Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Autochtonen en allochtonen zingen in A'pen samen de Vlaamse Leeuw uit protest tegen zinloos geweld en radicalisering

Autochtonen en allochtonen zingen in A'pen samen de Vlaamse Leeuw uit protest tegen zinloos geweld en radicalisering

Naar aanleiding van het nieuw oplaaiende geweld en racisme in Antwerpen, was er deze maandagavond een manifestatie. Amper een ... vijftigtal mensen waren aanwezig. Reden: uitnodiging te manifesteren werd wat laat vermeld... (voor velen, de namiddag zelf van de actie!).

Eerst aangekondigd op de Grote Markt (waar manifesteren verboden is...) verhuisde deze actie, op aanvraag van het stadsbestuur, naar de Groenplaats. Toch waren er 2 andere protestacties wel toegelaten (zie andere reportages) op hetzelfde uur aan het Stadhuis! Hoogtepunt van vanavond was toen de Vlaamse Leeuw gezongen werd als afsluiter door zowel autochtonen als allochtonen, onder Vlaamse vlaggen: nooit eerder ergens gezien!

'Duimen voor ...een kleurrijk Vlaanderen!' of nog, 'Een samenleving gebouwd op wederzijds respect!' was te lezen op twee spandoeken.

DSCF0880.jpg

Wij luisteren naar de woorden van Arnold Peeters:

"Graag wil ik mij als districtsraadlid van Spirit uit Berchem aansluiten bij de oproep van Nathalie Cordon en Hicham El Mzairh om deze actie te voeren. Zij deden een warme oproep aan autochtonen en allochtonen om voor de start van de gemeenteraad de Vlaamse Leeuw te zingen. Tevens wil ik een oproep doen naar al mijn collega's politici om, over de partijgrenzen heen, aan deze actie deel te nemen en vrienden en kennissen te mobiliseren om op de 'Groenplaats' aanwezig te zijn.

De actie vloeit voort uit een incident waarbij Nathalie Cordon slaag kreeg omdat de daders dachten dat ze allochtoon was. In Gazet van Antwerpen lezen we echter ook over een incident op een bus van De Lijn in de Driekoningenstraat in Berchem, waarbij enkele allochtonen een buschauffeur bont en blauw sloegen.

Blijkbaar komt er dus maar geen einde aan de spiraal van zinloos geweld in onze samenleving. Het wordt echter dringend tijd dat het niet bij vrijblijvende oproepen en optochten blijft. Het is vandaag dringend nodig dat ieder individu zélf een ernstig ENGAGEMENT aangaat en dit ook duidelijk maakt. Een signaal dat we er met ons allen samen iets aan willen veranderen. Met een persoonlijk engagement van ieder van ons.
Daarom zou ik graag aan deze oproep een campagne koppelen met als thema "Duimen voor een Kleurrijk Vlaanderen" Een samenleving gebouwd op wederzijds respect! "Een bewustmakingscampagne die langzaam moet groeien en uitmonden in een kleurrijk feest (bijvoorbeeld op 11 juli volgend jaar). Eigenlijk is het sympathiek en zeker origineel dat de initiatiefnemers de Vlaamse Leeuw als symbool van deze actie namen. Voor sommigen wordt de Vlaamse Leeuw immers inderdaad maar al te vaak verbonden met extremisme en een "eigen volk eerst" retoriek.

