Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Allochtonen op 't schoon verdiep: what's next?

[Opinie] Allochtonen op 't schoon verdiep: what's next?

Het Minderhedenforum, een samenwerkingsverband van zo'n 700 allochtone verenigingen, is tevreden over de inhaalbeweging van allochtone Vlamingen in de lokale politiek maar waarschuwt voor overdreven optimisme naar aanleiding van 8 oktober. Allochtone politici in de gemeenteraad zijn niet genoeg: het beleid moet etnisch-culturele minderheden ook de kans geven om een maatschappelijke inhaalbeweging te maken, bijvoorbeeld in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Vanaf 1 januari 2007 zien vele gemeenteraden in Vlaanderen en Brussel er een stuk normaler uit. Ze weerspiegelen eindelijk beter de samenstelling van de bevolking. Dat in bepaalde steden één op tien gemeenteraadsleden straks van Marokkaanse, Turkse of van een andere (niet-)Europese afkomst is, is enkel gezond voor onze democratie. Het Minderhedenforum feliciteert de vele nieuwe én bekende verkozenen. "Hun inzet bewijst dat etnisch-culturele minderheden wel geïnteresseerd zijn in de politiek en staan te popelen om mee te werken aan een betere samenleving", zegt Christopher Oliha, voorzitter van het Minderhedenforum. "Ze moeten ook de kans krijgen om hun mandaat van de kiezer te realiseren. Het is belangrijk dat ook de schepencolleges de samenstelling van de bevolking beter weerspiegelen.”

De normalisering van het politieke personeel is echter pas een begin. Van de verkozenen, waarvan vele hun mandaat mee te danken hebben aan stemmen uit de etnisch-culturele minderheden, verwachten we dat ze ook hun verantwoordelijkheid opnemen tegenover deze groepen. Politici van buitenlandse en Vlaamse origine moeten de ruimte krijgen om wat te doen aan de prangende problemen van een groot deel van de nieuwe Vlamingen en de nieuwe kiezers. Het zou van plat politiek opportunisme getuigen als politieke partijen Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse Vlamingen op de lijst zetten en die groepen vervolgens zes jaar lang in de kou laten staan.

Meer aandacht voor problemen van uitsluiting is geen opdracht voor allochtone politici alleen, al hebben zij met hun eigen achtergrond en netwerken net iets meer bagage om de diversiteitstoets toe te passen in het lokale bestuur. Ze hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om gelijke kansen waar te maken voor iedereen.

Het Minderhedenforum vraagt dat lokale besturen concreet maatregelen neemt om de emancipatie van etnisch-culturele minderheden en het respectvol samenleven van mensen te bevorderen. Concrete actiepunten zijn:

* diversiteit als criterium nemen bij het toekennen van overheidsopdrachten
* streefcijfers gebruiken voor de samenstelling van het gemeentepersoneel en voor de samenstelling van gemeentelijke adviesraden (cultuurraad, jeugdraad, … enzovoort).
* Het allochtoon middenveld ondersteunen en betrekken bij het beleid.
* Het gemeentelijk onderwijs ondersteunen in het voeren van een gelijke kansenbeleid

Het allochtoon middenveld, dat wil zeggen honderden zelforganisaties en hun federaties, wil hieraan meewerken. Het wil politici voeden met de ervaringen en ideeën die leven in de allochtone gemeenschappen. Het wil hen voorstellen doen over hoe de zaken kunnen verbeteren in de gemeente, en waar mogelijk die voorstellen zelf helpen uitvoeren. Het wil allochtonen mee informeren over wat de gemeente doet en wat zij in de gemeente kunnen doen.

Het Minderhedenforum is een samenwerkingsverband van allochtone verenigingen in Vlaanderen en Brussel - www.minderhedenforum.be