Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Overzichtstentoonstelling 10 jaar Brandpunt feestelijk geopend

Overzichtstentoonstelling 10 jaar Brandpunt feestelijk geopend

Antwerpen--Meer dan honderd belangstellenden voor de opening van de twee fototentoonstellingen, die door de fotogroep Brandpunt 23 ingericht werden ter gelegenheid van hun 10 jarig bestaan. De grootste gaf een overzicht van de 33 sociale thema’s waarrond de fotogroep werkt en hangt in de gang van het Cultureel Ontmoetingscentrum van Sint-Andries. Die zijn nog te bekijken tot 25 mei. In de kleine zaal hangen een twintigtal foto’s over Sint-Andries tot na het week-end.

Tekst:Jules Sels Foto's:Erik

01_Opening_BP23.jpg
02_Opening_BP23.jpg

Cultuurfunctionaris Lieve Eyskens heette de belangstellenden welkom en was fier dat het Cultureel Centrum het forum kon zijn waar in Antwerpen sociaal-maatschappelijke fotografie tot zijn recht kon komen. Iets waar districtsschepen Ann Vylders graag op inpikte om duidelijk te maken welke waarde fotografie en meer bepaald de sociale in de huidige samenleving heeft om ons een spiegel voor te houden.

03_Opening_BP23.jpg
04_Opening_BP23.jpg

Ann Vylders

05_Opening_BP23.jpg

Jan Somers, districtsschepen voor Sociale Zaken, kent Brandpunt door en door. In een persoonlijke getinte rede beschreef hij hoe hij Brandpunt heeft zien evolueren in diverse richtingen. Geografisch van het Noord naar het Zuid, empathisch van toeschouwer tot medebetrokkene, technisch van amateuristisch tot semi-professioneel. Want de beelden mogen echt gezien worden. Hij vindt Brandpunt een noodzaak in het sociale leven van Antwerpen en hoopt over tien jaar nog lovender woorden over Brandpunt te kunnen brengen.

06_Opening_BP23.jpg

Als laatste nam Brandpunter-stichter Raymond Clement het woord, die vooral het ontstaan belichtte. Hij beklemtoonde dat Brandpunt geen fotoclub wil zijn, die de nadruk legt op het technische, maar dat de boodschap van een foto belangrijker is. Verder legde hij het verschil tussen fotojournalistiek en sociaal-maatschappelijk uit. Het een is tijdsgebonden, het andere niet.

07_Opening_BP23.jpg
08_Opening_BP23.jpg
09_Opening_BP23.jpg
10_Opening_BP23.jpg
11_Opening_BP23.jpg
12_Opening_BP23.jpg