat andere waarden (gemeenschapszin, met modern woord solidariteit, zie nu lopende enquete, maar ook contacten bvb. buurt of familie) in de verdrukking komen.
Mensen lopen het risico naast mekaar te leven, als concurrenten (tegenstanders).
Ik kan me inbeelden dat racisme (de andere heeft een andere huidskleur, komt van een ander land, is hier niet geboren) bij velen een groot element van concurrentie is.
Sommigen denken zelfs het recht in eigen hand te kunnen nemen.
Meest frappant vond ik de zwart-wit tegenstelling van de twee gemeenschappen tegenover de dader : tientallen leden van de Amish-gemeenschap waren op de begrafenis van de man die 5 meisjes in het schooltje doodde, heeft hem vergiffenis geschonken en heeft dagelijks normaal contact met zijn vrouw en kinderen.
Het staat in schril contrast met de dood-straf praktijken van de USA : oog om oog, tand om tand.

Van Themsche was (gelukkig) een marginaal

Is Gaia verantwoordelijk voor het feit dat een paar ALF-leden hun ideeën extreem interpreteerden en branden begonnen te stichten?

Uiteraard niet, ook al waren er indertijd mensen die dat insinueerden.

Ook de kogel die Pim Fortuyn doodde kwam niet "van links", zoals sommigen aan de uiterst-rechtse zijde suggereerden, maar van één individu.

Want laten we eerlijk zijn: stel dat het Vlaams Belang niet bestond, dat extreem rechts een marginaal fenomeen was enz... Acht u het dan onmogelijk dat er ooit een moorddadige rotzak met een geweer door de straat zou zijn getrokken en vreemdelingen zou hebben beginnen uitmoorden? Niet all dagen, maar ooit? Een blik op het wereldnieuws leert dat zulke doorgedraaide types overal af en toe opduiken.

Dat de extreem-rechtse familiecontext voor een deel verantwoordelijk is, daar kan ik me nog in vinden.

Maar het Vlaams Belang en zelfs de hele maatschappij verantwoordelijk maken gaat echt een brug te ver. Als het echt aan het Vlaams Belang lag dat zulke dingen gebeurden, dan waren er gezien hun groot aantal supporters elke week dergelijke "zuiveringsacties" geweest.

Gelukkig is Van Themsche een marginaal fenomeen. Laten we het alstublieft zo houden!

VAN TEMSCHE

Het Vlaams Belang heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid voor dit zogenaamde 'marginaal fenomeen'. Het lijkt me net heel gevaarlijk alle verantwoordelijkheid die verder gaat dan individuele verantwoordelijkheid weg te schuiven als overdreven. Ik ben Antwerpenaar met hart en ziel maar ik walg zeer regelmatig van de sfeer in mijn stad. Ik ben bediende en moet bijna dagelijks racistische uitlatingen aanhoren van mijn collega's. Deze uitlatingen zijn weliswaar niet aan mij gericht maar toch kwetsen ze mij eveneens als mens. Ik leef namelijk in een samenleving (of dat dacht ik toch) wat voor mij impliceert dat mensen in die samenleving voor elkaar uitkijken en elkaar indien mogelijk helpen en beschermen. Dit betekent ook dat men niet stilzwijgend toekijkt terwijl een kanker zich vanbinnenuit verspreid. Elke mens die zichzelf de naam 'mens' waard acht heeft een verantwoordelijkheid.
Ik schaam me dan ook oprecht voor de daden van de beklaagde.

Maar dat is nu net mijn

Maar dat is nu net mijn punt.

U leeft, net als ik, in Antwerpen en we waren beiden waarschijnlijk even diep gedegouteerd van wat er vorig jaar in onze stad is gebeurd.

(ik krijg nog steeds koude rillingen wanneer ik door de Zwartzusterstraat loop en dat steentje zie waarop de namen van Luna en Oulemata gegraveerd staan)

Wij zien beiden de samenlevingsproblemen in onze mooie stad, we horen beiden de propaganda van het Vlaams Belang, enz...

Maar we hebben nooit het idee gehad om eens met een geweer door de stad te lopen en een paar vreemdelingen (of andere mensen) af te knallen. Dàt is onze individuele keuze.

Dat maakt ons betere mensen dan Van Themsche. Als wij zo iemand in onze omgeving zouden hebben, zouden we hem nooit aanmoedigen om alles op "de vreemden" te steken, of om een dergelijke wandaad te plegen.

En gelukkig denken de meeste mensen zoals wij, oo, de meeste van die mensen die "geen racist zijn, maar..."

Wat Van Themsche een marginaal fenomeen maakt. Want voor zover ik weet loopt er niet elke week een racistische moordenaar met een geweer door de Antwerpse straten.

Ik begrijp uw punt en en ik

Ik begrijp uw punt en en ik zou ook niet willen dat de persoon in kwestie alle verantwoordelijkheid wordt ontnomen.

