Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Help, de school wil dat we een peperdure computer kopen!

Help, de school wil dat we een peperdure computer kopen!

BRUSSEL -- Gratis onderwijs blijkt nog altijd een mythe te zijn en de 'cadeaubon' van de regering voor ouders met schoolgaande kinderen zijn eigenlijk een bekentenis dat onderwijs voor velen een zware financiële last is. Voor humaniora- en hogeschoolstudenten komt daar in veel gevallen nog de kost bij van een computer met internettoegang. Als je ook nog weet dat Microsoft dit schooljaar zijn nieuwe besturingssysteem lanceert, kunnen de kosten wel eens ferm de pan uit swingen.

gimp_workshop.jpg

Indymedia.be organiseert samen met Getbasic vzw workshops om vrije software te leren gebruiken (foto han soete)

Microsoft lanceert dit schooljaar een nieuw besturingssysteem met bijhorende office-applicaties. Dat zal gepaard gaan met de nodige poeha en heel wat scholen, ouders en computergebruikers zullen diep in hun portemonnee moeten tasten om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Als student kan je nu eenmaal niet werken met verouderde software. Bij die nieuwe software hoort natuurlijk ook een nieuwe, krachtiger computer. Die oude computer is immers veel te traag om al die nieuwigheden op een vlotte manier te laten draaien. En bovendien is je computer eigenlijk reeds verouderd vanaf het ogenblik dat je hem in huis hebt. Dat zal het verhaal zijn dat je de komende maanden wellicht ettelijke keren over je heen zal krijgen in allerlei computermagazines, -websites -advertenties en misschien zelfs op je school.

Er schuilt een zekere waarheid in dat verhaal. Computers verbeteren nog steeds aan een onwaarschijnlijk tempo: hun capaciteit verdubbelt ongeveer om de 18 maanden en dat is zo sinds de jaren '50. Toch is de levensduur van een computer veel langer dan men doorgaans laat uitschijnen. Zo kan je met een gerust hart een tweedehandscomputer aanschaffen die nog jaren dienst doet voor school-, bureau-, huis-, tuin- en keukengebruik. Enkel wie de nieuwste spelletjes wil spelen heeft ook absoluut de nieuwste PC nodig. Om te gamen kan je je beter een gameconsole aanschaffen, die zijn beter uitgerust om spelletjes te spelen en het is goedkoper dan je PC om te bouwen tot een gamemachine. Goede tweehandscomputers kan je vinden bij Oxfam solidariteit. Wij hebben er hier op de reactie van Indymedia.be meerdere staan die prima dienst doen.

Je hoeft ook helemaal niet te investeren in dure software om “mee” te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Nagenoeg voor alle commerciële toepassingen bestaan er vrije en gratis tegenhangers die minstens even performant zijn. Denk aan Gimp dat even goed is als Photoshop. Of Openoffice dat het evenbeeld is van het peperdure Microsoft Office. Het ministerie van onderwijs maakte een brochure waar heel wat van die toepassingen worden besproken. http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties/2005/vrijesoftware.pdf
De brochure haalt ook verschillende voorbeelden aan van toepassingen en voordelen die het gebruik van vrije software biedt voor leerkrachten, scholieren en scholen.

Wil je in één klap verlost zijn van het 'Bill Gates (Microsoft)'-virus, dan kan je ook helemaal overschakelen naar GNU/linux (vrije software). Tot enkele jaren geleden was dat voorbehouden voor computerfreaks, maar vandaag bestaan er versies van GNU/Linux die veel gebruiksvriendelijker zijn dan de producten van Microsoft. GNU/Linux ontwikkelt ook bijzonder snel en bij de meeste versies van GNU/Linux beschik je over de allernieuwste software met één muisklik. Op Indymedia.be gebruiken wij de ubuntu versie van het besturingssysteem. Het installeert zeer eenvoudig en bevat alle software die je nodig hebt. Voor multimedia toepassingen is het even zoeken, maar dat is bij Microsoft of Apple even moeilijk of eenvoudig. Je kan Ubuntu gratis downloaden en op een CD branden via hun website, maar je kan het ook gewoon bestellen en dan sturen ze jou gratis een CD waarmee je aan de slag kan. Er bestaat van ubuntu ook een speciale versie voor scholen en leeromgevingen: www.edubuntu.org

Wil een school of leerkracht toch dat je gebruik maakt van peperdure commerciële software dan kan je daar best eens samen over rond de tafel zitten. Je kan vragen dat de school de software en computer ter beschikking stelt om er de opdrachten op af te werken. Beter nog is dat je leerkracht en school overtuigt om over te schakelen naar vrije software. Dat betekent voor de school trouwens ook een hele besparing.

