Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACW-voorzitter Jan Renders haalt uit naar scherpslijpers in de politiek en de pers

ACW-voorzitter Jan Renders haalt uit naar scherpslijpers in de politiek en de pers

ACW-voorzitter Jan Renders vraagt dat de verzoeners en politici met verantwoordelijkheidszin en een langetermijnvisie meer ruimte krijgen tijdens de huidige regeringsonderhandelingen. “Wat ons stoort aan deze politieke patsituatie is dat men zich vooral laat beïnvloeden door de scherpslijpers. Scherpslijpers in de politiek, in de publieke opinie, in de pers”, aldus Jan Renders in zijn slottoespraak van de Vlaamse Sociale Week van het ACW.

“Meer en meer wint het populisme veld. En dat is geen goede zaak. Een moderne samenleving is te complex voor simpele antwoorden. En daarom ook loopt iedere vorm van populisme uiteindelijk uit op teleurstelling, op politieke aversie, op onverdraagzaamheid en verrechtsing van de samenleving”, zegt Jan Renders.

“Democratie is méér dan interpreteren wie gewonnen en wie verloren heeft. Democratie is méér dan een spel tussen meerderheid en oppositie. Democratie is méér dan het electoraal succes voor de volgende verkiezingen voorbereiden. Een goede democratie houdt méér rekening met de mening van de mensen die zich voor een verdraagzame en sociale samenleving inzetten dan met de gepeilde opinie van zij die zich van de samenleving niets aantrekken, van de egotrippers die enkel de rekening van eigen portemonnee maken of van de mensen die aan de politici als enige boodschap meegeven: ‘ge moogt u niet laten doen’.”

Renders noemt een verdere polarisering gevaarlijk en vreest voor een sneeuwbaleffect waar niemand nog greep op heeft. Het ACW wil ingaan tegen de polarisering. “We zullen de goede samenwerking tussen de taalgemeenschappen binnen onze arbeidersbeweging blijven bevorderen.” Toch kant het ACW zich niet helemaal tegen een staatshervorming. “Wij hebben zelf ook al aangegeven dat een grotere homogeniteit in bevoegdheden aangewezen is. En dat er dus zeker ook materies zijn die naar gewesten of gemeenschappen overgeheveld kunnen worden. Zelf zijn wij bevoorbeeld al lange tijd vragende partij voor een huurwetgeving op maat van de gewesten. En dat er evenzeer in omgekeerde richting, van gewesten naar de federale overheid, bevoegdheden kunnen toegewezen worden. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingssamenwerking.” Renders zegt wel dat het ACW de nadruk zal leggen op het behoud van de solidariteitsmechanismen.

Hoewel hij enkele positieve punten opmerkt in de onderhandelde akkoorden, vreest Renders toch dat belangrijke onderdelen van de sociaal-economische hoofdstukken moeilijk te slikken zullen zijn voor de christelijke arbeidersbeweging. Volgens Renders zal het ACW zich niet anders opstellen nu de CD&V in de regering zit. “Onder paars hebben wij –met ons programma als toetssteen- positief gereageerd als er goede maatregelen werden genomen. En geprotesteerd en gemanifesteerd als wij niet tevreden waren. Welke ook de samenstelling van de volgende regering is, wij zullen die houding blijven aannemen. We zullen ons blijven opstellen als een autonome en dynamische sociale beweging. Die met alle strategische middelen die we hebben, het beleid vanuit ons samenlevingsproject probeert te beïnvloeden.”

Op de sociale week boog het ACW zich samen met vrijwilligers en medewerkers twee dagen lang over de veranderingen die de maatschappij ondergaat en de uitdagingen die dat stelt aan sociale bewegingen.

symbooldossier

ik weet niet of Leterme en Co er direct voor staan te springen maar dat terug federaal maken van de bevoegdheid "ontwikkelingssamenwerking" lijkt mij een uitstekend idee :
1) het is de eerste keer dat het de omgekeerde richting uitgaat (ik kan me echter indenken dat er nog zo een paar dossiers zijn, ik dacht bvb aan het probleem van de nachtvluchten in Zaventem). In die zin is het als het ware een symbooldossier (1).
2) Maar natuurlijk belangrijker is dat in ngo kringen al langer dat advies is gegeven. Niet alleen terug nationaal maken, maar ook meer onafhankelijk van buitenlandse handel. Minder gebonden aan economische belangen maar meer nadruk op internationale samenwerking, op solidariteit en partnerschap.
Ook wat betreft dat laatste kan je het dossier een symbooldossier noemen : samenwerking - solidariteit - partnerschap zijn klemtonen die best wat aan belang zouden winnen de komende dagen bij de regeringsvorming

(1) ik hoor het Bartje Somers nog zeggen als hij over BHV sprak : "een geladen en gevoelig symbooldossier, want het gaat over grond en land"
in het zuiden gaat het ook nogal es over grond en land (en over veel grotere stukken, en met veel meer "geladenheid en gevoeligheid")
alleen is de vraag wie daar echt van wakker ligt