Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

PVDA en SP.a Rood samen op één lijst of de aarde is plat volgens Radio 1 (en De Morgen en De Tijd en ...)

PVDA en SP.a Rood samen op één lijst of de aarde is plat volgens Radio 1 (en De Morgen en De Tijd en ...)

Erik De Bruyn van SP.a Rood werd vanmorgen wakker met het nieuws op Radio 1 dat hij geen lid meer is van de sp.a en voortaan deel uitmaakt van een linkse eenheidslijst. PVDA-voorzitter Peter Mertens werd dan weer uit zijn bed gebeld door verontruste partijgenoten. Radio 1 en Belga (en daardoor ook alle websites van de kranten) hadden een blogberichtje van éne Eric Rosseel overgenomen zonder het nieuws te checken bij één van de betrokken partijen.

“Ik ben uit mijn bed gesprongen en heb onmiddellijk een bericht naar Belga gestuurd”, zegt Erik De Bruyn. “Pas om twintig na zes kreeg ik een journaliste van Radio 1 aan de lijn die wat meer uitleg wou over het nieuwe eenheidsinitiatief. Als journalist zijn betekent een bizarre e-mail klakkeloos overnemen zonder te checken, kan iedereen journalist zijn.”

Peter Mertens is nu (elf uur) nog altijd bezig ongeruste mails en telefoons van leden en sympathisanten te beantwoorden. Door Belga of Radio 1 werd hij nog altijd niet gecontacteerd. “Ik heb een mail gestuurd naar de VRT. Onbegrijpelijk dat zoiets kan gebeuren. Ik begrijp dat journalisten onder grote druk staan, maar dat mails worden overgenomen zonder de feiten te controleren bij de betrokkenen maakt mij echt kwaad”, aldus Mertens.

In het blogberichtje stonden nochtans aanwijzingen dat het om een onnozele grap ging. “De definitieve lijst en het programma worden samengesteld op 1 April”, schreef zelfverklaard onderhandelaar van de zogenaamde eenheidslijst AVE-EVA ("Allen voor Eén - Eén voor Allen") Eric Rosseel. Hij schreef ook dat Caroline Gennez geen commentaar kwijt wou. Alsof Rosseel Caroline Gennez om half twee 's nachts (het moment dat hij zijn blogje publiceerde, anderhalf uur na het afsluiten van het akkoord in een Brussels café, aldus de fantast Rosseel) aan de lijn gekregen had.

In plaats van deemoedig te bekennen dat de redacties geblunderd hebben laten de meeste krantensites (onder meer De Morgen en Het Laatste Nieuws die trouwens door dezelfde redactie inéén geknutseld wordt) het bericht staan met toevoeging van een paragraaf waarin Erik De Bruyn het nieuws mag ontkennen. “Alsof het mijn woord is tegen dat van Eric Rosseel”, zucht Erik De Bruyn.

Ook Peter Mertens benadrukt dat er niets waar is aan het bericht. Er zijn geen gesprekken geweest. Er zijn zelfs nooit contacten geweest met Eric Rosseel.

Leve de PR
Dit is nog maar eens een mooi voorbeeld van Flat Earth News. Dat is de titel van het boek waarin onderzoeksjournalist Nick Davies de media op een fileertafel legt. Davies citeert een onderzoek van Cardiff University waaruit bleek dat 70 % van de artikels in Britse kwaliteitskranten feiten bevat die niet gecheckt werden door de redacties. PR-berichten en berichten van persagentschappen worden zonder controle gerecycleerd. Reden: commerciële druk ofwel om de winstcijfers veilig te stellen wordt de werkdruk van de nog niet weggesanneerde journalisten verhoogd zodat elementaire journalistieke regels sneuvelen.

De nieuwslijnen van de krantensites lopen dagelijks over van dat soort berichten. “4 op de 5 e-mails zijn spam” kopte De Standaard eerder deze week. Dat zegt, zo staat even verder in het bericht, ... anti-spam en anti-virusfabrikant Symantec. Commerciële bedrijven hoeven dus niet eens meer advertentieruimte te kopen om hun boodschap bij een breed publiek te krijgen. Een persberichtje sturen naar Belga volstaat.

Bron

Hehe de blog is goed geschreven. Maar je ziet er duidelijk door.
Onder het artikel van Rosseel staat zelfs [Bron: NTPA - Not-True Press Agency]
Als de journalisten hun bronnen al niet meer checken ...:-)

Not true

Ik vind het ook wel een beetje kwalijk van Rosseel om zo'n berichten de wereld in te sturen. Er is al genoeg onzin hier op aarde.