Enkele jaren geleden hielden de scouts hun driejaarlijks groepleidingcongres. Zowat 700 groepsleid(st)ers spraken zich uit over fundamentele keuzes rond de identiteit van hun jeugdbeweging, goed voor 72.000 leden. 93% van die jongeren wil zich profileren op het thema Vlaanderen door mee te ijveren voor democratie en verdraagzaamheid. 99% van deze jongeren kiest om solidair te zijn met de wereld door geen vooroordelen te hebben en open te staan voor de wereld. Voor meer dan 80% van de scouts betekent Vlaanderen een multiculturele samenleving, een gastvrij en vredelievend land en een democratische en verdraagzame samenleving. Ik vermoed dat dit ook een mooie staalkaart is van wat jongeren in het algemeen in Vlaanderen denken rond deze thematiek. En daarbij wil deze campagne aansluiten.
Zélf sta ik als onderwijzer in het derde leerjaar in het basisonderwijs en ondervind dagelijks hoe ik met jongeren van diverse nationaliteiten (16 van de 24 leerlingen hebben een andere thuistaal dan het Nederlands) kan bouwen aan hun en onze toekomst. Het is geen gemakkelijke opdracht. Wel een erg boeiende.
De verkleuring van onze samenleving is een realiteit. Vlaanderen wil een verdraagzame samenleving blijven. We kunnen deze veelkleurigheid enkel maar verzilveren door de problemen niet uit te vergroten, noch ze te ontkennen.

Daarom deze oproep om deze maandagavond met zijn allen, met kleurijke verf, onze duim te zetten om samen te bouwen aan een nieuwe toekomst. Samen een persoonlijk engagement aangaan om te bouwen aan een kleurrijk Vlaanderen.

Het bijgevoegde logo zou eventueel via speldjes, stickers, ballons, affiches, enz. kunnen verspreid worden via buurtverenigingen, scholen, jeugdbewegingen, enz.
Wie een speldje opsteekt, geeft duidelijk te kennen dat hij zich engageert voor een kleurijke samenleving. Dit logo mag geen vrijblijvend symbool zijn maar een duidelijk engagement naar elkaar toe, een oproep naar wederzijds respect voor onze taal, een belofte voor een respectvolle houding naar elkaar toe.
Een duidelijke keuze ook voor een kleurrijke toekomst van onze Vlaamse Gemeenschap. Kleurrijk met vanzelfsprekend aandacht voor de verschillende huidskleuren, maar ook voor diversiteit in religie, seksuele geaardheid, kansarmoede enz.

Misschien kan een dergelijke campagne andere organisaties en bewegingen uit de sociale-, culturele-, academische- en politieke wereld mee aanspreken?

Misschien kan dergelijke campagne ook een unieke kans zijn om het symbool van de Vlaamse gemeenschap in een ander daglicht te stellen."

DSCF0920.jpg
DSC_3707 (1).jpg

Ook een paar politici's kwamen hun duim zetten voor een kleurrijke samenleving.
Laatste beeld:WALTERito

DSCF0839.jpg

Leider van de Hip-Hop bekendste Antwerpse groep, "Sint-Andries MC's" mocht als eerste de Vlaamse Leeuw 'op zijn manier' zingen.

DSCF0897.jpg
DSCF0830.jpg

Antwerpse Imman was er ook bij(2 laatste beelden)

