Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nederlandse publieke omroep wil rechtser worden

Nederlandse publieke omroep wil rechtser worden

"Wij krijgen wekelijks zoveel mailtjes met klachten dat het Journaal, NOVA of Buitenhof te links is", zucht het Nederlandse kamerlid Joop Atsma van CDA.

De publieke omroep buigt voor die kritiek en wil er iets aan doen. "Drie actualiteitenrubrieken op één avond die drie keer de Volkskrant nadoen is misschien te veel van het goede. Als wij van en voor iedereen willen zijn, moeten we de signalen uit de samenleving serieus nemen," zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot in het Algemeen Dagblad.

De publieke omroep gaat nu onderzoeken of ze niet te links is. Volgens Bruins Slot kan dat ook betekenen dat het personeelsbeleid wordt aangepast. Met andere woorden: dat er 'linkse' journalisten worden vervangen door 'rechtse' journalisten. "De journalistieke onafhankelijkheid staat buiten kijf. Maar ik heb het idee dat die in het verleden vaak is gebruikt om de discussie te vermijden."

NOS-directeur Gerard Dielessen is daar wel voor te vinden. "Als ik kijk naar de actualiteitenrubrieken is de kritiek niet onterecht. Hoe goed ze hun werk ook doen, ik vraag me af of zij de Verdonk/Wilders-stemmers weten te bereiken."

Natuurlijk moet een openbare omroep nieuws maken dat zoveel mogelijk mensen aanspreekt, maar betekent dat dan dat journalisten elke racistische oprisping op gejuich moeten onthalen? Of de onzinnige provocatievoorstellen van Wilders serieus moeten nemen (genre "Moslims moeten de helft van de Koran verscheuren als ze hier willen blijven")?

onterechte karikatuur

In de Nederlandse samenleving zitten (zoals in alle samenlevingen) zowel mensen met linse als met rechtse opvattingen, als alle schakeringen daartussenin.

Behalve de extremen aan beide kanten zijn dat fijne mensen die het recht hebben serieus te worden genomen door hun openbare omroep.

Een opening maken naar de rechterzijde stigmatiseren met de karikatuur dat we nu "elke racistische opmerking op gejuich moeten onthalen" is even onterecht als een vraag voor meer tolerantie tegenover moslims counteren door te zeggen: "dus nu moeten we voor terroristen ook al openstaan, zeker..."

mank

Manke vergelijking want ik heb het niet over de kiezers van die partijen, wel over die politici zelf. Staat trouwens ook in de blogpost.

Maar zeg jij dan eens hoe kan de NOS nog meer rekening houden met typen als Geert Wilders? Ik zag hem al opduiken in spelletjes- en leuke praatprogramma's. Hij mag meedoen aan debatten. Hoe wil je nog meer aandacht aan hem besteden? Vind je dat hij recht heeft op een quota in de samenstelling van de redactie? "Als er drie SP'ers zijn, dan ook twee Wildersen?"

"rechts" is meer dan Wilders

U schreef toch:
"NOS-directeur Gerard Dielessen is daar wel voor te vinden. "Als ik kijk naar de actualiteitenrubrieken is de kritiek niet onterecht. Hoe goed ze hun werk ook doen, ik vraag me af of zij de Verdonk/Wilders-stemmers weten te bereiken."

Natuurlijk moet een openbare omroep nieuws maken dat zoveel mogelijk mensen aanspreekt, maar betekent dat dan dat journalisten elke racistische oprisping op gejuich moeten onthalen?"

Dat gaat toch over de rechtse kiezers, niet over de uitspraken van Wilders, niet? Het is mogelijk dat u het niet zo bedoelde, maar zo komt dat dus wel over. Vervang anders "Verdonk/Wilders" door "AEL" en "racistische" door "terroristische" en u ziet meteen wat ik bedoel.

Quota zijn uiteraard overdreven (tenzij misschien als onderdeel van een evaluatie van de berichtgeving achteraf), maar als die omroep zelf vindt dat ze teveel naar één richting opschuiven, dan is dat toch een gezonde reactie om te proberen wat meer evenwicht in de berichtgeving te brengen?

Op dezelfde manier is de Gazet van Antwerpen enkele jaren geleden ook van rechts richting centrum geschoven (en ook toen ging dat gepaard met een herstructurering van de redactie.) Sinsdien is die krant veel aangenamer geworden om te lezen.

