Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Joke van Leeuwen nieuwe stadsdichter in Antwerpen

Joke van Leeuwen nieuwe stadsdichter in Antwerpen

Donderdag, op Gedichtendag, stelde het Antwerpse stadsbestuur Joke van Leeuwen als nieuwe stadsdichter voor aan het publiek. Zijn nam de fakkel over van Bart Moeyaert.

DSCF5095.jpg

Het stadsbestuur koos voor Joke van Leeuwen omwille van haar veelzijdigheid, haar internationale uitstraling en haar humor. "Ze schrijft voor alle leeftijden en is thuis in verschillende disciplines: literatuur, beeldende kunst en cabaret. Ze wordt in Vlaanderen en Nederland erg gelauwerd en veel werk van haar is vertaald. Een belangrijk en gewaardeerd aspect in haar oeuvre is haar humor: fijn, verrassend, intelligent, direct en vaak gelinkt aan het taalspel."

Gedurende 24 maanden zal Joke van Leeuwen minimum 12 gedichten schrijven over wat er reilt en zeilt in Antwerpen. Haar eerste stadsgedicht heet 'Hoe is 't'. Van Leeuwen wil in de twee jaar dat ze stadsdichter is onder meer gebruik maken van nieuwe digitale mogelijkheden. De tijdelijke ingrepen worden verzameld op de website:
www.stadsdichterjokevanleeuwen.be

Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag (°1952), maar woont al meer dan veertig jaar in België en gedurende lange tijd in Antwerpen. Ze studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel, en geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.
In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek 'De appelmoesstraat is anders'. Datzelfde jaar sleepte ze alle prijzen in de wacht op het Camerettenfestival, een jaarlijks festival voor nieuw aanstormend cabarettalent in Nederland. Zes jaar lang vertoefde ze in het officiële cabaretcircuit. Nadien blijft ze optreden, zij het minder frequent. Sinds 2004 is ze weer helemaal terug in de theaters, met programma's waarin ze cabaret, literatuur en beeld combineert. Met Bert Embrechts en Kristien Hemmerechts bracht ze het programma 'Het groote Leven'. Samen met Mario Paric maakte ze 'En/En', een Vlaams, Hollands, Bosnisch verhaal dat nog steeds in de zalen wordt getoond.

Haar schrijven en tekenen kwam tot bloei in een reeks kinderboeken. Lezers van klein tot groot wisten en weten die te smaken. Veel boeken zijn vertaald en bekroond met onder meer Gouden en Zilveren griffels en penselen, tweemaal de Woutertje Pieterseprijs, de Gouden Uil en de jonge Gouden Uil, de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre en een nominatie voor de H.C. Andersenprijs en de Astrid Lindgren Memorial Award.

In 1994 kwam haar eerste dichtbundel uit, waarvoor ze in 1995 de C.Buddingh-prijs voor nieuwe Nederlandse Poezie ontving. Het titelgedicht van haar tweede bundel werd uitgeroepen tot één van de drie beste gedichten van 2001. Vorig jaar nog won ze met het gedicht 'Andermans hond' uit de bundel 'Wuif de mussen uit' de eerste Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht. In 2007 verscheen 'Fladderen voor de vloed', een bloemlezing van de mooiste gedichten en tekeningen van Joke van Leeuwen.
Naast haar poezie en literatuur voor grote en kleine mensen schreef en bracht Joke van Leeuwen een paar televisieseries met korte verhalen, stelde ze haar beeldend werk tentoon, vaak in groepexposities in o.a. Amsterdam, Bologna en Bratislava. Soms acteert ze in een speelfilm, voert ze werk in opdracht uit of maakt ze een groot schilderij voor vrienden.

Hieronder een fotoreportage over haar eerste drukke dag.

DSCF4651.jpg

Haar naam wordt vanaf nu in alle scholen bekend gemaakt. Hierboven, in de Stedelijke Basisschool Leopold III in Berchem tijdens deze Gedichtendag.

DSCF4995.jpg
DSCF5020.jpg
DSCF5045.jpg
DSCF5056.jpg

Eerst een warme ontvangst op het Antwerpse Stadhuis.

DSCF5124.jpg
DSCF5151.jpg
DSCF5141.jpg

Daarna was het tijd om in de laat namiddag haar eerste officiele optreden te doen als stadsdichter voor een hondertal uitgenodigde.Dat gebeurde in de Nottebohmzaal van het Stadsbibliotheek.
"Stem en contrebas zoeken een weg langs de lijnen van de taal."De schoonste verzen van W.H. Auden,T.S. Eliot,W.B. Yeats e.a. verklankt door Silvie Moors en Ben Faes van vzw De Dagen in hun productie 'Jazz in Verse' zorgde voor de muzikale intermezzo.

DSCF5252.jpg
DSCF5236.jpg

Haar eerste gedicht wordt niet afgedrukt maar geprojecteerd. Dit 'bewegende gedicht' is tot en met 15 februari te lezen op een omvangrijke muur van het universiteitsgebouw 'De Meerminne'(UA) aan de Sint-Jazcobsmarkt, steeds van 6u tot 8u en vazn 17u30 tot 23u00. Voor de realisatie van het geanimeerde gedicht werkt Joke van Leeuwen samen met kunstenaar Bob Takes die zijn sporen o.a. heeft verdiend als motion designer bij de VPRO.

DSCF5660.jpg
DSCF5672.jpg
DSCF5704.jpg

S'avonds laat treedt ze op in de Arenbergschouwburg voor zo'n 450 mensen. Gitarist Mario Paric (Bosnie) zorgde voor de muzikale tint.

DSCF5081.jpg

En voor Indymedia vond ze ook nog een paar minuten vrij, om voor het stadhuis een fotoshoot te doen... Fotograaf was zeker overtuigend....