Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Honderden Nederlandse, Belgische en Duitse dierenrechtenactivisten in Venray straat op tegen 'ScienceLink'

Honderden Nederlandse, Belgische en Duitse dierenrechtenactivisten in Venray straat op tegen 'ScienceLink'

De Anti-Dierproeven Coalitie Nederland en Belgie heeft op 8 december weer in het Noordlimburgse Venray gedemonstreerd tegen de mogelijke komst van het prestigieuze ScienceLink-project.

Anti-Dierproeven Coalitie voert succesvol actie tegen ‘ScienceLink’ Venray

In Venray geen plaats voor dierproeflaboratoria

Door: Paul Kraaijer

Zwolle, 09-12-2007 – Het centrum van het Noordlimburgse Venray leek 8 december ’s middags bezit te zijn van ongeveer driehonderd vreedzame dierenrechtenactivisten uit heel Nederland en Duitsland en België.

De actiegroep Anti-Dierproeven Coalitie (ADC) hield haar zoveelste hoorbare protest tegen de mogelijke komst van het 50.000 m2 grote ‘ScienceLink’ aan de A73. ‘ScienceLink’ moet het paradepaardje worden van de gemeente Venray in haar strijd tegen de werkloosheid. Met dit 60 miljoen euro kostende project hoopt Venray hoogwaardige werkgelegenheid te scheppen. Het zou, aldus de gemeente in een persbericht in januari van dit jaar, gaan om ongeveer 400 banen. Het prestigieuze project wordt ontwikkeld door de gemeente Venray, de provincie Limburg en Van der Looy Projektmanagement B.V. in Weert.

Het project is echter zeer omstreden.
Als alles volgens plan verloopt komen in ‘ScienceLink’ bedrijven die zich bezighouden met dierproeven. ‘De onderzoeksresultaten hiervan worden met name gebruikt in de fijnchemie, farmaceutische industrie en de voedingssector’, aldus de gemeente Venray. ‘Verder is er ruimte voor catering, een conferentieruimte, horeca en kinderopvang.’

De ADC eist stopzetting van alle dierproeven. Zowel in Nederland als in België worden acties gevoerd tegen proefdierlaboratoria, opdrachtgevers en toeleveringsbedrijven. Wekelijks zijn sympathisanten van de ADC wel ergens in het land te vinden met stands en informatiematerialen. Het zijn mensen met een warme liefde voor alles dat leeft, gedreven en bereid veel vrije tijd op te offeren om op te komen voor dierenrechten.

De ACD hield 8 december een manifestatie en fakkeloptocht in het centrum van Venray. Een bont gezelschap activisten, jong en oud, informeerde vanaf twee uur omstanders over de ‘ScienceLink’-plannen. Veel inwoners van Venray staan achter de ADC en zijn ook fel gekant tegen het miljoenen project.

Woordvoerder Robert van de ADC is zeer enthousiast over de belangstelling. Hij is hoopvol. ‘De komst van het ScienceLink is inmiddels heel onzeker geworden. De gemeente heeft grote moeite om bedrijven te vinden die hun intrek willen gaan nemen. Dat is mede het gevolg van onze consequente protesten hier. Achter vele ramen zijn onze posters te zien.’

Robert heeft het druk. Hij wordt veel aangesproken. Iedereen staat hij rustig te woord. Voor aanvang van de fakkeloptocht, die voert naar de locatie aan de A73 waar ‘ScienceLink’ mogelijk gevestigd wordt, spreekt hij de vele aanwezigen toe.

Ondanks de kou, harde wind en regen is de sfeer gemoedelijk en optimistisch. Fakkels worden aangestoken, de laatste thee wordt gedronken en iemand steekt nog snel een stuk vegetarische taart in zijn mond. Aan alles heeft de ADC gedacht. Het oogt qua opzet professioneel, goed georganiseerd en dat wordt door de demonstranten gewaardeerd. Steeds meer Venraynaren sluiten zich spontaan aan. Handtekeningenlijsten tegen de komst van ‘ScienceLink’ worden massaal getekend.
De fakkeloptocht zet zich rond vier uur in beweging, onder veel publieke belangstelling. De regen is voor de demonstranten geen spelbreker.

