Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Persbericht] Nucleaire wanhoop

[Persbericht] Nucleaire wanhoop

Het Nucleair Forum, de koepel van nucleaire firma's in ons land, start met een mediacampagne die de voordelen van kernenergie moet belichten. Acteur Koen De Bouw werd enkele weken gevraagd om een spotje in te spreken voor de mediacampagne van het Nucleair Forum. Maar ter plaatse en na lezing van de promotekst weigerde hij plots elke medewerking.

"Het Nucleair Forum is de in 1972 opgerichte beroepsvereniging van instellingen en bedrijven die werken met kernenergie in ons land. De koepel verenigt bedrijven als Tractebel en Electrabel maar ook het SCK in Mol. De jongste jaren legt het Forum zich toe op actieve lobbying en daar is nu voor het eerst een mediacampagne van gekomen." De Morgen, 3 februari 2009

Enkele reacties op een rijtje:

Bram Clays, Bond Beter Leefmilieu schrijft:

Nucleaire wanhoop

Tot wanhoop gedreven door de dalende productiecijfers van hun industrie, heeft de nucleaire sector er niks beter op gevonden dan een mega mediacampagne te starten. Het nucleair forum gooit er maar liefst 2 miljoen euro tegenaan. Veel subtiliteit hebben die miljoenen alvast niet opgeleverd. Kernenergie is goed, en met hernieuwbare energie gaat het licht uit. Daar komt het zo’n beetje op neer. Dat is er zodanig over dat het zelfs niet evident was om iemand te vinden die de spotjes wou inspreken.

Zo stapte acteur Koen De Bouw de studio weer uit, toen hij de teksten voor de neus kreeg: "Vanuit mijn vak ben ik het gewoon teksten te analyseren. Zeker op papier was het duidelijk dat dit pure manipulatie was en het bewustzijn groeide dat ik dat niet over mijn lippen kon krijgen.” (DM, 4/2/09) Goed bezig, die communicatiejongens van de nucleaire industrie.

Geheel toevallig vond de Nucleaire Afvalinstelling (NIRAS) het nodig om tegelijk een consultatie over het hoogradioactief afval te starten. BBL ontving een uitnodiging voor de eerste vergadering vandaag (4/2). Toch wel vreemd allemaal. NIRAS zit via Belgoprocess in het Nucleair Forum dat de burger probeert warm te maken voor kernenergie. En zij voelen zich geroepen om een neutrale consultatie over het afval te houden?

Bram Claeys

Koen De Bouw weigert spotje Nucleair Forum in te spreken
door Kris Jacobs, De Morgen, 4/02/2009

BRUSSEL Acteur Koen De Bouw werd enkele weken gevraagd om een spotje in te spreken voor de mediacampagne van het Nucleair Forum (DM 3/2). Maar ter plaatse en na lezing van de promotekst weigerde hij plots elke medewerking. 'Het is moeilijk om zoiets te weigeren als je aankomt in een studio waar iedereen al klaarzit. Nu, ik heb in het verleden nogal spots geweigerd, maar in dit geval had ik het er toch erg moeilijk mee.'

Wat behelsde uw opdracht precies?
"Ik kreeg een tekst die ik met een warme, vaderlijke stem diende in te lezen. Ik geloof dat het begon met iets als 'ik heb kinderen dus ik ben tegen kernenergie', met daarachter een argument dat je ook aan de toekomst moet denken, dus ben je voor. Er werd ook in gesproken over alternatieve energie, dat er daarvan nooit genoeg zal zijn voor ons allemaal. Daar ben ik het al helemaal niet mee eens. En ondertussen vertelt het Nucleair Forum je haast dat kernenergie een nieuwe alternatieve energiebron is.
"Vanuit mijn vak ben ik het gewoon teksten te analyseren. Zeker op papier was het duidelijk dat dit pure manipulatie was en het bewustzijn groeide dat ik dat niet over mijn lippen kon krijgen. Men heeft zich achteraf wel verontschuldigd dat ik voor niets gekomen was, maar ik ben daar toch een paar dagen niet goed van geweest."

Waarom was u er in de eerste plaats op ingegaan?
"Een reclamebureau had de avond ervoor contact met me opgenomen. Ik herinner me dat het nogal vaag was, maar ik had in elk geval de indruk dat het een soort boodschap van openbaar nut betrof. Als je trouwens pretendeert een forum te zijn, kun je net zo goed adverteren, zonder de pro's en contra's te geven, en zeker niet door zelf argumenten te geven die niet de waarheid tonen zoals ze is. Er stond bijvoorbeeld ook in dat het bij nucleair afval maar over een knikker per persoon per jaar gaat. Maar we zijn natuurlijk met heel veel en het gaat ook over heel wat jaren. En van slangengif heb je ook niet veel nodig om je morsdood te maken."

U bent duidelijk niet gewonnen voor kernenergie.
"Nee, want ik heb kinderen. Neem nu het afval waarvan men overweegt om het in de ondergrond van de stille Kempen te begraven. Men zegt dat men dat afval dan voor bepaalde tijd kwijt is, maar het is er natuurlijk nog, en vroeg of laat zullen er generaties zijn die daar opnieuw mee te maken krijgen." (KJ)

Persbericht Groen!: Slimme argumenten om je te wapenen tegen kernenergielobby

Binnen de Global Greens en de European Green Party is er niet één groene partij die de deur voor kernenergie op een kier laat.

De partij Groen! plaatst op hun site een uitgebreid dossier met argumenten tegen kernenergie:

De negatieve aspecten kunnen we in volgende krachtlijnen samenballen:

* Kernenergie is niet veilig.
* Kernenergie is vervuilend.
* Kernenergie is duur.
* Kernenergie biedt geen bevoorradingszekerheid.
* Kernenergie is onlosmakelijk gelinkt aan atoomwapens.
* Kernenergie is vooral ook onethisch want belast onze planeet voor duizenden jaren met radioactief afval.

Maar, zo zegt de partij Groen! gelukkig is kernenergie overbodig!

Lees het volledige dossier "Argumenten tegen kernenergie"

De promospot van het Nucleair Forum (YouTube)

Een educatieve spot van Greenpeace