Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? (verslag van een debat op de Gentse Feesten)

Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? (verslag van een debat op de Gentse Feesten)

“Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Wat zijn de gedeelde waarden in een multiculturele samenleving? Zijn de waarden van de Verlichting bedreigd of niet?” Vzw Trefpunt en Democratie 2000 presenteerden de 17de reeks politieke debatten tijdens de Gentse Feesten. Een verslag.

Gastsprekers: Meindert Fennema (Hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen, Universiteit Amsterdam), Marc Heirman (publicist, auteur van o.a. “Beschavingen botsen niet”), Marc Bossuyt (rechter, buitengewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen; commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (1987-1997); lid van V.N. subcommissie ter bevordering en bescherming van de mensenrechten, lid van het Permanent Hof van Arbitrage te Den Haag), Monika Van Paemel (auteur, nieuwste boek “Te zot of te bot?”), Kristoffel Lieten (prof. Dr. Ontwikkelingssociologie en Kinderenarbeid, Universiteit Amsterdam), Yamila Idrissi (Coauteurvan het boek Kif-Kif. Aan de ander kent men zichzelf en gewezen parlementslid), Gie van den Berghe (ethicus, historicus, gastdocent UGent).

Moderator: Eric Goeman (voorzitter Democratie 2000, woordvoerder Attac Vlaanderen).

Het debat word geopend door Goeman. Hij somt laatste actuele problemen in de samenleving.
- Moord op Joe
- De schietpartij in Antwerpen waarbij Malinese oppas en een kleuter omkwamen.
- Onverdraagzaamheid in onze samenleving neemt toe. Moord op Theo Van Gogh en Pim Fortuin.

1. “Zijn er grenzen aan vrijheid van meningsuiting”.
Als stelling geeft Goeman de cartoons over islam in Deense krant. Wat denk men hierover? Is het te ver gegaan? Mag zoiets of niet?

Monika Van Paemel heeft aantal punten hieromtrent opgesomd:

Ø Het is op de openbare plaats en de Deense krant heeft gelijk.
Ø Het gaat om vrijheid van meningsuiting.
Ø Men moet zeker over deze kwestie discuseren.
Ø Moet men in cartoons, tekenfilms, toneel, enz. met de politiek rekening houden?
Ø Hoe is het gesteld met het beledigen van andere groepen door islam gemeenschap.

Andere sprekers:

"Men heeft er een politiek spel van de cartoons gemaakt."

"Er is nog altijd vrijheid van belediging. Maar je moet weten wat je zegt en hoe je het zegt? Theo Van Gogh sprak in zijn artikels over geitenneukers en kutmarokkanen. Het is polarisering."

"Volgens de wet heb je recht op vrije meningsuiting. Er zijn bepaalde dingen waarmee je niet mag lachen vb. Holocaust. Wet over negationisme. De juridische vs. het sociale. Aanzetten tot haat mag ook niet terwijl Vlaams Belang juist daarmee bezig is."

2. “Wat zijn de gedeelde waarden en normen van de multiculturele samenleving?” “Zijn de waarden van de Verlichting bedreigd of niet?”.
Goeman brengt het boek van Lieven De Cauter (filosoof) “Einde van Verlichting” ter sprake. Verlichting is al 250 jaar bezig ondanks Stalin, Franco, Musolini, enz. Ze zijn Europeanen. Maar toch waren zij radicaal. Het ging om een dictatuur. Men wou geen democratie.

Momenteel is er strijd: Amerika tegen islam. In Pakistan is seculiere samenleving tot Amerika gedacht heeft om er gebruik van te maken in hun strijd tegen het communisme in Afghanistan.

Wat zijn moslims, katholieken, joden?
Het zijn allemaal kleinkinderen van Abraham.

In België legt men de nadruk op de waarden en normen. Waarden en normen zijn verschillende aspecten. Waarden zijn fundamenten waarop normen gebaseerd zijn. Voorbeelden van normen zijn: hoe je met elkaar omgaat? Hoe je je kleedt? Waarden van deze twee normen zijn anders. Mensen die naar ons land komen wonen, nemen de normen over.

Niet alle moslims zijn radicaal. Niet alle moslims zijn conservatief. Het zijn uitzonderingen in de moslimgemeenschap. Maar Vlaamse Belang maakt er een stereotypering van.

Als er uitzonderingen in het Westen zijn noemt men ze uitzonderlijke gevallen terwijl als men over moslims spreekt maakt men er een algemene regel van.

Er zijn allochtonen die gaan studeren en die zich meer met het Westen identificeren maar dat komt natuurlijk niet in het nieuws. Het is niet sensationeel. De pers is uit op de sensatie.

Men gebruikt enkel de religieuze achtergrond om uitspraken te doen dat integratie gefaald heeft hoewel dat niet het geval is.

Yamila Idrissi:
“Belangrijk aandachtspunt is: subsidereing van de moskeen. Want momenteel worden de moskeen door de vahabiten gesubsidieerd.”

Van Paemel:
“Kabinet van Minister Keulen heeft een overleg met een imam uit Antwerpen en een uit Brussel gehad. Subsidering kan mits met de controle in de moskeen (vb. imams moeten Nederlands spreken).”