U haalt het 'niet aanmoedigen' aan. Niet aanmoedigen is voor mij geen verantwoordelijkheid nemen maar wel stilzwigend toekijken. Ik haalde het voorbeeld uit mijn werkomgeving aan omdat ik zelf (mea culpa) ook niet meer het lef, de kracht, de energie heb om in discussie te gaan met diegenen die zich racistisch uitlaten. Rekening houdend met het feit dat deze uitlatingen niet aan mij gericht zijn is dit tamelijk laf (al zeg ik het zelf). Ik behoor dus ook tot die groep die 'niet aanmoedigt' en daarmee genoegen neemt.
Sinds 11.05.2006 heb ik echter het gevoel dat 'niet aanmoedigen' niet volstaat als het gaat over verantwoordelijkheid nemen.

misselijkmakend hoe sommige

misselijkmakend hoe sommige media en zichzelf verheerlijkende journalisten een loopje met de waarheid nemen en vanuit hun pretentie van 'ik-weet-het ; ik heb de waarheid in pacht ' de bevolking via dergelijke artikels trachten te beïnvloeden. De beheerders van zo'n site zouden beschaamd mogen zijn en wat mij betreft mogen ze hun 'neutraliteitslabel' de prullenbak in werpen.

samenleving

Je mening dat Van Themsche een "marginaal fenomeen" is, treed ik volledig bij
Hij draagt een zeer grote verantwoordelijkheid (deze wordt door een volksjury bepaald)
Zeggen dat de samenleving verantwoordelijk is, is inderdaad een brug te ver (Hans Van Themsche zou dan vrijuit gaan, want hem treft immers geen schuld); zeggen dat de samenleving er niks kan aan doen lijkt mij ook ongenuanceerd.
Heel wat elementen kunnen een invloed hebben bij criminaliteit :
1. opvoeding en onderwijs
2. sociale situatie
3. cultuur, media, sociale contacten
4. sociale situatie
5. vrije tijd (bvb. extreem gewelddadige videogames) ...
In zijn film "Bowling for Columbine" zoekt Michael Moore naar elementen in de Amerikaanse samenleving die mee een rol kunnen hebben gespeeld bij dergelijke drama's. Hij legt oa. de klemtoon op het uiterst gemakkelijk aan wapens geraken in de USA.
Racisme en vreemdelingenhaat is één element in onze samenleving die volgens mij ook zijn rol zal spelen. Groepen zoals Vlaams Belang dragen bij tot deze mentaliteit.
Ik denk dat het zoeken en afwegen van deze elementen een moeilijke opdracht is. Het is een té gemakkelijke oplossing te vervallen in oppervlakkige uitspraken, in een sensationele benadering.
Een zinnig mens (en een gezonde samenleving) zoekt naar achtergronden en oorzaken. Beoordeelt en trekt er zijn lering uit.

voor een groot deel met u eens

Ik ben het voor een groot deel met u en "anonymous" eens.

Van Themsche draagt de volle verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar uiteraard is er een context die voor een deel kan verklaren hoe hij zover is geraakt (wat voor geen sikkepit zijn schuld vermindert).

En het Vlaams Belang/Blok is terecht door een rechter veroordeeld geweest. Of ze specifiek voor Van Themsche als inspiratiebron hebben gediend is niet bekend, maar met haat spuien bereik je in ieder geval geen positieve effecten :(

Mij stoorde het artikel van Koen Calliauw, omdat die op een totaal ongenuanceerde manier eerst de familie van Van Themsche, dan het Vlaams Belang en ten slotte de ganse maatschappij schuldig maakt aan de moorden.

Ik denk trouwens dat iedereen actief kan bijdragen aan een betere samenleving, het zit vaak in die kleine dingen. Opstaan voor oude mensen in de tram, aan de moslim die de pitabar waar je vaak komt eten vragen of hij niet teveel last heeft met het vasten tijdens de Ramadan, moeders met een kinderwagen helpen instappen in de bus, enz... enz... Kleine dingen, niet wereldschokkend, maar zo draag je als burger bij tot het verminderen van de verzuring en het wantrouwen in de stad.

racisme

stond gisteravond wat verwonderd van de commentaar van Meester Van Aelst (advokaat van Mv Kongül Koç) die racisme ontkende, als hoofdmotief voor de moordpartij
de cliënt heeft haar advokaat opgezegd
het toont aan hoe gevoelig dergelijke zaken liggen : je kan er als buitenstaander of als deskundige een "gefundeerde" mening over hebben
belangrijk is echter ook hoe de mensen te velde (of in het oog van de storm in dit geval) het aanvoelen
natuurlijk ook weer een staaltje van de onzin die momenteel op het "duidings"magazine Terzake allemaal wordt uitgekraamt (ik vind dat zij zich beter onledig houden met BHV, dat kan zo geen kwaad want das toch maar bezigheidsterapie voor spijkers op laag wate)

Het radertje Van Temsche

De geschiedenis van de mensheid wordt niet gemaakt door individuele helden of gangsters. Keizer, koning, kardinaal, Poetin of Busch kunnen een belangrijke rol spelen, maar zijn niet de essentie van historische processen. Dat zijn wel de grote economische ontwikkelingen en hun invloed op politiek en cultuur, op het leven van de gewone mens. Hedendaagse historici bestuderen déze processen en in veel mindere mate zoals voorheen de biografieën van generaals en Romeinse heersers.

