Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Berlusconi Emergenza/Forza Flandria

[Opinie] Berlusconi Emergenza/Forza Flandria

Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze de stopzetting vraagt van het nemen van vingerafdrukken van volwassen en minderjarige Roma in Italië. De resolutie bevat ook de eis dat de afdrukken die tot nu verzameld zijn niet gebruikt worden. De regering Berlusconi nam de maatregel in het kader van de zogenaamde ‘Roma noodtoestand’ in het land. Die benaming alleen reeds is een stigmatisering. Er is natuurlijk een enorm sociaal probleem met de Roma. Zij leven in erbarmelijke omstandigheden omdat ze in Italië jarenlang verwaarloosd zijn. Het probleem zijn niet de Roma maar de Italiaanse overheid en een deel van de Italiaanse bevolking.

forza.jpg

Begin dit jaar werd een Romakamp in de as gelegd door een woedende menigte Italianen, meerdere malen hebben Italiaanse jongeren gewapend met knuppels klopjachten georganiseerd op Roma en in juli bleven Italiaanse vakantiegangers onbezorgd zonnekloppen terwijl de lijkjes van twee Romameisjes bedekt op het strand lagen. Deze gebeurtenissen werpen alleszins vragen op over de houding van de Italianen tegenover de Romaminderheid. Het land lijkt de laatste tijd in de ban van een anti-Romagevoel. Sinds de nieuwe regering in mei aan de macht kwam, is de 'Romanoodtoestand' van kracht. Volgens premier Berlusconi vormen de Roma immers een bedreiging en zijn de Romakampen rond de steden een "bron van criminaliteit". De regering lanceerde daarop het plan om de vingerafdrukken van alle Roma te verzamelen, ook van alle kinderen. De Roma vormen met een geschatte populatie van zo'n zeven à negen miljoen de grootste, armste en snelst groeiende minderheid in Europa. In Italië staan meer dan zevenhonderd zigeunerkampen, voornamelijk bij Rome, Napels en Milaan. Er wonen tienduizenden zigeuners in de meest ellendige en vaak mensonterende omstandigheden, een “beschaving” onwaardig.

Het Europees Parlement noemt het afnemen van vingerafdrukken bij Roma door de Italiaanse overheid een duidelijk geval van racisme. Het parlement keurde
een resolutie goed die oproept tot een grondig onderzoek naar de vraag of de Italiaanse maatregel niet in strijd is met de Europese wetgeving. Volgens het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken is het nemen van vingerafdrukken bij Roma noodzakelijk om de misdaad te kunnen bestrijden, maar volgens de europarlementariërs is er sprake van discriminatie. Sommigen repten maandag zelfs van “nazimethoden”.

Vanaf vorige week patrouilleren drieduizend gewapende soldaten in Milaan, Rome, Napels, Verona en Padua. De militaire versterking komt er luttele dagen nadat op het Italiaanse grondgebied al de noodtoestand was afgekondigd. Met haar omstreden beleid wil de centrumrechtse regering Berlusconi de clandestiene immigratie ontmoedigen en het onveiligheidsgevoel aanpakken. De militairen moeten de openbare veiligheid waarborgen, maar mogen alleen tot aanhoudingen overgaan wanneer ze daders op heterdaad betrappen. Waarnemers zeggen dat het leger met name de strijd moet aanbinden met de Roma, de nieuwste zondebok voor de publieke opinie. Als de operatie een succes blijkt, wordt ze naar andere steden uitgebreid. Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni (Lega) en diens collega van Defensie Ignazio La Russa, van de 'postfascistische' Alleanza Nazionale, noemen deze pure “militarisering” van het onveiligheidsgevoel een “veiligheidspact” met de Italiaanse kiezer. Alles samen moet de operatie 31,2 miljoen euro gaan kosten. In haar obsessie om vreemdelingen minstens symbolisch persona non grata te verklaren, pakt de regering intussen met een extra maatregel uit.

Op last van minister van Economische Zaken Giulio Tremonti is de Italiaanse bijstandswet zopas in die zin aangepast dat niet-Europese buitenlanders vanaf volgend jaar geen aanspraak meer kunnen maken op financiële hulp. Hoewel het de bedoeling was 65-plussers te treffen die in het kader van de familiehereniging naar Italië gekomen waren, is de nieuwe wet er zo haastig doorgeramd dat ze liefst 760.000 arme Italianen op zwart zaad zal zetten, onder wie huisvrouwen en Italiaanse migranten die uit het buitenland teruggekeerd zijn. Net als de 2,6 procent beoogde vreemdelingen binnen die groep vallen zij van 395,54 euro per maand naar helemaal niets terug.

"De ouderen mogen sterven van honger", schreef de populaire komiek Beppe Grillo op zijn blog. "Intussen krijgt Alitalia 300 miljoen euro cadeau”. Sinds begin dit jaar zijn al 13.000 bootvluchtelingen gestrand op de Italiaanse kusten. De meesten onder hen komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Berlusconi en zijn “post-fascistische” en xenofobe vrienden van de Alleanza Nationale en Lega Nord organiseren een fascistoïde militarisering onder het mom van een veiligheidsstaat. De armsten van de wereld (ten zuiden van de Sahara en de Roma) moeten buiten de welvaartsstaat worden gehouden. Om dit doel te bereiken fungeren de Roma als zondebokken en een belangrijk deel van de Italianen steunt dit racistische beleid.

Het VB zit te dromen om uit te pakken met zulke maatregelen liefst met een Forza Flandria. Want Berlusconi heeft nu eenmaal politieke vrienden, ook in Vlaanderen. Die vrienden willen zo vlug mogelijk een onafhankelijk Vlaanderen, waarin de welvaart niet meer gedeeld moet worden. Maar terwijl de fascisering van Italië op volle zomertoeren draait, sputtert de Forza Flandria nog even wegens de strijd om de macht.

Jong Forza Flandria

Heel wat jongeren van Lijst Dedecker (Jong Gezond Verstand) denken eraan om een 'Jong Forza Flandria' op te starten. Zij willen één Vlaams front vormen samen met de jongeren van Nva en Vlaams Belang. Het zou om persoonlijk initiatief gaan van Wouter Vermeersch (politiek secretaris JGV). Op de Facebook-website van Jong Forza Flandria vindt je onder de leden heel wat bekende namen terug: Wouter Vermeersch (politiek secretaris JGV), Gianni Boone (Art Director JGV nationaal) , Bjorn Verheye (penningmeester JGV nationaal), Peter Reekmans (nationaal partijsecretaris LDD), Stef Verbeeck (VLOTT) , Bert Deckers (VB), Rudy Blomme (LDD Oostende), Jan Lievens (VB), Jurgen Vandenbranden (LDD) , Wouter Opdenacker (VB) , Annelien Van Der Gucht (JGV Oost-Vlaanderen), Tom Vandendriessche (KVHV), Wesley Schouteere (JGV West-Vlaanderen), Tim Willekens (VBJ), Bruno Cheyns (JGV), Steven Verschoot (JGV), Hans Verreyt (VBJ), Bruno Cheyns (JGV), Isabelle Huysmans (VBJ Antwerpen), Wim De Waegenaere (Voorzitter Jong N-VA West-Vlaanderen), Tanguy Veys (VB) ,Sandy Neel (VB, Voorpost), Karl Geens (VLO comite) , Barbara Bonte (VBJ Antwerpen en nationaal) en Valérie Seyns (VB-parlementslid Brussel en lief van Bart Debie).