Internettoegang blijft in België bijzonder duur en ook wij kennen geen manieren om aan die extra uitgaven (van € 10 tot € 40 per maand) te ontsnappen. Toch kan je honderden euro's besparen door de juiste computer en software aan te schaffen.

www.e-coop.be
www.ond.vlaanderen.be/publicaties/2005/vrijesoftware.pdf
www.edubuntu.org
www.oxfamsol.be/nl/mag_new.php3

Nog meer alternatieven!

Niet alleen edubuntu biedt gratis software voor onderwijsinstellingen ed.
Kijk ook eens op www.ubuntu.com, en vindt een volkomen gratis besturingssysteem met alle denkbare software, ja zelfs de laatste games als Unreal Tournement ...
Zit je toch in de problemen (want zowiezo moet je iets wat "anders" is aanleren) surf dan naar www.ubuntu-be.org voor de Belgische website. U vindt er een online kaart met mensen die vrijwillig hulp bieden dicht bij u.
Of surf naar de community waar honderden mensen u met raad en daad bijstaan http://forum.ubuntu-nl.org .
Ben je al die zever met overgeprijsde licenties, virussen, dure virusscanners, adware en malware beu, gewoon doen.
Ben je bang om de stap te zetten, geen probleem de installatie cd is ook een live-cd waardoor je eerst het systeem kan testen, staat het je toch niet aan, haal de cd gewoon weer uit en je heb je oude systeem onveranderd terug.

vraagje aan Han i.v.m Hotmail ,MSN groepen. Messenger

Hallo Han,kan men met Linux-Ubuntu als besturingssysteem ook verder werken met MSN ,Hotmail enz.Mischien een domme vraag maar het houd me wel bezig. Zeker nu ik op het punt sta van Linux-Ubuntu te installeren.

Normaal is dat geen probleem

Normaal zouden hotmail en co geen probleem mogen zijn.

Je kan altijd eerste proberen met Live CD. Dat is is een linux versie die op CD staat. Jet start de computer op vanop de CD en werkt in Linux zonder iets te installeren. Je kan dan eens testen of alls werkt....
Je kan ook de live CD gratis dowloaden op http://www.ubuntu.com/

Voor dergelijke vragen kan je eigenlijk best terecht op
http://forum.ubuntu-nl.org

ubuntu

Hey Han,bedankt voor de informatie

Programma's ter vervanging

Inderdaad ik ken het gevoel, zal ik dit of dat nog kunnen openen of zal ik dit of dat nog kunnnen doen.
Mooie van de zaak is dat er soms zelfs meerdere alternatieven voor een programma bestaan.

MS Office -> Openoffice.org (reeds geinstalleerd bij OS installatie)
MSN -> aMSN of Gaim (Gaim is aanrader, zo heb je IRC, msn, Jabber, icq, AOL in eens, ook reeds geinstallerd)
Photoshop -> The Gimp (standaard geinstalleerd)
Coreldraw -> Inkscape (niet standaard geinstalleerd, je kan geen .cpt extentie openen)
Limewire -> gtk_gnutella (niet standaard geinstalleerd)
eMule -> aMule (niet standaard geinstalleerd)
Gnutella -> gtk_gnutella (niet standaard geinstalleerd)
Internet Explorer (gebruik aub Firefox) -> Firefox (standaard geinstalleerd)
Outlook -> Evolution (standaard geinstalleerd)
Outlook Express -> Thunderbird (niet standaard geinstalleerd)
Bittorrent -> Bittorent, Azureus (Bittorent standaard, Azureus niet)

Voor alle niet standaard geinstalleerde programma's moet je het internet helemaal niet afschuimen.
Daarvoor heb je een handig pakketbeheer programma Synaptic geheten.
Hier klik je gewoon even op zoeken, tikt een zoekwoord zoals e-mail of zo in, of als je de naam van het programma kent, tik je die in, en je krijgt de installeer kandidaten, makkelijk te installeren.
Je hoeft ook je systeem niet te herstarten na elke installatie.

Meer info vind je zoals gewoonlijk op http://forum.ubuntu-nl.org of de engelstalige http://www.ubuntuforums.org

Veel plezier