De rol van Hans Van Temsche is die van een radertje in een drama waarin hij de marionet is van poppenspelers en hun ideologie. In die zin heeft hij recht op “medelijden” en op een goede verdediging. Het is terecht zich te verdiepen in de psychologie van een jongeman met zijn eigen – wellicht zieke – persoonlijkheid en de invloed van zijn directe omgeving, die ontegensprekelijk extreem rechts is, racistisch en erger. Een persoonlijkheid die hem meer dan anderen vatbaar maakte voor de gruwel. De oplossing van de vraag naar het “waarom” ligt echter niet alleen in de ontraadseling van een ziek brein, maar vooral in de vraag wie of wat beïnvloedde dit brein. Bij de behandeling van psychiatrische patiënten is naast het neuro biologische de maatschappelijke context even belangrijk. Niemand leef alléén op een eiland. Er is altijd interactie.

Dit individu is gemanipuleerd door het alles doordringende haat discours van extreem rechts, van het VB en haar kopstukken. Deze rattenvangers van Hamelen zie je in de hele geschiedenis hun aanhang meeslepen. Ook nu, in Vlaanderen. Daarom zeg ik dat Dewinter en C° medeschuldig zijn, hoofdschuldige zelfs. (Lees op www.verzet.be een van uit Joodse hoek gemaakte analyse hierover). Het gaat dus om een politieke, maatschappelijke verantwoordelijkheid die er voor zorgde dat Van Temsche “slechts” de trekker moest overhalen. De dader alleen verantwoordelijk stellen is een gemakkelijkheids oplossing die voorbij gaat aan het belangrijkste.

De nabije omgeving, zijn familie, is mede verantwoordelijk. Opvoeders hebben hun zware opdracht. Het is laf van Frieda Van Temsche om alléén de dader schuldig te verklaren en niemand anders. Ze steekt aldus haar neef een dolk in de rug om haar extreem rechtse familie, zichzelf en het VB te beschermen.

En wij allen dan? Mogen wij de handen in onschuld wassen? Kunnen de bijna één miljoen VB stemmers dat doen? Wij zijn mede schuldig aan de ziek makende invloed van een ideologie die de meeste gelaten over zich heen laten gaan. Dat is triest. Ook voor WOII zag - wou niet zien - de meerderheid wat er aan de hand was. Al voor de oorlog waren de Duitse concentratiekampen geen geheim. Lees die geschiedenis op de vermelde site.

In zoverre we ons niet naar vermogen engageren om de dagelijkse strijd tegen onverdraagzaamheid en het “kleine” racisme te voeren, zijn we medeplichtig aan de verspreiding van die grote pest en haar invloed op te beïnvloeden figuren als Van Temsche. En, wie is volledig vrij van de angst voor het vreemde? De grote historische processen zijn niet door God gezonden en onomkeerbaar. Mensen beïnvloeden ze en overwinnen op historisch niveau de ellende. Van Temsche is géén geïsoleerd “marginaal” verschijnsel, hij is de uiterst extreme uitdrukking van de vreemdelingen haat die in deze meest racistische regio van Europa leeft. Dat tij kan gekeerd worden.

Koen Calliauw

oulematou

nog een mening over Van Themsche en racisme :
de blog van Marc Van De Looverbosch gaat over hoe het nichtje van Oulematou ertegen aan kijkt,
en wat beschouwingen van de journalist erbij

van Temsche

Geen woorden, maar daden.