Maar de fout ligt natuurlijk geheel en al bij Belga en VRT die dat soort onzin in honderdduizenden huiskamers doen weergalmen.

Kwaliteit

Is dit reclame voor de lotto? Vrijdag de 13de kan alles?
Of gewoon een manier om veel volk op je blog te krijgen?
Of een bewijs dat met minder journalisten de kwaliteit van het nieuws erop achteruit gaat.

Super

Super joke Eric !!!

Dit doet iedereen die 'ermee te maken' heeft blijkbaar zuchten en kreunen en sneren naar de pers - geen blijk meer van humor. Mij heeft het in elk geval een goeddoende glimlach ontlokt :-)

Meer van dit !!!!

commentaar Christophe

Christophe, ik vind het anders wel een goeie grap van de heer Rosseel. Zeker voor wie de naam van het fictieve persagentschap leest! Het journaille was al meteen euforisch toen ze een kans zagen om de heren De Bruyn en Mertens, allebei op hun manier dwars en dissident, op ongunstige wijze in het nieuws te pluggen. Zo van "zie je nu hoe princiepsvast die socialistenvretende PvdA'ers zijn ?" en "nu is voor eens en altijd bewezen dat De Bruyn een onderzeeër van de maoïsten is ! ".

Humor?

Heeft er nu niemand wa gevoel voor humor? En waarom zou dit een misplaatste grap zijn?

Goe gedaan van Rosseel

Goe gedaan van Rosseel

Hehe

Mij stoort het grapje van Eric niet.
Ik kan me best voorstellen dat er mensen die dit een ware billenkletser vinden.

Maar euh.... ik begrijp gewoon niet hoe iemand niet kan doorhebben dat het om een grappenmaker gaat.
Eric doet echt zijn best niet om dat te verbergen.

Blik-niveau is de norm!

Blijkbaar zijn scoops belangrijker geworden dan kwaliteitsvolle onderbouwde berichtgeving. Het Blik-niveau is de norm geworden.

Onderzoeksjournalisten zijn hier al langer vervangen door herkauwjournalisten, die klakkeloos dingen overnemen en achteraf hopen dat de feiten juist zijn.

Ik heb in deze zaak de Raad van de Journalisitiek nog niet gehoord. Te beschaamd misschien?

Do'nt hate the media... Be the media !

Heeft hier iemand nog illusies hoe de pers werkt ?
Moet links op de barricade tegen de pers ? Ik dacht dat we dat stadium al voorbij waren: Don't hate the media, be the media !
Kijk dat is het motto van Indymedia. Maar dat is veel breder dan Indymedia. Los van alternatieve media zijn er miljoenen mensen in deze wereld die mee media maken door de klassieke media te gebruiken. Niet eerlijk ? Kom zeg ! Waarom zouden we de wapens die de machthebbers gebruiken voor hun belangen en hun ideeën niet tegen henzelf kunnen keren.
Eric Rosseel slaagt er blijkbaar in op een clowneske manier de ganse nederlandstalige media 1 nieuwsfeit op te leggen:
CAP-D'Orazio, PvdA, SP.a ROOD,KP,LSP,SAP komen samen op met de verkiezingen.
Bekijk eens wat voor impact dit virtuele nieuwsfeit al heeft op het debat. En stel je eens voor wat het resultaat in het echt zou hebben op de bevolking !
Stel je eens voor hoe de werkers van OPEL daar op zouden reageren als de "Linkse Unie" zich kandidaat stelt. Om samen met de werkers en hun vakbonden garant te staan dat de bankgarantie die de Belgische en Vlaamse regeringen beloofd hebben om OPEL te redden, zou dienen om echte werk- en inkomensgarantie af te dwingen. Tenzij Debruyn op de Antwerpse lijst staat van de SP.a en behalve D'Orazio in Mons kan geen enkele kandidaat op eigen kracht verkozen geraken om die controle van de vloer een stem te geven in de politiek.
Als wij "globalisten" zijn en geen" verkavelaars" dan is het lang nog niet te laat om de virtuele brokjes van Eric Rosseels clowneske collateral dammage op te rapen en in de reële politiek terug te gooien in het gezicht van de banksters en hun dienaren. Voor een andere politiek.

