Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Honderd betogers tegen Belgische F-16 naar Afghanistan

Honderd betogers tegen Belgische F-16 naar Afghanistan

BRUSSEL – Donderdagavond betoogden een honderdtal boze burgers bij het ministerie van Defenisie tegen het sturen van Belgische F-16's naar Afghanistan (en tegen de manier waaróp dat gebeurt). De actie werd gedragen door een brede waaier aan vredesorganisaties, en trok ook enkele parlementsleden van Groen!, Ecolo en Sp.a.

pasdF16.jpg

Het zit die politici - waaronder Dirk Van der Maelen (Sp.a), Wouter De Vriendt (Groen!) en Josy Dubié (Ecolo) - hoog dat de regering het parlement buiten spel heeft gezet.

Haar beslissing, op 25 juli jl., om vier gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan te sturen en het Belgische engagement in te schrijven in de logica van de Amerikaanse operatie Enduring Freedom - de 'War on Terror' in Afghanistan, zeg maar – gebeurde zonder parlementair debat. Dirk Van der Maelen stelt voor om de grondwet te wijzigen, zodat zoiets in de toekomst niet meer zou kunnen.

De betoging werd gesteund door 11.11.11 (de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging), CNAPD, Intal, CSOTAN, Oxfam Solidariteit, LEF, Pax Christi, UCOS, Vrede vzw en Vredesactie. Het was niet de eerste en ook niet de laatste actie in de campagne van de vredesbeweging tegen het zenden van Belgische F-16's naar het bezette land.

We vroegen een woordje uitleg aan Mario Franssen van Intal.

Zijn die F-16's nu al vertrokken?

Mario Franssen (Intal): “Dat weten we niet precies, maar we weten wel dat ze vanaf 1 september zullen worden ingezet... Ze vliegen naar daar, hoppend van basis naar basis, zoveel mogelijk over internationale wateren. Op het einde zullen ze in de lucht worden bijgetankt door VS-vliegtuigen. Het juiste parcours is natuurlijk niet gekend.”

Wat hebben jullie tegen deze Belgische missie?

“Het is een duidelijke koerswijziging tegenover de politiek van de vorige regering. Die had ook troepen in Afghanistan, Libanon, Tsjaad, enzoverder, maar dat waren eerder tweedelijns-opdrachten. Niet dat we daar blij om waren, maar ze namen ten minste niet effectief deel aan gevechtssituaties, zoals nu. Ondertussen zijn we al zo ver dat De Crem zegt dat we in geval van nood de Amerikanen mee zullen ondersteunen in hun War on Terror...”

We moeten als Navo-lid toch solidair zijn met onze bondgenoten?

“We moeten solidair zijn binnen de opdracht van de Navo, die in principe een defensieve organisatie is. Maar de Navo is zich helemaal aan het omturnen tot een offensieve organisatie, wat iets helemaal anders is dan waarvoor ze is opgericht. Dat is een eerste punt: we vinden dat ons land uit de Navo moet stappen zoals die nu handelt. Ten tweede: solidair zijn ja, maar die solidariteit heeft zijn grenzen en die grenzen worden in deze missie ruim overschreden. Dat Belgische militairen helpen bij het opkuisen van clusterbommen in Libanon, daar kunnen we inkomen. Maar in Afghanistan gaat het om een aanvalsoorlog onder leiding van de VS, en gedirigeerd door de VS. Je hebt zelf gezien hoe het discours van De Crem verhard is nadat hij in Wasghington op bezoek was geweest.”

Maar we helpen het land toch te bevrijden van de Taliban?

“Dat zegt De Crem. Maar als je kijkt op het terrein en luistert naar analysten hoor je een heel ander verhaal: de Taliban hebben steeds grotere delen van het land onder controle. Ook de Verenigde Naties laten een heel ander geluid horen: er vallen steeds meer burgerslachtoffers, zegt de VN, en hoe meer troepen we sturen, hoe meer slachtoffers er vallen. Dat is ook logisch, want we gaan daar bombarderen... Het is dus helemaal niet waar dat door intesiever militair optreden de Taliban worden verzwakt. Dat is een illusie waar we ons op baseren om de VS militair bij te springen.”

Vrijdag komt De Crem alsnog uitleg geven in het parlement. Tevreden?

“Neen, want het zal achter gesloten deuren zijn en met geheimhouding. Het publieke debat dat wij in onze petitie eisen gaat toch wel verder dan een gesloten commissievergadering! Gelukkig zien we het debat stilletjesaan op gang komen, onder meer dank zij onze acties en campagnes: er is meer en meer aandacht in de pers, en een aantal politici beginnen zich tegen de missie uit te spreken. Dat is wat we willen, want de mensen wéten gewoonweg niet dat we in Afghanistan in een oorlog betrokken worden. En als ze het wel weten, dan denken ze dat het om een 'humanitaire' missie gaat. Tot we hen die F-16 tonen... Dan begrijpen ze natuurlijk dat dat een drogreden is.”

----------------------------
De petitie tekenen? Klik Petitie - Geen F-16's naar Afghanistan!. De handtekeningen zullen aan Pieter De Crem worden overhandigd op 7 oktober 2008, dwz op de zevende verjaardag van de oorlog.