'"My good friends, for the second time in our history, a British Prime Minister has returned from Germany bringing peace with honour. I believe it is peace for our time."
Dit waren de woorden van Neville Chamberlain op het bordes van Number 10 Downing Street op 30 September 1938. Op 1 september 1939 begon WO2. Dit was de realiteit.
We leven in een kapitalistische wereld. Het overgrote deel van de mensheid gaat gebukt onder de uitbuiting van een kleine groep. De middelen waarvan deze machthebbers zich bedienen werden doorheen hun lange ervaring steeds geraffineerder. Een sociaal net en cultureel programma ordent ons leven in onderdanigheid. Een getrapte parlementaire democratie geeft een illusie van politieke vrijheid. Het leger paradeert op de nationale feestdagen. Op de achtergrond staan de uitsluitingen en de censuur. De fascistische dictatuur. Het militair regime. Dagelijks worden we overspoeld met woorden zonder werkelijke inhoud. De waarheid wordt ontkent. De klassenstrijd bestaat niet meer, het communisme is dood, leve de vrije markteconomie en de consumptiemaatschappij. Maar in de feiten ervaren de mensen de holle retoriek in de verarming ondanks grotere productiviteit en stress.
Het bovenstaande probeert het kader te schetsen waarin het geval HANS VAN TEMSCHE (HVT) zich afspeelt. Het geval HVT is niet alleenstaand en ook niet het eerste noch het laatste. Het is van alle tijden en alle windstreken. Het is de wanhoopsdaad van de gedesoriënteerde enkeling.
In tegenstelling tot onze machthebbers en hun koelies bekruipt me het gevoel al mijn uitspraken te argumenteren met feiten tot sluitende bewijzen. Op zich is dat al een probleem omdat de klasse die ons uitbuit over het quasi monopolie van informatie beschikt. Hun kranten en radio- en TV-stations dicteren hun stellingen. Ze zijn wel meesters in hun verfijnd woordgebruik om werkelijkheden die hun onwelgevallig zijn te verdoezelen. Ze zijn ook de beheerders van de archieven en bepalen de dagorde en de modaliteiten. Hun universiteiten leveren daartoe de brains.
- Op het assisenproces tegen Hans Van Themsche dat volgende week begint, staat de jongeman niet gewoon als moordenaar terecht, maar als racistisch moordenaar. Het is voor het eerst in de Belgische rechtsgeschiedenis dat die kwalificatie wordt gebruikt: racisme als verzwarende omstandigheid. -
om slechts een voorbeeld aan te halen:
- Ambassadeur van Marokko Mustapha Salahdine noemde, tegen de feiten in, de doodslag op Mohammed Achrak een “racistische actie” (Gazet van Antwerpen, 30-11-02, p.3 -
De voorbeelden van racistisch getinte aanslagen zijn legio. Maar ze krijgen meestal niet die naam en dus ook niet de rechtmatige bestraffing. Zo zijn de persartikels en journalistieke uitlatingen de deksels van de doofpotten. Hoe controversieel ook de daad van HVT heeft een positieve doorbraak teweeggebracht ten aanzien van justitie.
Waar zich thans de hele zaak lijkt op toe te spitsen is vooreerst de strafmaat en de relatie tot de verantwoordelijkheid. In al de woordenretoriek komt ook wel eens een juiste opmerking of vraag naar boven. Wat moet de jury opmaken uit de totaal tegenstrijdige verslagen van de psychologen? Dat is slechts een met name genoemd onderdeel van de uiteindelijke manipulaties waaraan de juryleden bloot staan. Ze zijn het democratisch schaamlapje van het klassegerecht.
Het is waar dat HVT geen objectief proces kan krijgen. Niemand krijgt dat. De uitspraak van een proces is steeds de belangen afweging van de uitbuitende klasse. Wat verliest ze eraan om een - have not - streng te veroordelen of lijkt het haar nuttiger de feiten te minimaliseren. Deze oefening maakt de justitie in diens van haar broodheren.
Het is tijd na deze noodzakelijke inleiding als referentiekader in te gaan op HVT
HVT is sinds enkele maanden 18 jaar. Zou hij zelf weten wie hij is. Op het moment dat hij betrapt wordt op roken een mislukkeling. Dat de ontdekking van zijn rook- en drankgedrag en de bekendmaking daarvan aan zijn familie hem zo aangrijpt bewijst zijn idealisme. De gespletenheid van zijn wereldbeeld. Helemaal niet abnormaal en nog veel intenser bij een begaafde puber. Een merkwaardig iemand met minstens twee levens. Een leven conform aan de eisen van de door mij geschetste maatschappij en een gedroomd leven vol romantiek.
Laat ons maar eens de vloed aan informatie over HVT ondergaan.
Grootvader ( een been geamputeerd ) en diens gesneuvelde tweelingbroer waren oostfronters. Een brompot waarvan hij na zijn dood Mein Kampf en een dolk koestert en later aanvult met wapen-reliqua en documentatie. Interesse in Kendo. Grof fascistische muziek type Blood and Honour. Computerspelen als Counterstrike en Postal II. Tante Frieda Van Temsche is vooraanstaand actief lid van Het Vlaams Belang. Vader bakt frieten op de feesten van het Vlaams Belang maar minimaliseert zijn betrokkenheid en verleden (VOORPOST). Een ongelovig milieu zoals gebruikelijk bij oud-oostfronters. Een zoals Jolien Janzing in Humo schrijft overbezorgde moeder die een nefaste invloed uitoefent op een jeugdliefde ( een goth-periode ). Een moeder die overtuigd is van zijn hoogbegaafdheid. Een vader in een gezin van vier kinderen die veel werk heeft ( verschillende bronnen spreken van een gevuld orderboekje als schrijnwerker, anderzijds is er sprake van tewerkstelling in de technische dienst van Hemiksem) en dus weinig thuis is. Er zou ook een astmatische aandoening zijn welke hem fysiek beperkt. Waar minder over geschreven wordt is de toch wel ruime financiële armslag waarover HVT leek te beschikken. In Humo lezen we over zijn uitgangsleven en eventjes 500 euro pinnen is ook niet mis.
