Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Werknemers en inwoners van Hoegaarden vechten voor hun witbier

Werknemers en inwoners van Hoegaarden vechten voor hun witbier

HOEGAARDEN -- Drieduizend mensen betoogden zaterdag in Hoegaarden voor het behoud van de plaatselijke brouwerij. InBev hevelt de productie van het witbier over naar Jupille. Daardoor verdwijnen 59 van de 132 banen.

Opstand in Hoegaarden. Multinational InBev schrapt 59 jobs in het dorp nabij Tienen en verhuist de productie van het befaamde witbier naar het Luikse Jupille. Hoegaarden verliest daardoor zijn hoegaarden en dat zint de zesduizend inwoners niet. Zaterdag gingen ze massaal de straat op. En dat was lang geleden. Volgens medemanifestant en dichter Didi de Paris betoogden de Hoegaardenaars voor het laatst op het eind van de 18de eeuw in de nasleep van de Franse revolutie.

“Hoegaarden dreigt vergeten te worden,” vreest inwoner Clement Lochie. “De brouwerij heeft een enorme impact op het dorp. Denk alleen al maar aan de brouwerijbezoeken die een bron van inkomsten betekenen voor de lokale horeca.” Maar ook Lochie is hier in de eerste plaats uit solidariteit met de werknemers die hun job verliezen. “En ik vrees dat het nog niet gedaan is. Ook wat nog rest zal moeten verhuizen. Zo'n multinational gaat niet over één nacht ijs. Daar zit een strategie achter. Zo is het vroeger tenslotte ook met Renault gegaan.”

Die werknemers waren er zaterdag ook bij. Samen stapten ze op achter een spandoek 'werk in eigen streek'. “Een harteloze beslissing uit winstbejag,” zo noemt Luc Gijsemberg van het ACV het. “De aandelen gingen meteen omhoog toen bekend werd dat 232 mensen naast de vuilniszakken aan de deur werden gezet.” Gijsemberg vraagt zich af InBev wel het recht heeft om een lokale brouwerij uit zijn natuurlijke omgeving te rukken. “Er wordt toch ook geen bordeaux-wijn in Izegem gemaakt? De local brewer (de slogan waarmee InBev naam maakte, nvdr) toont zich hier een global banker,” aldus Gijsemberg.

ACV-delegee Pascal Ghoos is er het hart van in. “De werknemers zijn enorm flexibel en hebben zich met lijf en ziel ingezet voor de brouwerij. En dan krijg je dit: 59 banen weg om kosten te besparen. Terwijl het bedrijf nog altijd grote winsten maakt.”

“Een kille kostenbesparing,” zo vat ook Hugo Coosemans van het ABVV het samen. “InBev doet het nochtans verschrikkelijk goed. In China hebben ze pas nog een brouwerij gekocht. Niks tegen uitbreiding, maar toch niet op kosten van de mensen.” De werknemers van InBev uit Jupille en Hoegaarden zijn alvast niet van plan om zich tegen elkaar te laten opzetten. In de betoging stapte een delegatie uit Jupille mee.

De werknemers van Hoegaarden kunnen op nogal wat steun rekenen. Burgemeester Frans Huon somt op. “3.000 betogers. 60.000 bezoekers op de site in enkele dagen tijd. 3000 mails uit heel de wereld.” Heel de wereld? Blijkbaar wel, er zouden mails zijn uit Tahiti en Noorwegen en op de Fiji-eilanden werd zelfs een heus steuncomité opgericht. Volgens de burgemeester dreigt InBev hier ook 6.000 gratis werkkrachten te verliezen. “Alle inwoners van het dorp zijn de ambassadeurs van het witte bier.” Voor de burgemeester en de inwoners speelt dus niet alleen de werkgelegenheid mee. “De brouwerij betekent toerisme. Elk jaar bezoeken 35.000 mensen de brouwerij. Hoegaarden staat op de kaart door het witbier.”

En ook de bierliefhebbers houden hun hart vast. Bierconsumentenvereniging Zythos stapte mee op in de betoging. "Bierbrouwen is toch meer dan naakte cijfers," klinkt het bij hen. "Bier is ook lokale cultuur, traditie en werkgelegenheid."

Ook de werknemers van InBev vrezen voor de toekomst van het witbier. "Gaat Hoegaarden zijn smaak behouden? Brouwen is ook een kwestie van traditie. Grote vraag is dus of de kwaliteit niet gaat verloren gaan. Dat bewijst nog eens dat het kortetermijndenken is. InBev denkt beursgericht en telt de centen,” aldus Pascal Ghoos. Zelf is hij ook een overtuigd liefhebber. “Er gaat in de brouwerij geen dag voorbij zonder 'witte'. Dit is geen normale pils, hé. Dit is delicaat bier. Erg als dat zou verdwijnen.”

“Maar deze betoging sterkt ons om er mee door te gaan,” meent Luc Gijsemberg. “Strijd voeren tegen een multinational is niet gemakkelijk want waar je een hart verwacht zit een beurs. Maar we gaan een vuist maken en als de solidariteit blijft en de publieke opinie achter ons blijft, kunnen we het halen.”

Er is ondertussen ook een website www.redhoegaarden.be. Sympathisanten van de werknemers en de dorpsbewoners kunnen een mail sturen naar iksteun@redhoegaarden.be.

Hoegaarden

Laat niemand nog Hoegaarden drinken als de brouwerij moet verhuizen. Boycot de multinationals en wees de franse boeren indachtig na de kernproeven van Chirac. Nu moeten ze hun wijn gratis gaan uitdelen.

Bescherming Belgische streekbieren zoals de Grieken HUN FETA

Mijn persoonlijke mening is dat er net zo moet gehandeld worden, zoals de Grieken dat deden met hun feta-kaas
Zij ondernamen gerechtelijke stappen omdat overal in Europa de naam Feta misbruikt werd. De naam FETA hoorde volgens hen toe aan de grieken
Ze kregen gelijk van de rechter, de naam mocht alleen nog gebruikt worden voor kaas uit Griekenland.