DSCF0785.jpg
DSCF0794.jpg
DSCF0792.jpg
DSCF0804.jpg

Drie laatste beelden:Veel media belangstellingen voor Nathalie Cordon,slachtoffer van zinloos geweld.
We luisteren naar haar:
"Antwerpen, sstad aan de stroom,daar ben ik geboren in de schaduw van de kathedraal.Mijne hele leven heb ik daar doorgebracht en ik voelde me er thuis.En nu lijkt het alsof deze stad me niet meer dezelfde geborgenheid kan geven die ik jaren had,...of dacht te hebben.Antwerpen heeft zeker wat problemen,maar het onveiligheidsgevoel vond ik altijd veel te sterk overdreven.Ik was zeker niet blind,er is werk aan de winkel,maar ik relativeerde dit altijd.Vorig weekend ben ik in elkaar geslagen door 2 jonge mannen.Omdat ik er te donker uitzag.Ik heb donkerbruin haar en donkerbruine ogen,en mijn moeder is van Portugese afkomst.Wanneer ik me schmink en oorbellen aandoe,en dat gebeurt wel eens in de weekends,dan zie ik er heel zuiders uit.Mijn uiterlijk was voldoende om "mij een lesje leren" en "om mijn bruine smoel te houden".Ik moest "teruggaan van waar ik vandaan kwam" en ik "hoorde hier niet thuis".De resultaten van deze ontmoeting waren een stijve nek en een kapotte knie,waarop ik na 10 dagen nog niet volledig op kan steunen.
Na Hans van Temssche dachten velen,waaronder ik,dat het nu beter ging zijn,dat de "Zonder Haat straat"-campagne mensen had doen nadenken.Niet dus...Blinde woede dwaalt nog door de straten van Antwerpen en zolang er niet hardhandiger wordt opgetreden zal dit meer nog escaleren.
een week later krijgt een Pakistaanse bloemenverkoper voor mijn neus een paar klappen.De reden die de dader hiervoor gaf was heel simpel:Omdat hij bruin was en uit Antwerpen moest verdwijnen.
Ik denk dat dit probleem niet zal verdwijnen met een proces en ik denk ook niet dat Antwerpen zich kan permitteren dat er nog doden zullen vallen.Er moet gereageerd worden,maar hoe?Ik weet het niet,ik zal zeker niet pretenderen dat ik oplossingen heb.Maar ik wil zeker het bijdragen voor een leefbaar Antwerpen.Nu, voor het echt ter laat is.Daarom organiseerde ik samen met Hicham El Mzairh deze manifestatie.Met vertegenwoordigers van verschillende organisaties van verschillende afkomsten hebben we het Vlaamse leeuw gezongen.Neen aan de radicalisering in de maatschappij.Om het signaal te geven aan het stadsbestuur dat er iets aan deze situatie moet gedaan worden.Tijd voor een "Marshallplan" voor onze samenleving"...
Meer op:
www.elmzairh.com

DSCF0875.jpg
DSCF0859.jpg
DSCF0857.jpg
DSCF0852.jpg
DSCF0889.jpg

Brabançonne

De initiatiefnemers hadden misschien beter gekozen voor het zingen van de Brabançonne.; Als Belgen al onderling niet meer verdraagzaam zijn wat dan met andere culturen?

Beter zonder Brabançonne

Door het zingen van de Brabançonne zou dit initiatief verknoeid zijn.
De Vlaamse Leeuw is geen symbool van het Vlaams Belang, maar van alle Vlamingen. Als de Brabançonne ten tonele was gevoerd, dan werd de leugen dat België solidariteit is en Vlaanderen haat opnieuw bevestigd.

Vlaamse stelling ?

Luc's visie is een treffend voorbeeld van wat de repressie en de media van een volkssymbool maken.Sinds meer dan vijftig jaar is de Vlaamse Leeuw miskend geweest als Vlaams symbool, en werd hij slechts in verband gebracht met uiterst rechtse sympathiën.
De veelkleurigheid van de maatschappij is onomkeerbaar, en respect moet getoond worden voor andere culturen, maar waar blijft het zelfrespect voor de eigen Vlaamse cultuur en eigenheid ? En waarom geen verdraagzaamheid tegenover andersdenkenden zoals bvb. het VB ? Door haat uit te dragen tegenover eender welke groep geeft men het verkeerde signaal.
Maar eigenlijk - dacht ik toch - was de "manifestatie" bedoeld om tot een vreedzamere samenleving op te roepen. En wie bereikt men ermee ? Diegenen die er al van overtuigd zijn. En wat is het resultaat van de hele santekraam ? Niemendal ! De relschoppers, aftroevers en andere criminelen moeten aangepakt worden. Maar dan ook alle, niet slechts zij die een donkerdere medeburger aanvielen. Geweldloosheid begint thuis, in de opvoeding, in de vrije tijd, in "spelletjes". Een voorbeeld : voetbal. Elke week worden de matchen becommentariëerd en kan men dus zien hoe allerlei vuile trukken oogluikend toegelaten worden. Voorbeeld voor onze jeugd ? Films en PC/PSP/X-box spelletjes tonen slechts winnen ten koste van alles, vechtpartijen en schietgrage gansters die de local hero worden. Voorbeeldfunctie ? In sommige geimporteerde culturen worden meisjes door hun broers "in het gareel gehouden", wijl ze zelf wel meisjes die niet tot hun denominatie behoren mogen beschimpen en onteren.
Voor zedendelinquenten stelt men chemische castratie voor, het tempert hun bevliegingen. Ik zou hetzelfde willen, voorstellen voor geweldplegers.

