Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Feiten en mythes

[Opinie] Feiten en mythes

Het zogenaamde ‘platform voor faire meningsuiting’ noemt Ilan Pappé een 'beruchte' professor. Waarom berucht en niet bekend? Ilan Pappé staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van de Israëlische bezettingspolitiek, maar ook voor zijn zorgvuldig gedocumenteerd historisch onderzoek naar de ware omstandigheden van de ontstaansgeschiedenis van Israël.

Hij bewijst aan de hand van archiefmateriaal dat de Palestijnen toen slachtoffer waren van een bewuste politiek van etnische zuivering. Dat wordt hem door veel van zijn landgenoten kwalijk genomen. Zo ook door het ‘platform’ dat tegen beter weten in blijft zweren bij klassieke zionistische mythes. In tien lijnen slagen de ondertekenaars ervan om vier flagrante historische onwaarheden neer te pennen.

Palestijnse leiders hebben niet 'actief meegewerkt met de Nazi's aan de Jodenuitroeiing'. Er is wel een Palestijnse leider geweest, die toen volledig op een zijspoor zat, de mufti van Jeruzalem, die in Bosnië moslimrekruten trachtte te winnen om mee te vechten aan het Oostfront net zoals sommige Belgische geestelijkheden dat hebben gedaan. Maar als het platform niet 'eenzijdig' wil zijn dan moet het ook vermelden dat de zionistische leiders er niet voor terugschrokken om in 1933 samenwerkingsakkoorden af te sluiten met de nazi's (de Ha'avara-akkoorden), die tot 1939 liepen en dat de extreemrechtse vleugel (van Begin en Shamir) nog in 1941 de nazi's een voorstel deden om actief met hen mee te vechten.

De Arabische regimes hebben de Palestijnen niet opgeroepen om massaal het land te verlaten' zodat ze het gebied konden plat bombarderen'. De Palestijnen zijn, zoals gezegd, massaal met zionistische geweld verdreven. Dat schrijft niet alleen Ilan Pappé, maar ook andere gerenommeerde historici zoals Avi Schlaim, Simha Flapan, Nur Masalha en zelfs de Israëlische historicus Benny Morris, die trouwens in de krant Ha'aretz vertelde voorstander te zijn om die verdrijving nu nog eens over te doen. Platbombarderen zouden ze niet gekund hebben. Er was nog geen Arabische luchtmacht. Evenmin beschikten ze over zwaar militair materieel. Het Egyptische en Jordaanse leger stonden bovendien onder Britse controle. Syrië en Libanon waren pas onafhankelijk en moesten nog een luchtmacht opbouwen. De zionisten hadden toen wel 205 vliegtuigen en waren daarmee de enigen die 'massaal konden bombarderen'.

De Israëlische Arabieren zijn er niet zo goed aan toe als het Platform beweert. In tweeënnegentig procent van het grondgebied mogen zij geen grond kopen, ook al zijn ze staatsburger, want die grond behoort officieel aan het joodse volk toe, niet aan hen, ook al is die grond in overgrote meerderheid onteigend ten nadele van Palestijnse vluchtelingen. Zij vertegenwoordigen 20% van de bevolking. Het budget voor gezondheidssector dat naar hen gaat bedraagt met moeite 2%. De kindersterfte ligt dan bij hen ook drie keer hoger dan bij de joodse bevolking en zij krijgen ook maar toegang tot 2% van het water. De woningnood ligt 14 keer hoger bij de Arabische burgers dan bij de joodse en Arabische steden en dorpen tellen 5 keer minder personeel en tien keer minder bestrate wegen. De Bedoeïenen wiens dorpen in de Negev niet worden erkend, zijn er het ergst aan toe. De regering verplicht hen om hun dorpen te verlaten. De argumentatie dat de Arabische bevolking het goed heeft, slaat nergens op.

Ook over de Israëlische vredesconcessies valt er heel wat te zeggen. Opeenvolgende regeringen streven openlijk de aanhechting na van Palestijnse gebied. Op het terrein wordt dan ook al enkele decennia een annexatie- en kolonisatiepolitiek gevoerd op grote delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Dat is allemaal grondig gedocumenteerd en veroordeeld door de VN en alle mensenrechtenorganisaties.

Het ‘Platform voor faire Meningsuiting’ is er vooral op uit om de publieke opinie te misleiden. Voer zo maar eens het ernstige debat waar het naar verluidt vragende partij voor is.

Lucas Cathérine (Auteur)
Ludo De Brabander (Vrede vzw en Lector aan de Arteveldehogeschool)
Prof. Dr. Lieven De Cauter (Filosoof, KUL)
Ludo De Witte (Auteur)
Eric Goeman (Woordvoerder Attac Vlaanderen)
Prof. Dr. Rudi Laermans (Socioloog, KUL)
Anja Meulenbelt (Auteur en senator SP Nederland)
Dr. Gie van den Berghe (Ethicus/Historicus, Auteur)