Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wandelen op en voor de aarde - recht op grond

Wandelen op en voor de aarde - recht op grond

Het gaat met de boeren in India al een tijdje niet zo goed. Dat heeft veel te maken met de imperialiserende politiek van de agro-industrie. De boeren pikken het niet langer meer en hebben zich georganiseerd in een beweging die ze Janadesh noemen. De stappen met zo’n 25000 naar de hoofdstad om er een oordeel te vellen over de schrijnende toestand en om het recht op grond terug te eisen. Parallel met deze tocht gaan in verschillende andere landen tochten door die hun steun betuigen aan de Indische boeren en tegelijk het verband met de eigen agro-industrie leggen.

yatraDholpur.jpg

Janadesh op weg naar New Dehli

Ik nodig jullie graag uit om enkele uren, een of meerder dagen aan de Belgische tocht deel te nemen. Die gaat door van 19 tot 21 oktober. In de bijlage vinden jullie alle info. Teksten zijn ook beschikbaar in het Frans en in word format. Heb je vragen, aarzel dan zeker niet me te contacteren. Gelieve de boodschap zo wijd mogelijk te verspreiden. Meer achtergrondinfo vind je op http://sansterre.surlaterre.org.


UITNODIGING - TOCHT VOOR DE GRONDLOZEN



Wat – Wandeltocht ter ondersteuning van boeren zonder grond in Indië en voor het recht op toegang tot grond in onze streken



Wanneer – van 19 oktober (’s avonds) tot 21 oktober (16u)


Waar – vertrek in Huizingen en daarna via Sint-Pieters-Leeuw naar de Indische ambassade (Elsene)


Van 19 oktober (’s avonds) tot 21 oktober 2007 (tot in de late namiddag) gaan we de boer op met de “tocht voor de grondlozen”. Voel je vrij om je enkele uren, een dag of meer bij ons aan te sluiten en/of deze boodschap wijd te verspreiden.


Waarom hebben we deze tocht op poten gezet? Velen onder jullie zagen de onvolprezen documentaires We feed the world of Our Daily Bread die de argo-industrie op de korrel nemen. Die industrie heeft wereldwijd gevolgen voor boeren en anderen die op een kleinschalige manier voedselteelt willen organiseren, een bezigheid die nu relevanter is dan wanneer ook. In India bleef men niet bij de pakken zitten en besloot men massaal de straat op te trekken om verzet aan te tekenen. In het Noorden van dit land kwam de beweging Janadesh letterlijk op gang naar New Dehli. 25.000 boeren zonder grond kozen voor een vreedzame actie waarin ze het recht op en de toegang tot (landbouw)grond eisen. De opzet van de actie is meervoudig: een collectieve wandeling naar de hoofdstad (de aankomst is gepland op 21/10), openbare inlichtingsacties, een ultimatum ten aanzien van de regering, een mandaat voor het volk (“Janadesh” betekent “oordeel van het volk”), een aanhoudende staking, een sit-in en hongerstaking vóór de zetel van de regering tot de toekenning van de gevorderde eisen. Deze actie is het Volksoordeel voor de terugname van haar waardigheid door middel van grond en de nodige middelen voor levensonderhoud. (meer info vind je op http://english.janadesh.net).


De tocht heeft tot bedoeling steun te betuigen aan de landbouwers van Indië, maar ook om een heel reëel probleem waar we ook in onze streken mee te kampen hebben aan te kaarten. Het probleem gaat dus iedereen aan die op een andere manier aan landbouw cil doen of eenvoudigweg in zijn/haar basisbehoeften wil voorzien.