Vlaamse Leeuw

Voor mij is de Vlaamse Leeuw wel het symbool van het VB, fascisme en onverdraagzaamheid. Dit lied is zo misbruikt door extreem rechts, dat ik koude rillingen over mijn rug voel lopen als ik het hoor. Schaamte ipv de fierheid die ik geacht word te voelen. Dit maakt het effect van het op deze gelegenheid te zingen voor mij krachtiger.

re: Vlaamse Stelling?

"En wie bereikt men ermee ? Diegenen die er al van overtuigd zijn. En wat is het resultaat van de hele santekraam ? Niemendal ! De relschoppers, aftroevers en andere criminelen moeten aangepakt worden"

Door thuis op je lui gat te blijven zitten gaat er ook niet veel veranderen he. Dit is een mooi initiatief om te laten zien dat we dit niet blijven pikken.
Extremisme is nooit goed, zowel niet van de auto- als allochtoon. Het zou tijd worden moesten we eindelijk eens gaan toegeven dat er niet alleen een probleem is met de allochtonen, maar dat de extreem-rechtse groepen ook wel een serieus probleem vormen.

"Geweldloosheid begint thuis, in de opvoeding, in de vrije tijd, in "spelletjes". "
televisie en videospelletjes zijn volgens mij niet verantwoordelijk voor de agressie in mensen. Als je de gemiddelde actiefilm ziet, zijn het ook wel "the good guys" die winnen. Dus waarom zouden ze zich dan gaan richten naar vandalisme en straatagressie door deze films. Het grote probleem zijn volgens mij de verhalen. Als je de gemiddelde bejaarde bezig hoort, zit er niets goeds in alles met een andere kleur. Enkele jongeren reageren ook zo, nadat ze opgroeien met die taal. Deze krijgen andere jongeren mee, want uiteindelijk is het o zo stoer om extreem te denken, en zo ontstaan er groepjes die naar het extremisme reiken.

Mijn vraag naar u is wat u al hebt gedaan voor de verdraagzaamheid, buiten andere mensen, die wel iets proberen, bekritiseren?

Met vriendelijke Groet
moi

samen zingen tegen racistisch geweld

ook ik was er,ik beken,ik keek verbaasd en enigzinds angstig op toen ik zag wie er zo nog al was,ik zag de regisseur van de ijzerwake er rustig bijstaan,soms zelfs applausisseren,de ijzerwake is de ultra rechtse tegenhanger van de ijzerbedevaart,sinds die manifestatie bestaat kunnen we terug veilig met de kindjes naar de ijzerbedevaart,geen ultrarechts tuig,geen braspartijen meer,zelfs geen duitse liederen,maar wat zo'n man daar maandagavond deed op de groenplats,ik begrijp het niet

dwaas vlaggengezwaai

Stop de Vlaamse Pest

Ik ben grootgebracht als Belg en als Limburger. Ik erger mij elke dag aan de reguliere pers mbt de identiteitskwestie. Ik heb de indruk dat eenieder die nederlandstalig is in België zich per definitie moet omschrijven als 'Vlaams'.
Dat mensen van niet-Belgische afkomst nu ook gaan zwaaien met die dwaze vlag, toont aan dat de manipulatie zeer ver gevorderd is. Laat die lelijke vlag maar over aan de extremisten. Momenteel is de eenheid van België te belangrijk. Als Brusselaar van Limburgse afkomst wens ik mijn vreedzaam samenleven met mensen van alle mogelijke origines verder te zetten.
Als Nederlandstaligen in België zouden wij ervoor moeten ijveren een nieuwe identiteitsomschrijving te vinden voor onze gemeenschap, want wij zijn bijlange niet allemaal 'Vlamingen'. Wij moeten de geesten van onze medemensen en van de media heropvoeden.