Positief zijn dan weer heel wat mensen uit zijn directe omgeving zoals buren, zijn Kendo-relaties, zijn leraars en medeleerlingen, zijn ex-liefje, zijn stamkroegvrienden. Eigenlijk zijn ze bijna een unanieme lofzang op deze zachtaardige, gevatte, toffe gast en dierenvriend. Hij speelt mee toneel, is klasse titularis, wordt halve finalist in het schaaktornooi. Heeft dank zij zijn in de vroege jeugd opgebouwde bijna encyclopedische dierenkennis goede resultaten zonder echt veel inspanning te moeten doen.
In Humo lezen we : "Hans was altijd aan het lachen, maar dat was maar een pose" zegt Ricky. "Die gast lag enorm in de knoop met zichzelf. Hij reageerde dat soms af door al het leed van de wereld op de allochtonen te steken. Als kind was hij gepest geweest door Marokkanen en hij zou die makakken weleens een lesje leren. Straffe praat, maar als ik heel eerlijk ben, zegden mijn kameraden en ik ook weleens zulke dingen. Maar daarom ga je nog niet tot actie over, hé".
Het warme nest - waar alles toegedekt werd - en vader de boodschap mee gaf welke hap uit het huishoudbudget hij nam en zich goed te gedragen had op het internaat, want een ander logement in Roeselare zou hij niet kunnen betalen - kwam wel hard over bij HVT. De verwittiging van vader was zeker aangekomen blijkt achteraf. Ook de mogelijkheid van onder moeders vleugels te kunnen ontsnappen leek verloren te zijn.
Was HVT dan een kameleon, was zijn braafheid dan uitsluitend mimicry. Was de geest van grootvader de motor tot ontwikkeling van een latent fascisme dat we allen in ons dragen ( Adorno heeft daarover uitvoerig geschreven ) Welke wereld was zijn natuurlijke biotoop? De wijk Neerland in Wilrijk of Roeselare?
Geen van beide!
In Wilrijk waar het Vlaams Belang nochtans een grote invloed heeft en zelfs bij zijn familie blijft het gedachtegoed van grootvader beperkt tot lippendienst en zelfs tot afvalligheid. Aan het gedrag thuis is niets heroïsch meer, het zijn bourgeois geworden. Ook met de Kendo-vereniging komt het tot een breuk. Zijn wereld lijkt bevolkt door vlaggen die hem vals voor komen en woorden die loos klinken zonder inhoud.
In Roeselare vind zijn maatschappelijk betere ik wel een zekere mate van welbehagen maar het Wilrijk van de Marokkanen versplintert de harmonie. Een andere agenda naast de studies lijkt zich aan te dienen. Ik citeer nogmaals Humo: Aan het VABI begon Hans steeds meer op te vallen. Hij liep rond in een lange, zwartleren jas en dat leverde hem de bijnaam Mister Black Magic op. Hij was excentriek en een tikkeltje mysterieus, je kon gewoon niet naast hem kijken.
Het gevoel van minderwaardigheid slaat om in een zoektocht naar een super-ego. Intelligentie is een scherp snijdend mes. Het oordeelt op jonge leeftijd al te absoluut in wit-zwart, goed-slecht verhoudingen. Hij is in wezen een oprechte idealist. Hij gaat recht door zee. Hij is de toetssteen voor de gemeenschap. Een zware last voor een pas achttienjarige waarvan blijkt dat de fysiek bepaald niet optimaal is. De brainstorm wordt geblust met videospelletjes, een extra stimulans voor a-sociaal gedrag. Eenzaamheid achter de pc en fundamentele onvrede met de maatschappij woekeren verder maar betere natuurlijke eigenschappen blijven strijden. Koppig worden deze stimulansen onderdrukt met alcohol en sigaretten. Het zijn feiten die hem ten gronde richten. Lege flessen en peuken. De getuigen van zijn ondergang.
De idealistische wereld, zijn territorium wordt bruusk ontheiligt, zijn diepste privacy geschonden. De deur moet ontsloten worden voor de opvoeder en deze ziet voor zijn ogen niet de superman maar een schender van algemeen aanvaarde maatschappelijke regels. Eenvoudige voorschriften waar eigenlijk geen intelligent iemand kan tegen zijn. HVT staat met zijn rug tegen de muur, zijn super-ego zal een zeer sterke impuls nodig hebben om de gekrenkte trots te helen.
Bijna machinaal ontwikkelt zich de dramatiek die eindigt in een tragedie. De feiten zijn voor wat justitie en pers wil meedelen gekend.
De wortel van dit kwaad is rancune, ressentiment, wrok, eigenliefde. De emotie bij uitstek waar het fascisme aan appelleert. In zijn vaandel draagt het Vlaams belang een zwarte leeuw van rood ontdaan uit wrok tegen het socialisme; een bekende leuze van haar beweging is: Eigen volk eerst: niet meer dan de collectiviteit van ik-ken eerst. Verkondigers van een heilsleer uitsluitend dienstig aan eigen volgelingen. De anderen zijn minderwaardig. Wat verkeerd gaat is de schuld van bevolkingsgroepen die geen knieval willen doen en dan nog meestal de minderbegoeden daarvan. Zo ook de wrok ten aanzien van Wallonië omwille van een historische achterstelling. Niet er bij vertellende dat niet de Waalse bevolking maar het kapitalisme en zijn ongelijkmatige ontwikkeling daarvan de schuld dragen. Tot de voornaamste punten van het Vlaams Belang programma van Wilrijk - ons lieftallig gebracht door Anke Vandermeersch - behoren veiligheid, nultolerantie criminaliteit en dergelijke "loze" woorden. Erger deze valse beloften verhullen het komende ware geweld dat ze willen installeren.