We hebben bij CAP eens goed kunnen gelachen !
Deed eens deugd na ettelijke verkavelingsdiscussies over linkse eenheid :

http://www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/news/article.php?storyid=...

http://www.autrepolitique.be/site/modules/news/article.php?storyid=601

Raf Verbeke
nederlandstalige woordvoerder
CAP-D'Orazio

Onverantwoordelijk

Met deze "stunt" heeft Eric Rosseel de mogelijke eenheid van links een grote stap achteruit gezet.
Zonder de andere partijen te raadplegen wordt een eenheidslijst aangekondigd.
Spa - Rood en PVDA ontkennen.
Wat begrijpelijk is.
Het is veel te laat voor dergelijk initiatief.
Bovendien is de situatie niet rijp.
Rosseel bewijst zijn eingen pietepeuterigheid.
Uit frustratie, en bij gebrek aan enige achterban wordt dan maar gekozen voor de vlucht vooruit.
Raf Verbeke en CAP: van hetzelfde laken een broek.
CAP bestaat niet meer. Zowat iedereen is er uit getrokken.
Het is een zaak van drie man en een paardenkop geworden: Verbeke, Rosseel en Meeuwis.
En D'Orazio: die heeft alle realiteitszin verloren.
Als je geen basis hebt, en afgesneden bent van alle mogelijke bondgenoten, dan blijft er alleen spektakel.
Rosseel en Verbeke kunnen na deze stunt op pensioen: te mijden voor iedereen die linkse eenheid ernstig neemt.

eerst ontkennen ze je... dan

eerst ontkennen ze je...
dan maken ze je belachelijk
en dan zeggen ze

we hebben het altijd al gezegd

het zal nog 1500 jaar duren volgens Steiner voor bij mensen zoals ik hier lees het lichtje aan zal gaan.
Lekker moraliseren bij Kaatje in de keuken
is het lekker......

ken je dat liedje?
Dit mag niet dat mag niet dit is verkeerd dat is fout
lekkere bad vibes

het belangrijkste is dat lichtje
in de duisternis
Voor de rest kreer je alles zelf..;
ook je eigen frustraties
ook je eigen rijkdom
ook de liefde
en je eigen liefde...

amuseert elle nog een beetje vandaag.

In de duisternis als je die graag hebt blijkbaar.

I love the light!

Linkse eenheid?!

Ten eerste ken ik die Rosseel niet en mijn eerste reactie was er een van: "heeft die mens een drankprobleem of zo?" Nadat het bericht wat doorgedrongen was is het eiegnlijk niet zo onnozel als het het lijkt. Duizenden en duizenden mensen in dit land vragen zich af wanneer radikaal links zich eindelijk eens tot een geloofwaardig verkiezingsalternatief zal omvormen. Ik krijg het steevast op de heupen dat typen à la Mertens, De bruyn en co zich vergelijken met partijen zoals SP in Nederland of de NPAin Frankrijk. Doe er dan verdomme zelf iets aan en verlaat die zelfverklaarde ivoren toren.
Eigenlijk was het bericht van Rosseel een zwaluw, ook al maakt ze de lente niet, want naast Spa-Rood en PVDA zegede hij dat ook de KP, de LSP en de SAP bij het akkoord betrokken waren.
Dit land heeft 100% linkse politiek nodig. Laten we daarom dan toch maar eens over de grens kijken (Nedrland, Frankrijk, Links Blok in Portugal (!), Rood)Groen in Denemarken,enz enz)en niet in de marge blijven krabben voor een schamele 1%!

Bruno: niet op die manier

Zeer veel mensen wensen inderdaad een links alternatief.
Maar dat moet dan wel geloofwaardig zijn.
Zowel SP in Nederland, Die Linke in Duitsland, het Portugees Blok in Portugal en nog een aantal anderen hadden eerst een zeker niveau bereikt vooraleer ze doorbraken.
LSP, Kp en SAP hebben samen misschien 300 leden. Qua inplanting is dat gelijk aan niets.
PVDA heeft 3000 leden en SPa - Rood haald 1/3de van de stemmen in voorzittersverkiezingen. Vergelijk dus geen appelen met peren.
Het initiatief moet dus komen van PVDA of SPa -rood.
Door nu absoluut die kleine groepjes te associëren met de twee grotere bewijs je de zaak een slechte dienst. Het jarenlange probleem van radikaal links is de implanting en het gauchisme.
Sommigen denken dat een loutere associatie elektoraal succes levert. Dat zijn dromen. Dat is in geeneen land gebeurd.
En aangezien jijzelf allicht lid bent van zo'n klein groepje zou je motto moeten zijn: je eigen organisatie eerst uitbouwen tot iets van omvang, vooraleer je wil vergeleken worden met de andere twee.