Marc Dubois,
Brussel

Vlamingen geen racisten, vlaamse beweging sociale beweging

Nu ziet u het!

Welkom aan wie zich onderwerpt.

Ik lees in bovenstaande tekst ;

"Tevens wil ik een oproep doen naar al mijn collega's politici om, over de partijgrenzen heen, aan deze actie deel te nemen en vrienden en kennissen te mobiliseren om op de 'Groenplaats' aanwezig te zijn."

Waarom is dit niet over de taalgrenzen heen, je mag wel aan de actie deelnemen op voorwaarde dat je enkel maar met de Vlaamse vlag staat te zwaaien, niet met een Negeriaanse, een Marokaanse, een Franse of een Nederlandse - zelfs een Belgische Vlag was "nicht erlaubt" door de organisatoren.

Als dat verdraagzaamheid moet voorstellen dan weet ik het ook niet meer. Ik zou in dit verband eerder spreken over onderworpenheid.

IEDEREEN was welkom op deze actie!

Toch een beetje gek wat Kurt hier schrijft. Een actie voor een "kleurrijk" Vlaanderen. Met Naïma, Mustafa, Pedro, enz... Zijn dat dan niet alle culturen? En waar leest u in de perstekst dat een belgische vlag niet was toegelaten? Bent u hier geen spijkers op laag water aan het zoeken? Het was integendeel erg aangenaam dat de organisatoren deze keer de Vlaamse Leeuw eens in een ander daglicht stelden.

Geen rechts monopolie op Vlaamse Leeuw!

Het moet droevig zijn voor Luc dat hij bij elke Vlaamse Leeuw moet denken aan fascisme. We weten allemaal dat het Vlaams Belang groot is geworden door een diepgeworteld ongenoegen in de maatschappij en niet door de Vlaamse Leeuw.
Als je eerlijk bent Luc, dan huiver je minstens even hard voor de Belgische driekleur die misbruikt werd door de échte fascist Leon Degrelle en door een massamoordenaar als Leopold II.
Maar het is ook te gek voor woorden dat je een symbool voor een heel gemeenschap verbindt met hetgeen een paar gekken ermee doen. Bedenk vooral dat de linkerzijde in Vlaanderen vroeger volop de Vlaamse symboliek omarmde en dat er nog steeds heel wat linkse Vlaamsgezinden zijn.

De Vlaamse Leeuw

Beste mensen.ik ben moslim.ik ben Belg.Europeaan.Antwerpnaar en Vlaaming.en daar ben ik fier op.ik behoor tot een stukje land die vlaanderen noemt.waarom zou ik dan niet fier op mijn symbool zijn...? die vaak misbruikt wordt om ons te verscheuren en in hokjes te steken.Neen.dat kan ik niet toelaten.het was genoeg geweest.wij,Vlaamingen.moeten leren dat we -ongeachte onze afkomst.culturele achtergrond.huidskleur.religieuse overtuiging- hetzelefde lotsverbondenheid hebben.en dat de Vlaamse Leeuw ons verbindt.en niet scheidt.
De organisator.

Om stil bij te worden...

De woorden van Hicham zijn ontroerend eenvoudig maar daarom niet minder belangrijk. Het is om stil van te worden. Ondanks het feit dat de leeuwevlag de jongste jaren zo dikwijls door sommigen wordt misbruikt in de negatieve zin, slaagt Hicham er hier in mooi weer te geven waar het maandagavond allemaal om te doen was. Nog eens bedankt Hicham voor de organisatie van deze manifestatie. En hopelijk wordt dit bescheiden initiatief geen ééndagsvlieg maar zet het toch nog wat méér in beweging ...