"Rechts" is in Nederland trouwens meer dan de extremist Wilders en de hardliner Verdonk. Je hebt ook de VVD, het CDA, D66 en in mindere mate ook de SGP. U mag het oneens zijn met die partijen, maar daarom zijn het nog geen racisten.

valse argumentatie

De etiketjes 'links','rechts' en de extreme varianten worden zo vaak misbruikt als argument om te zeggen: "daar moet je verder niet naar luisteren".

Ergens heb ik de verwachting van mensen die links stemmen dat ze nieuwsgieriger en kritischer zijn dan mensen die rechts stemmen. Mensen die rechts stemmen, schijnen me eerder een beschermende, afwijzende houding aan te nemen. Ik ben wel geinteresseerd om hun drijfveer te vernemen.

Dat de NOS de kiezers van Vanderdonk en Wilders wil bereiken, vind ik iets heel anders dan dat ze deze politici nog meer gelegenheden wil geven om hun boodschap te verkondigen. In het eerste geval vind ik dat er oog moet zijn voor kwaliteit van de openbare omroep voor een zo breed mogelijke doelgroep. In het andere geval vind ik dat er plaats moet zijn voor woord en weerwoord. Een openbare omroep zou neutraal, dus niet links of rechts, moeten zijn.

simpel

eigenlijk vind ik de links-rechts tegenstelling wat simpel
ik zou het liever hebben over kritische en professionele journalistiek
en dat is juist wat de moderne media dag aan dag afbouwen
spektakelbrood en spelen, vingervlug nieuws voor de gewone man (bvb. "het laatste nieuws" gehalte moord en justitie dat op vrt pakweg de laatste 10 jaar minstens verdrievoudigd is)
natuurlijk is het niet alleen de media van de lage landen die daarmee worstelen
(men kijke bvb naar Grote Broer over de plas)
en ook niet bij alleen de media is deze evolutie merkbaar
(bemerk : de opsomming die nu volgt zit volledig in de "zachte" sector van de "niet-productieven" en dus minder verdieners)
heel wat mensen in het onderwijs klagen steen en been dat zij steeds meer en meer gefnuikt worden in hun taak : besparingen, herstructureringen, functioneel werken ...
kritisch onderwijs, kritische verenigingen (zie bvb de massale kritiek tgo stakingen van vakbonden), kritische media : het lijkt na de jaren 70 op de terugweg in het vrije westen
maw : we weten waar me morgen moeten voor vechten

Publieke omroep Nederland

De publieke omroep in Nederland is rijp voor het omroepmuseum. Er zijn vierentwintig omroepverenigingen die drie netten vullen waarop al jaren geen publieke tv meer te zien is geweest (enkele uitzonderingen daargelaten). Op Nederland 1, 2 en 3 is het de elke avond talkshow, open hart operatie, rollator-tv en christelijk geneuzel. Avond aan avond komen dezelfde deskundigen, politici en bekende Nederlanders voorbij. Het lijkt wel of gewone mens niet meer bestaat voor de Hilversumse programmamakers (uitgezonderd: Man bijt hond). Dan begint in september de stoelendans en ruilen publieke medewerkers hun jobs met de commercieelen en omgekeerd. Het systeem is dood, uitgehold en lijkt zichzelf nu helemaal op te gaan vreten.
Daarom: Op de schop hiermee. De stekker er uit en opnieuw beginnen, op één voorwaarde: Geen bekende Nederlanders en geen politici meer!

onpartijdigheid en kwalitiet

Kwaliteit en onpartijdigheid zijn beide belangrijk, maar ze staan voor een deel los van elkaar. Media kunnen partijdig én kwaliteitsvol zijn (denk bijvoorbeeld aan De Morgen), of onpartijdig maar niet kwaliteitsvol (denk maar aan Dag Allemaal).

Op zich is partijdigheid zelfs helemaal niet erg, zolang men er maar voor uikomt. En zolang het niet door de overheid wordt betaald, want die zou wat media betreft neutraal moeten zijn.

Ik vind de kwaliteit van de programma's op de Nederlandse publieke omroep gemiddeld gezien zeer hoog. Programma's als Netwerk, Nova, Buitenhof, Zomergasten, VPRO Import en éénVandaag gaan vaak zeer diep.

Doorgaans vind ik de kwaliteit hoger dan wat we op de Vlaamse tv, Canvas inbegrepen, te zien krijgen.

Van de linkse partijdigheid van de NOS had ik eigenlijk niet veel gemerkt, misschien omdat ik als Vlaming gewend ben aan de veel meer uitgesproken partijdigheid van onze VRT.

Maar als de journalisten van de NOS nog meer hun best willen doen om de omroep van àlle Nederlanders te zijn, is dat enkel toe te juichen.

christophe

Gepost door christophe
21.11.2007

Tags