Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Weglopen is niet de oplossing, strijden is dat wel!

Weglopen is niet de oplossing, strijden is dat wel!

Gisteren was ikzelf samen met enkele collega's ook getuige van het schouwspel dat heeft plaatsgehad aan de Rooseveltplaats naar aanleiding van het hoofddoekenverbod. We hebben bewust gekozen om niet het woord te nemen tijdens de actie, ondanks de vraag van aanwezige studenten en sympatisanten. Dit om enerzijds het initiatief over te laten aan de studenten om hun ongenoegen te uiten en anderzijds ook om te voorkomen dat media zou gaan focussen op AEL in plaats van op de issue zelf.

Gelet op de hele heisa die nu is ontstaan rond de oproep van Imam Taouil om op 1 September 2009 de kinderen van school te houden vinden ik het ook noodzakelijk om daar een duidelijk standpunt over te formuleren. De oproep is begrijpelijk gezien de huidige zeer emotionele en geladen situatie, maar ik kan deze niet volledig ondersteunen. Mr. Taouil en vele anderen met hem, is waarschijnlijk zo ontdaan en gechuoqueerd door deze kaakslag die de moslims weeral wordt toegediend dat hij meer emotioneel dan rationeel gereageerd heeft.

De studenten van school houden is volgens mij niet de oplossing omdat dit juist de zwakheid zou aantonen van de gemeenschap om om te gaan met dit probleem. Als we dezelfde logica gaan hanteren voor alle problemen veroorzaakt door racisme, islamophobie en uitsluiting ten overstaan van onze gemeenschap dan kunnen we ook uit Vlaanderen gaan verhuizen want alle onderzoeken en rapporten in binnen en buitenland hebben meermaals aangetoond dat Vlaanderen, één van 's werelds meest welvarende regio's, ook één van de meest onverdraagzame en racistische is.

Gaan lopen is niet de oplossing in deze, zeker niet als er momenteel geen enkel ander serieus alternatief voor handen is. Een eigen kwalitatieve school oprichten werd jarenlang gesaboteerd en geblokkeerd door diezelfde mechanismen en het stedelijk en vrije onderwijs heeft het verbod reeds jaren ingevoerd.

Een politieke schoolstrijd zoals die in België gevoerd werd tussen de Kerk en de Staat kunnen wij hier niet voeren, laat staan winnen. De politieke partijen die vooral stemmen uit allochone middens aantrekken houden hun handen van dit dossier af uit angst zich te verbranden. Aan de andere kant weten ze wel dat ze de middelen in de handen van de scholen hebben gelegd om straffeloos te discrimineren. Deze laffe houding heb ik reeds toegelicht in mijn voorgaand stuk. De moslimexecutieve zwijgt en het is maar goed ook want nogmaals is meer dan duidelijk dat ze absoluut niet representatief zijn en geen enkele functie of meerwaarde hebben voor de moslims in dit land. Dat het ook een creatie van de overheid is hoeft dan ook niet te verrassen.

Een maatschappelijke strijd en een strijd op het niveau van de straat kunnen wij wel aan en kunnen we wel winnen. In tegenstelling tot Imam Taouil zou ik iedere moslimouder oproepen vandaag meer dan ooit zijn kinderen zeker naar school te sturen, en hun dochters die de hoofddoek dragen, als eersten, mét hoofddoek aan. Tevens roep ik alle andere vrouwelijke leerlingen, moslima's of niet, autochtoon of allochtoon, uit solidariteit een hoofddoek op te zetten en naar school te gaan en deze niet af te zetten zoalng er een verbod geldt.

Tegelijk is het aan alle organisaties van het middenveld, alle moskeeverenigingen, moskee-unies, maatschappelijke platformen, VZW's om samen te komen om concreet acties en initiatieven te bespreken en te plannen om in het najaar klaar te staan voor deze nieuwe schoolstrijd.

Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om vandaag meer dan ooit de straat op te gaan, aan de schoolpoorten te staan en ervoor te zorgen dat onze dochters, zusters, nichtjes en vriendinnen vrij onderwijs kunnen geniet, mét of zonder hoofdoek.

Stop het onderlinge gekanker, stop de verdeeldheid, stop de onderdrukking vandaag, want morgen zal het veel te laat zijn.

Karim Hassoun
Voorzitter AEL België