Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Aparte databank bij VDAB voor allochtone werkzoekenden?

[Opinie] Aparte databank bij VDAB voor allochtone werkzoekenden?

De VDAB is van plan om in haar bestand van werkzoekenden een aparte databank voor allochtonen en van gehandicapten op te nemen. Op die manier kan de Vlaamse overheid gerichter zoeken naar deze kansarmen op de arbeidsmarkt. De Vlaamse overheid engageert zichzelf ertoe om meer allochtonen en gehandicapten aan te werven, maar vindt deze mensen vaak niet. Zo'n databank kan dan een oplossing bieden. Maar meteen werd er scherp gereageerd. Want mensen opdelen in hokjes zou de discriminatie opnieuw in de hand werken. Stof voor een debat met Naima Charkaoui van het Minderhedenforum en Ergün Top, specialist inburgering bij CD&V-N-VA. Guido Muelenaer van Trends levert zijn commentaar.

Het opzetten van een aparte databank voor allochtonen en gehandicapten kan gelijke kansen verwezenlijken maar kan ook uitsluiting bevorderen. In eerste instantie is het de Vlaamse Overheid die als opdrachtgever de databank als eindgebruiker zal gebruiken om haar streefcijfers inzake diversiteit op de arbeidsvloer te behalen. Dit is een zeer goede zaak want niet alleen weerspiegelt het personeelsbestand van de Vlaamse Overheid de maatschappelijke diversiteit, ook betekent dit een eerste effectieve aanzet tot het structureel opheffen van de uitsluiting van de vele werkloze allochtonen.

Nadeel bij dit hele systeem is dat het overige grotere gedeelte van de Vlaamse arbeidsmarkt het principe van een aparte databank van allochtone werklozen kan aangrijpen om zelf zulke systemen te installeren. In het verleden werden in dit verband al enkele interim-bureaus aangeklaagd. De redenen voor het bijhouden van aparte databanken voor allochtonen waren destijds dat de werkgevers zelf vroegen om geen allochtonen te sturen. Het maatschappelijke sein dat de Vlaamse overheid en de VDAB met hun actie geven is dus niet alleen gevaarlijk, het schept ook een vacuüm die uitsluiting nog meer kan bestendigen. Veel efficiënter en doeltreffender zou zijn om de streefcijfers die de Vlaamse overheid zich heeft opgelegd door te trekken naar de hele arbeidsmarkt. Een databank is een instrument om een beleid uit te voeren. Als elk bedrijf en elke werkgever zich verplicht voelt om de maatschappelijke diversiteit te weerspiegelen, uiteraard zonder afbreuk te doen aan competenties en diplomavereisten, zijn databanken voor allochtonen handig en constructief waar ze zonder streefcijfers gevaarlijk worden doordat ze uitsluiting kunnen bedienen. Men zou ook kunnen kiezen om geen streefcijfers en geen databanken in te voeren. Maatschappelijk welzijn is echter niet alleen een individuele verantwoordelijkheid, het is ook een verantwoordelijkheid van een overheid om regulerend op te treden. En waar is dit meer nodig dan op een essentieel vlak als het recht op arbeid, waar iedereen de misverhoudingen kan vaststellen.

Kanaal Z-uitzending