even serieus

De commentaren hier op het eerste aspect van Eric Rosseels grap vind ik heel juist. Kranten nemen zomaar en ongecontroleerd voorgekouwde berichten over en dat zorgt voor slechte journalistiek. De kwestie was juist even onder de aandacht door dat boek (en opiniestuk in DM) en is meteen eens passend geïllustreerd. Dat het een eenmansactie is met een boel vette knipogen, maakt het alleen maar geslaagder.

Maar in het bericht zit natuurlijk ook een scheut debat over 'linkse eenheid'.

@ Marc Vandevelde, jouw beide reacties op dit punt vind niet correct, bij momenten zelfs gewoon beneden alle peil.

Meen je nu echt 1 akkefietje van 1 grappenmaker linkse samenwerking kan onmogelijk maken? Komaan, Erik De Bruyn en Peter Mertens e.a. zijn serieuze mensen. Die weten zoiets toch te plaatsen en gaan toch niet slechter overeenkomen door dit voorval.

En meen je nu echt dat associatie van PVDA en SP.A-Rood met CAP, KP, LSP, SAP etc een slechte dienst is? Je lijkt alleen te denken in termen van 'branding', maar da's toch eerder iets voor de marketingyups om zo naar politiek te kijken.
Trouwens, alsof de patiënten van Dirk Van Duppen er om zouden malen, moest hij op de foto gaan staan met Jef Sleeckx, of samen aan verkiezingen deelnemen. Alsof de sympathisanten van Erik De Bruyn vinden dat hij niet de hand mag schudden van Roberto d'Orazio of Eric Toussaint. 2 x Integendeel.

Dan een uithaal naar CAP. Ik ben daar zelf lid van. Ik snap ook de sprong niet, die je in die post maakt van 'Eric Rosseel is een gefrustreerde vent' naar 'CAP bestaat niet meer'. Graag een beetje correcte feiten en inhoud (CAP bestaat bvb. wel nog). Laat ons open en eerlijk discussiëren en niet gewoon op elkaar beginnen schoppen, of zelfs publiek personen aanvallen (wat jij hier doet...).

Verder ben ik het eens met je redenering dat vandaag PVDA en SP.A-Rood in de beste positie zitten om links iets op gang te brengen. Maar...

Als zij er in slagen een brede, open, nieuwe, linkse partij op gang te trekken, dan hopelijk met inspraak vanwege iedereen die enthousiast wil meewerken.
En dan bedoel ik zowel de doorgewinterde linkse mensen, die zich al jaren inzetten voor en met allerhande linkse groepen, als nieuwe linkse mensen die niet politiek georganiseerd waren.

We kunnen ter linkerzijde toch niet vertrekken van het recht van de grootste, sterkste of prominentste hoop ik? Toch enkel van en open en eerlijke discussie over programma, methodes, goeie voorbeelden (zoals bvb. Geneeskunde voor het volk, lokaal en syndicaal werk van allerlei verschillende mensen etc..)?
En zolang er geen eenheidslijsten zijn of nieuwe partij is, trachten we toch in de buurten en op de vloer samen te werken wanneer we het inhoudelijk eens zijn? Zonder de onderlinge linkse concurrentie te prediken. Of is dat niet nodig?

omvang heeft wel belang

Beste Nathan,

Je reactie getuigt van oprechte bekommernis voor de linkse eenheid. Volgende commentaar:

De actie van Rosseel is niet geslaagd. Bij mij en bij een aantal mensen in mijn omgeving wordt die actie gezien als “de vlucht vooruit”. PVDA en Spa- Rood worden gediscriditeerd en verbonden met organisaties die niets betekenen. De Bruyn en Mertens waren duidelijk niet geamuseerd met het iniatief.
De patienten van Geneeskunde voor het volk of van Spa Rood hebben wellicht geen probleem om de hand te schudden van Jef Sleeckx of d'Orazio, integendeel misschien. Maar dat is niet de kwestie. Sleeckx en D'Orazio zullen hen ook geen milimeter vooruit brengen. Waarom niet? Het zijn individuen die niets vertegenwoordigen, die politiek uitgespeeld zijn. Als Marc Vandevelde zich morgen kandidaat stelt voor de verkiezingen dan haalt hij 0,001 % van de stemmen. Bovendien heeft Marc Vandevelde geen betekenisvolle organisatie achter zich. Sleeckx en D'Orazio hebben geen schijn van kans en hebben geen organisatie achter zich. Ze zouden pretentieus zijn te beweren dat dit wel het geval is.
Een associatie tussen PVDA en Spa – Rood enerzijds en LSP, SAP en KP anderzijds brengt geen jota bij tot linkse eenheid. CAP was een initiatief dat gauchistisch en sectarisch links bijeenbracht. Volgens hetgeen ik hoorde is het initiatief tenonder gegaan aan interne machtstrijd, gauchisme, hoogheidswaanzin en voornamelijk totaal gebrek aan inplanting in de werkende klasse. Ik voeg er aan toe dat volgens mijn informatie het voornamelijk LSP was die een nefaste rol speelde.
Als jij schrijft dat CAP nog bestaat dan kan ik dat niet volledig ontkennen. CAP onderhoudt nog een website maar is totaal afwezig op het terrein: in de bedrijven, vakbonden wijken, sociale organisaties. Hoveel volk was er op de laatste nationale bijeenkomst? 20? 30? 40? Hou jezelf niet voor de gek: SAP, KP, LSP, Van Outrive en D' oultremont zijn eruit getrokken. De laatste publieke actie van CAP was een als grap bedoelde provocatie naar de andere partijen.
De personen die ik kritikeer hebben het zelf gezocht. Rosseel en Verbeke hebben zelf hun naam verbonden met het fake persbericht.
Links kan versterkt worden door open discussie. Daar volg ik je. Maar verwacht niet dat Rosseel of Verbeke nog ernstig genomen worden. Verwacht ook niet dat PVDA en SPA-Rood meer belang hechten aan groupuscules dan aan hun eigen leden. Die groupuscules moeten kiezen: in de marge en contraproductief blijven werken of de twee hoofdrolspelers versterken. Het alternatief is nog meer in de marge belanden.

Wonderlijk inmiddels is er

Wonderlijk inmiddels is er nog geen week later een gezamentlijk pamflet van PVDA en SPA rood gemaakt voor de zaak Opel.......en uitgedeeld.

Dus zo ver van de werkelijkheid af was Rosseels niet.
Ben benieuwd hoe helderziend hij verder nog was ....

Een goede zaak trouwens!

Beste Marc, Ge lijkt goed op

Beste Marc,

Ge lijkt goed op de hoogte.

Voor alle duidelijkeheid, als ge zegt: "De laatste publieke actie van CAP was een als grap bedoelde provocatie naar de andere partijen", zijt ge verkeerd ingelicht of zelf teveel getiktakt op kleinlinkse spelletjes. Zeker uw herhaalde persoonlijke aanvallen zijn bijzonder onnuttig.

"CAP was een initiatief dat gauchistisch en sectarisch links bijeenbracht." Mensen die mij of andere CAP'ers kennen zullen je tegenspreken (ik ben daar nogal 100% zeker van).
Ge lanceert een gratuite uitspraak, gebaseerd op een zeker oordeel dat ge vormde als (naar ik vermoed) militant of sympathisant van ... (?) Ge zijt dat immers vergeten vermelden...

Ik schrijf het nogmaals, met CAP hebben we wel wat beters te doen dan PVDA of SP.a-Rood te koeioneren. Iedereen die u iets anders wijsmaakt, ziet spoken.

In België zijn meer dan teveel linkse groepen en groepjes actief met elk hun verdiensten en gebreken. Bij CAP zijn we niet te beroerd om de verdiensten van de anderen te erkennen en gaan we open in discussie over vermeende gebreken.

Ik herhaal mijn aanbod. Laat ons open en eerlijk, vrij van dit soort onproductieve discussies, nagaan hoe een krachtig links alternatief in België er uit moet zien.
Zonder elkaars politieke identiteit te gebruiken tegen elkaar. Zonder gebruik te maken van vooroordelen en lege verwijten ('groupuscule', 'gauchistisch', 'sectair', ...). Zo een aanpak gebruikten de Devitsen om bvb. goeie PVDA delegees en militanten uit het ABVV te jagen. Wij moeten beter kunnen!

christophe

Gepost door christophe
13.02.2009

Tags