Frieda Van Temsche behoorde tot het Sint-Maartensfonds ( alhoewel in onmin met de katholieke wereld ) perverteerde deze club de liefdadigheid naar sympathie en steun aan de collaborateurs. De strijders tegen het goddeloos communisme. De nostalgie is onverwoestbaar bij dit taai ras dat zich niet bij de nederlaag kan neerleggen. Feitelijk weten ze dat hun tijd terug zal komen want fascisme gaat samen met de onafwendbare crisis van het kapitalisme en imperialisme. HVT was empathisch genoeg om grootvader te begrijpen, de boeken van Adolf Hitler waren in welwillende handen terecht gekomen. Maar de tijd was nog niet rijp voor HVT, zijn jeugddrang was te voorbarig en kon niet ingetoomd worden. Wellicht een commutatief-probleem in een wereld waarin men zelden openlijk praat over waarheden die niet aangenaam zijn.
Het gebeuren met de vijf Marokkanen was de geleiding naar het verdere plan. Humo: Hij sprak er over met een vriend die naast hem zat, dat hij zelfmoord wilde plegen en nog een paar "makakken" mee de dood in wou nemen. In onze praat maatschappij waar niets is wat het is of zelfs tegengesteld zijn ook deze woorden in de oren van zijn vriend maar uitingen in de wind. Maar HVT is ernstig en intelligent. Zijn super-ego kleed zich in een martelaarsrol. Als een demon is de grootvader op de achtergrond aanwezig. Unser Ehre heist Treue zo staat allicht op de dolk die hij erfde van grootvader. Geen woorden, maar daden!
Fascisme en de "pamperaars" - om eens in hun eigen terminologie te blijven - van deze gedachte - het Vlaams Belang - liggen wel degelijk aan de basis van het gedrag van HVT.
Ook tot het Fascistische dadengoed behoort het vleien naar boven toe en het schoppen naar onderen. Volstrekt in overeenstemming zoekt HVT zijn slachtoffers onder de in zijn optiek althans "minsten" van onze bevolking. De weerlozen.
Volgens de laatste berichten voert het groot-kapitaal een campagne om de kwestie Hans Van Temsche die zo onthullend is voor het latent fascisme te herleiden tot een individuele losstaande actie van een ontoerekenbare. Het begrip Asperger is een mooi woord ook. Iets nieuws nog. Iets waar de gewone mens zich nog kan aan vergapen. Wie er het slachtoffer van is moet het verkeerd gebruik van deze term in zijn slechtste zin ook maar ondergaan.
Het komt het Vlaams Belang natuurlijk niet goed uit dat HVT op die manier aan de orde van de dag stelt wat ons te wachten staat. Het masker van het Vlaams Belang moet voorlopig ongeschonden blijven, de ondermijning van de al wankele democratie is nog niet ver genoeg gevorderd. De woorden mogen nu nog niet omgezet worden in daden. Het geweld van Hans Van Temsche wordt samengevoegd bij het andere zinloze geweld dat nu volop in de belangstelling gekomen is. Zinloos geweld is een term als een illegale arbeider als geen naakt ontslag als afvloeiing als outplacement als vervroegd pensioen als uiteindelijk eindoplossing ( Endlösung ) Het is hard maar waar!
De maatschappij waarin we leven is een poel van tegenstellingen. De doodstraf uitvoeren is terecht afgeschaft. Levenslange opsluiting zonder enige hoop op toekomst lijkt nog erger en even inhumaan. Langdurige opsluiting voor een pas 19 jarige wel extra lang. Menselijkerwijze zou wederopvoeding ideaal zijn en een redelijke termijn daaraan verbonden op een tweede leven. Zou het Vlaams Belang dit laatste leuk vinden? Waarschijnlijk opteren ze voor de zwaarst mogelijk vernederende straf zodat hij ten volle een martelaarsrol tot hun glorie kan spelen.
Zo was de collectieve strafmaatregel van het Verdrag van Versailles de voedingsbodem voor het nationaal socialisme van A Hitler. Aldus recupereert het imperialisme de rancune tot een instrument om de bevolking nog dieper in de put te duwen.
In dit verband in de marge een geschiedenis van iets meer dan 50 jaar terug.
Aan de vooravond van haar executie schrijft Lucrèce Vanbillemont aan haar ouders:
... Aller Lieve Ouders wat ik jullie heb aangedaan vergeef het me. Lieve Ouders nogmaals sal ik jullie alles bekennen wat ik heb misdaan. En met veel liefde schenk ik me leven aan Onze lieve Heer omdat hij ons geliefd volk en vaderland mag sparen van het Cominisme en alle ander vervolging blijf altijd bidden hopen en betrouwen en aanvaard de beproeving met veel liefde en onderdanigheid. ... ( sic )
Het naderhand geïmproviseerd doodsprentje verschaft onder andere volgende gegevens
Lucrèce Vanbillemont geboren te Veurne December 1925 ( in werkelijkheid 6 december 1924 )
ter dood veroordeeld door de krijgsraad 5 juni 1945 - gefusilleerd 9 februari 1946
er staat een gedicht bij van Ward Hermans
Na de oorlog werd Hermans door de Krijgsraad ter dood veroordeeld.
In 1955 kwam hij vervroegd vrij.
Alhoewel zijn politieke rol toen was uitgespeeld bleef hij actief als publicist en dichter.
Het gedicht begint:
LUKRETIA. gij waart pas achttien jaar !
Zo jong !
.. Al biddend aan de paal zijt gij gefusilleerd.
Die u schoten, stonden het gezicht verweerd
Alsof van hun misdaad zelf geschrokken.
LUKRETIA ! Gij waart pas achttien jaar !
Ik noem Uw naam, streel in de geest uw haar,
En zoen uw mond. ...
Mijn commentaar hierbij :
Achttien jaar is wel een zeer dichterlijke vrijheid om
als een "lijkenpikker" schaamteloos in te spelen op rancune.
De " Hans Van Temsche's " ontlopen hun straf niet
de " De Winters " zien een lang leven tegemoet.