Een solidaire tocht ziet dus stilaan het daglicht. We zullen onze wandeling beginnen in Huizingen, waar we net als in Sint-Pieters-Leeuw onze steun betuigen aan landbouwers die voor een andere landbouw kozen. Daarna trekken we via het kanaal Charleroi-Brussel naar onze hoofdstad. Waar de Indiërs hun regering tot de orde roepen, doen wij dat bij de Indische ambassade in Elsene. Op dit moment zijn ook elders tal van tochten aan de gang. (voor meer info zie: www.solidarite.asso.fr, www.landforlife.ch, www.confederationpaysanne.fr en www.oxfamnovib.nl)


We gaan op de avond van 19 en 20 oktober dieper in op de vragen over het recht op land en de gevolgen voor de Indische boeren, maar ook voor boeren en anderen in uiteenlopende regio’s, dus ook bij ons. In Brussel zullen we ons best doen de boodschap door te geven aan grootstadbewoners die voedsel vaak enkel associëren met grootwarenhuizen en niet meer weten waar het eigenlijk vandaan komt. We schrijven ook samen aan de tekst die we uiteindelijk zullen voorleggen aan de ambassade van Indië.


Contacten:


Franstalige contacten



Morgan – morgan_o2002@yahoo.fr
Bastien – bastienchemin@hotmail.com
Hervé – herve.brindel@gsara.be

Nederlandstalige contacten



Jonas – jonas@fian.be
Maarten – mroels@vub.ac.be

contact tijdens de tocht:



fr 0486/88.88.45
nl 0497/77.28.69

Hoe kan je je bij ons aansluiten?


In de bijlage vind je een getailleerde plattegrond en wegbeschrijving.


vrijdag 19 oktober (vanaf 19u)


De boerderij van Veerle Samyn en Paul Eylenbosch (Patchamama) onthaalt ons – Solenberg 3 – 1654 Huizingen


zaterdag 20 oktober (vanaf 16u)


De boerderij van Jean-Pierre de Leener – Bezemstraat 260 – 1600 Sint-Pieters-Leeuw


zondag 21 oktober (middag)


Zondagmarkt – op de verhoogde berm op het einde van de Stalingradlaan waar ook de micro march midi doorgaat – 1000 Brussel


zondag 21 oktober (om 16u)


Voor de Indische ambassade – Vleurgatse Steenweg 217 – 1050 Elsene


Praktisch


Overnachting en tocht


We slapen in een schuur. Het is dus niet onbelangrijk dat je een matje en een slaapzak meebrengt. Voor de tocht is het ook aangeraden waterafstotende kledij mee te brengen. Regen houdt ons niet tegen, maar we houden het ook graag warm en droog. Goeie stapschoenen zijn uiteraard ook geen overbodige luxe.


Benadering


De tocht werd in een geest van openheid en toegankelijkheid georganiseerd en we trekken die lijn graag door in de staptocht. Iedereen is welkom met zijn of haar specifieke inbreng! Van inbreng gesproken: het zou fijn zijn als iedereen een potje mee kon brengen om er aarde mee naar de ambassade te dragen. Dat kan een stille, vreedzame en dus krachtige statement opleveren. Niet onbelangrijk: waar we ook verblijven, we proberen de plek properder achter te laten dan we ze vonden.


Heb je zin om gewoon es langs te komen en niet de hele tocht te volgen, ben je eveneens meer dan welkom!


Keuken


Gemeenschappelijk keukenmateriaal zal voorhanden zijn, net als de karretjes waarmee we het materiaal verplaatsen. Iedereen kan best zijn / haar eigen eetgerij (bord, mes, lepel en vork) meebrengen.


Muziek


Muziekanten en hun instrumenten zijn meer dan welkom! Die maken het wandelen of het waken bij een kampvuurtje vaak genietbaar.


de taalgrens ploegen

Landbouw en zijn.
Eten en leven.
Mens en aarde.
Onze wortels.
Het doet deugd.
De taalgrens ploegen.
Leven hier en ginder.
Solidair voor de basisbehoeften.
Zo simpel is het.
Maak het dus gemakkelijk.
Ik ben solidair .
Wat eten we vanavond?
Proficiat.

leo