Realisme

Even realistisch

In een wereld die steeds kleiner en kleiner wordt en grenzen die steeds vager en vager worden is het toch logisch dat er een mengeling van culturen, kleuren, geloofsovertuigingen aanwezig zijn. De realiteit is immers dat hoe graag sommige dit willen zien, het praktisch onmogelijk is. Haat zal enkel haat blijven opwekken. Dit is trouwens de gemakkelijkste manier. Het probeerde in communicatie te treden met elkaar dat is dan veel moeilijker gegeven. Maar toch enkel communicatie een oplossing betekenen. We moeten elkaar niet allemaal liefhebben, maar we kunnen elkaar wel respecteren. En de verschillen die we allemaal bezitten zien, en niet ontkennen. Als de buurman een kepeltje draagt, en de buurvrouw een hoofddoek is dat nu zo essentieel. Het zegt meer over je zelf dan over een ander.

De Vlaamse Leeuw is een symbool voor Vlaanderen, en staat voor de kultuur. Dat deze soms misbruikt wordt om een teken van onverdraagzaamheid te worden is naar mijn mening niet correct.

Stop met het in groepen en kleuren denken!!!!!!
leer individueel denken. Wie is iemand achter die groep of kleur?

VERDACHT

Bedenkelijke recuperatiepoging van het laagste niveau is dit.

Waarover gaat het ; Naar aanleiding van het nieuw oplaaiende geweld en racisme in Antwerpen, was er maandagavond een manifestatie waarbij autochtone en allochtone inwoners het zinloos geweld en de radicalisering wilden aankaarten.

Dat men daarbij met leeuwenvlaggen moet gaan staan zwaaien maakt het ganse opzet voor mij bijzonder verdacht.

Hachim heeft zijn lesje goed geleerd van het ijzerbedevaartcomité maar zijn tekst zou helaas juister zijn geweest indien hij had gezegd ;

" Als Belgen moeten we leren dat we -ongeachte onze afkomst, culturele achtergrond, huidskleur, religieuse overtuiging- hetzelefde lotsverbondenheid hebben, en dat de Vlaamse Leeuw (en de coq Wallon) symbolen zijn die ons scheiden niet die ons verbinden."

Trouwens als het een actie was tegen het oplaaiende geweld en radicalisering in A'pen, waarom stonden de mensen dan niet met de Antwerpse vlag te zwaaien als ze de lotsverbondenheid tussen alle soorten Antwerpenaren wilden bevorderen??? Verdacht niet ???

Kan Carlos ons even

Kan Carlos ons even uitleggen waarom "België" symbool staat voor openheid, en waarom "Vlaanderen" en "Wallonië" symbool zouden staan voor bekrompenheid en egoïsme.

Als voor hem de Vlaamse identiteit gelijk staat met het zich afzetten tegen Wallonië, impliceert dat dan niet dat België zich afzet tegen de Duitsers, Nederlanders of andere mensen?

Je kan niet vergeten dat België het resultaat is van separatisme. Volgens Carlos' logica zou de Belgische vlag dus gelijk staan met anti-Nederlands racisme. Of was het Belgisch separatisme misschien het enige "goeie" separatisme?

Het is droevig dat sommigen zoals Carlos deze prachtige minifestatie voor verdraagzaamheid afbreken omdat het niet in hun Belgisch-nationalistisch kraam past. En het is nog veel droeviger dat dezen denken daarmee de linkse zaak te verdedigen.

Aan de initiatiefnemers: laat u niet afschrikken door bepaalde bekrompen Belgische nationalisten die geen haar beter zijn als hun "Vlaamse" evenknieën van VB. Een zeer mooi initiatief dat een vervolg verdient!

Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid tegenover iedereen mooi zo. Maar tegelijkertijd moet je extremisten bestrijden zowel Vlaams belangers als Turkse Grijze Wolven die ruiten inslaan van onze allochtone vrienden Armeniërs en Koerden.

verdragzaamheid

dat is juist het probleem,De Bondt,extremisme is fout,langs alle kanten,of het belang of wolven heet,het deugt niet,het is een minderheid die met bruut geweld zijn gelijk wil halen,ik denk aan de ijzerbedevaart in 1996nwaar ruim volwassen venten,kinderen gewoon van het podium duwden,om hun vlaamse leeuw met luid tromgeroffel te tonen,maar weet je,soms lijken ze poeslief,maar als je ze kent,weet je hoe gevaarlijk ze zijn,ik ben zo verdraagzaam mogelijk,maar ik had het verdomd moeilijk toen ik die regisseur van de ijzerwake,of het belang daar vreedzaam mee mijn vlaamse leeuw zag zingen,hij stond helemaal niet achter dit initiatief,zijn partij wel,zeggen ze,maar dat geloof ik ook niet echt,ze haalden wel veel pers,en dat is ook voor hen mooi meegenomen

Vlaggen

@ Jan Van Roost. Je schrijft: "Het moet droevig zijn voor Luc dat hij bij elke Vlaamse Leeuw moet denken aan fascisme." Ik voel me daar niet droevig om. Ik heb De Vlaamse Leeuw steeds als artificieel ervaren. Iets wat men mij probeerde op te dringen. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Ik weet uiteraard dat niet alle personen die met de Vlaamse Leeuw zwaaien, lid zijn/waren van het VMO, TAK, VB of Voorpost e.d., maar het zijn toch veel meer dan maar een paar gekken, die ermee zwaaien, zoals u dat noemt.
Je schrijft ook "Als je eerlijk bent Luc, dan huiver je minstens even hard voor de Belgische driekleur die misbruikt" Hier wil ik eerst opmerken dat het niet is omdat ik de Vlaamse Leeuw niet als mijn symbool zie, ik de Belgische driekleur wel als mijn symbool zou zien.
Maar u hebt volkomen gelijk. De Belgische driekleur is 'ook' misbruikt. Vlaggen worden steeds misbruikt om de goedgelovigen te laten marcheren voor idealen, terwijl de misbruikers daar persoonlijk beter van worden. Ik denk dat de geschiedenis dat voldoende aantoont.
Mijn commentaar ging erover, dat de actie een bijkomende dimensie kreeg door het gebruik van van de Vlaamse Leeuw en de waarde die ik aan dit symbool geef.

Vlaamse trots

We mogen als Vlamingen en Belgen maar verdomde trots zijn dat we hier zo'n Nathalie Cordon hebben rondlopen!

Vlaamse Leeuw

Vertel me eens waarom een Bretoen, een Occitaan, een Palestijn, een Koerd, een Armeen, een Waal, een Vlaming, een Bask, een Catalaan, een Savois, een Galiciër, een Corsicaan, een Berber, een...
Zoveel minder verdraagzaam zijn...als ze al moeten verdragen een dwingeland boven hun hoofd te hebben waarvoor ze nooit zelf gekozen hebben om in ondergebracht te worden!?

Waarom is het onverdraagzaal op te komen voor de eigen identiteit?
Lopen vele van jullie niet in vredesbetogingen hand in hand of broederlijk naast Palestijnse volksnationalisten?
Maar ondertussen moet elke flamingant (of die dan links, rechts, conservatief, progressief is,..) het meestal ontgelden. Want hij draagt fier die Vlaamse Leeuw.

We moeten dat symbool vermijden is de algemene teneur! Waarom moet dat vermeden worden? Vanwege de associatie met rechts, wat per definitie onverdraagzaam is.
Maar moet je iets dat je ontnomen wordt laten claimen? Het is gemakkelijker een symbool te laten varen, zelfs te verketteren dan er voor op de bres te gaan staan, het mee staande houden. Hem niet laten claimen door één strekking.
De Vlaamse Leeuw behoord aan Vlaanderen, niet aan ene of gene strekking.

Een Vlaamse Leeuw, moet samen met de andere vlaggen van andere landen en volkeren samen kunnen wapperen.

Laat ons eens eindelijk die schroom overwinnen en niet langer aan het handje lopen van een belgische dwarsboom die al jaren het samenwerken verzuurde tussen verschillende gemeenschappen, omdat die gemeenschappen worden geremd in hun identiteit, in hun ware zijn!