Tot slot en als sluitend bewijs van mijn stellingen

LETTERLIJK. De afscheidsbrief van Van Themsche
Er zijn geen woorden die de pijn verzachten voor wat ik jullie aandoe. Ik zal niet in de hemel op jullie wachten want die bestaat niet. De hemel is maar een goedkoop antwoord op de vragen die mensen zich stellen.

Mijn bloed leeft verder in jullie bloed. Ik leef verder in jullie. Er is een tijd van komen en gaan en mijn tijd van gaan is gekomen.

Er zijn ook voordelen. Nu ik er niet meer ben, is er meer geld. Meer geld voor de broers. Zij kunnen nu overleven. Zij hebben geen onzekere toekomst meer.

En ik, hoe zou ik het anders allemaal overleefd hebben. Wat moet ik gaan doen tussen al die domme mensen? Hoe zou ik de unief overleefd hebben?

Ik dronk omdat ik me verveelde. Ik voelde me beter als ik dronk. Al zal het safke (sigaret, nvdr) daar ook wel voor iets tussen zitten. Van roken word je heerlijk rustig. Op een pakje sigaretten staat: ’roken is dodelijk’. Ze hebben gelijk.

Ik wil ook niet sterven aan één of andere stomme ziekte of aandoening. Zet op mijn ‘plaat’ wel ‘Killed in action’

Jullie zijn de beste ouders die ik me kon wensen.