Het bedrijf Harlan in het Limburgse Horst is een van de gegadigden om zich binnen de campus van het ‘ScienceLink’ te vestigen. Harlan fokt wereldwijd dieren voor laboratoria, voornamelijk cavia’s en konijnen, honderden in getal in Horst. Onduidelijk is of Harlan wil verhuizen naar Venray. Het bedrijf bleek niet bereikbaar te zijn voor commentaar.

Rond ‘ScienceLink’ blijkt een zweem van geheimzinnigheid en geheimhouding te hangen. De lokale politiek hult zich in stilzwijgen. Slechts de fractievoorzitter van de SP uit zich in heldere bewoordingen. ‘Wij zitten niet te wachten op meer dierenleed en daar waar het mogelijk is moeten wij dit zien te voorkomen.’, aldus fractievoorzitter Jolanda Dijkema van de SP. ‘Ik loop dagelijks in het bos met een beagle, ja zo’n labhondje, en hoor mensen hun zorg uitspreken’.

De coalitiepartijen CDA en PvdA spreken zich nièt uit. Hun coalitiepartner Lokaal Aktief doet dat wel. Gerrit Lemmens, fractievoorzitter van Lokaal Aktief, drukt zich voorzichtig uit. ‘Aan ontwikkelingen in medisch onderzoek die het leven voor ernstig zieken leefbaarder maken, werkt onze fractie graag mee.’, aldus Lemmens. ‘Maar zodra zich bedrijven met bedenkelijke activiteiten aandienen, zal onze fractie zich ernstig verdiepen of de meerwaarde van zulk een vestiging toepasbaar is binnen het kader.’ Niet duidelijk is hoe Lokaal Aktief denkt over een bedrijf als Harlan.

Verantwoordelijk wethouder Lei Heldens, Economische Ontwikkeling, wilde niet reageren op vragen over de actuele stand van zaken met betrekking tot de ‘ScienceLink’ plannen. Duidelijk is inmiddels wel, dat het hem veel moeite kost om zijn werkgelegenheidsdroom te realiseren. Hij richt zich noodgedwongen al op bedrijven in Duitsland en volgens de 2e Bestuursrapportage 2007 van de gemeente Venray wordt ‘de voor 2007 geraamde grondverkoop met betrekking tot ScienceLink niet gerealiseerd in 2007.’ Onduidelijk is overigens of er al een bouwvergunning voor ‘ScienceLink’ is verstrekt.

Opmerkelijk in het hele ‘ScienceLink’ verhaal is ook de positie van de derde partij, Van der Looy Projektmanagement B.V. in Weert. Het bureau kwam in november 2007 in opspraak. In het kader van een landelijk onderzoek naar mogelijke malversaties gepleegd door vastgoedhandelaren verrichtte de FIOD invallen bij bedrijven in heel Nederland. Dat gebeurde ook bij Van der Looy. Zowel de directeur als de financieel directeur werden door de FIOD gehoord. In een eigen persbericht van 24 november haastte Van der Looy zich om kenbaar te maken geen enkele betrokkenheid bij vastgoedhandel te hebben.

De ADC blijft ontwikkelingen rond het ‘ScienceLink’ nauwgezet volgen. Zolang er een sfeer van geheimzinnigheid blijft hangen rond de gemeentelijke plannen zal het ADC haar activiteiten in Venray voortzetten. ‘ScienceLink mag niet van de grond komen. Dieren verdienen een volwaardig leven zonder blootgesteld te moeten worden aan ondraaglijk leed.’, aldus woordvoerder Robert van de ADC.

Voor meer info:
http://www.stopdierproeven.org/
http://www.sciencelink.nl
http://www.venray.nl
http://kraaijer-schrijft.blogspot.com