Hans

Deze afscheidsbrief weerspiegelt volmaakt zijn schrijver

Er zijn geen woorden ( in de optiek van HVT zijn er geen woorden meer voor de waarheid ) die de pijn verzachten voor wat ik jullie ( eigen clan, eigen volk ) aandoe. Ik zal niet in de hemel op jullie wachten want die bestaat niet. De hemel is maar een goedkoop antwoord op de vragen die mensen zich stellen. ( "Heidenen voor het Blok" is de titel van een uitstekend boek van De Morgen journalist Jan De Zutter. In dat boek onderzoekt De Zutter de band tussen extreem-rechts en het heidendom. ) Mijn bloed leeft verder in jullie bloed.( ZOALS DE GROOTVADER IN HEM VERDER LEEFDE - Blut und boden is Duits voor bloed en bodem, eigenlijk vrijwel hetzelfde aan volk en vaderland ) Ik leef verder in jullie. Er is een tijd van komen en gaan en mijn tijd van gaan is gekomen. ( blinde onderwerping aan irreële natuurwetten )

Er zijn ook voordelen. Nu ik er niet meer ben, is er meer geld. Meer geld voor de broers. Zij kunnen nu overleven. Zij hebben geen onzekere toekomst meer.
( in zijn superieure intelligentie hekelt hij hier ironisch de ouders )

En ik, hoe zou ik het anders allemaal overleefd hebben. Wat moet ik gaan doen tussen al die domme mensen? Hoe zou ik de unief overleefd hebben?
( Inderdaad tot het uiterste doorgevoerd is ironie een dodelijke kwelling )

Ik dronk omdat ik me verveelde. ( om de tijd vullen die nog niet rijp was voor zijn aanbruisend fascistische rancune ) Ik voelde me beter als ik dronk. Al zal het safke (sigaret, nvdr) daar ook wel voor iets tussen zitten. Van roken word je heerlijk rustig. Op een pakje sigaretten staat: ’roken is dodelijk’. Ze hebben gelijk. ( weer een staaltje van uiterste logische consequentie )

Ik wil ook niet sterven aan één of andere stomme ziekte of aandoening. ( Dit laat zijn super-ego niet toe ) Zet op mijn ‘plaat’ wel ‘Killed in action’ ( Geen woorden maar de dadendrang die ik niet kon voleindigen )

Jullie zijn de beste ouders die ik me kon wensen.
( Als ze ooit tot bezinning komen hierover lijkt me ook hun verder leven een hel )

Hans ( toch een beetje Duits klinkende naam )

Hans Van Temsche

Mr Koen Calliauw als er 1 man rondloopt met frustatie ben jij dat,ik ben geen lid van VB maar na jou comment ga ik daar nu ook op stemmen zie,das het omgekeerde dan wat jij zou beogen.
Wat Van Temsche gedaan heeft trekt inderdaad op niks en verdiend een dikke vette straf,maar we spreken hier over een manneke van 18 jaar,een puber die gewoon even door het lint gegaan is,het verschil met ons en een moordenaar is 10 sec,wetenschappelijk bewezen en nogeens want de pen kan je goed hanteren ,ik geef van Temsche zeker geen gelijk,dikke straf maaaaar met heropvoeding,Van Temsche hoort NIET thuis tussen ...aja ik ga het niet zeggen maar het zit er vol van van die heilige ikke nie weet mannekes daar en daar hoort Van Temsche niet thuis.
Als jij in het vervolg de zaken wil omkeren en het proces van VB wil maken mij niet gelaten maar ik vrees dat we niet meer in de jaren 40 wonen en dat vele mensen ook zien wat er in ons zoete belgie aan het gebeuren is,ik zal eens met jou om 12 uur s'nachts een citytripke doen door molenbeek,st-joost,la louviere charlerio brussel city maar ja dat zal niet aan jou besteed zijn zekers hé???gij loopt met kleppen op zolang het maar niet bij jou is hé...neem daarbij de alles is goed politiek van onze onbekwame politiekers,de pamperpolitiek..nogal goed dat er voor Van Temsche nu net WEL plaats was in de gevangenis en dat Van Temsche niet naar huis gestuurd werd hé.
Het word tijd dat jij eens wat meer buiten komt en eens gaat kijken in belgie anno 2007,terwijl in Antwerpen het concert van DEUS bezig was tegen verdraagzaamheid stonden onze nieuwe vrienden de gewone burgers te bestelen in de voetgangerstunnel naar linkeroever,maar tja dat komt nogal moeilijk uit je pen hé,hier de mensen een rad voor ogen draaien en zeveren a volonté daar schrik je niet voor terug,en ja er zullen mensen zijn die jou shit nog slikken ook,één ding was zeker na het proces,buiten de ouders van de diepbetreurde LUNA was 1 ding al direct duidelijk.....dat onze nieuwe belgen tussen de ween en valbuien door wel perfect kunnen tellen in euro's,waarom ga je rond dat onderwerp in een grote boog voorbij????daarom nogeens het is in en in triest hoe jij in deze wereld staat,dat zijn even grote haatgevoelens dan Van Temsche...Alleen heb jij nog geen geweer,ik krijg na jou bullshit meer en meer sympatie voor de winter en co.
PS Mr Calliauw Van Hecke is met CK en niet met CH
gegroet en have a nice life