Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo / Bemba lokt nieuwe gevechten uit

Congo / Bemba lokt nieuwe gevechten uit

Bij gevechten in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn donderdag twee doden gevallen. De gevechten zijn uitgelokt door de privé-militie van gewezen vice-president en oorlogsmisdadiger Jean-Pierre Bemba. Die militie moest vanaf 15 maart wegtrekken uit Kinshasa. Voortaan zouden politiemannen instaan voor Bemba's veiligheid. Maar Bemba, nu senator, weigert.

030907-PW4961sm.jpg

Op de foto: Bemba (rechts) midden maart in Kinshasa, met Louis Michel van de Europese Commissie (midden) en Paul Wolfowitz van de Wereldbank.

De gevechten duurden van rond 12u30 tot valavond. Volgens een Westerse veiligheidsbron heeft Bemba's militie vanaf 's ochtends geprovoceerd. "Bemba's militieleden hebben sinds vanochtend hun provocaties opgevoerd", aldus deze bron aan AFP. "Ze zijn buiten de veiligheidszone aan de residentie gegaan en hebben met rode banden rond het hoofd staan zingen en dansen, als teken van oorlog".

Rond 13u30 meende AFP tanks van de Republikeinse Garde (de vroegere GSSP van president Kabila) te hebben opgemerkt. Maar luitenant-kolonel Didier Rancher van de VN-vredesmacht MONUC was nadien formeel: tijdens de gevechten stonden militairen van het geregelde Congolese leger (FARDC) tegenover leden van Bemba's privé-militie. Die gebruikten zware wapens. Eén dode viel toen een gebouw geraakt werd door een projectiel van zwaar kaliber. Ook een werknemer van de VN-organisatie UNDP kwam om het leven.

Om 18u riep Bemba via de VN-radio Okapi op tot een staakt het vuur. Voordien had de MONUC tot kalmte opgeroepen en aan "de regering en senator Bemba gevraagd zo snel mogelijk overleg te plegen "om tot een vreedzame oplossing voor de crisis te komen. De Amerikaanse MONUC-chef ex-ambassadeur had gepleit voor een staakt-het-vuren.

Sinds vorige week al was de spanning rond de residentie van Jean-Pierre Bemba toegenomen. Ook toen al waren er gewapende militie-leden met rode hoofdbanden te zien. De FARDC had haar waakzaamheid in de omgeving van Bemba's bolwerk verhoogd. Dat gebeurde nadat de stafchef van het Congolese leger, luitenant-generaal Kisempia, had gezegd dat alle militie-leden van de vroegere vice-presidenten vanaf 15 maart moesten terugkeren naar hun hoofdkwartieren.

Een week geleden hadden de Congolese authoriteiten aangegeven dat er geen ultimatum gold. Defensie-minister Diemu Chikez zei op 15 maart dat Bemba's militairen de keuze hadden tussen demobiliseren of in het reguliere leger gaan. Maar hij ontkende dat er sprake was van een aanvalsplan tegen Bemba's militie. Minister van Binnenlandse Zaken zei alle voorzorgsmaatregelen genomen waren opdat alles zonder problemen zou verlopen.

Bemba weigert de integratie van zijn militie in het leger. Hij vindt het totaal onvoldoende dat er voortaan slechts 12 politie-mannen voor zijn veiligheid zouden instaan. Bemba lag in augustus en november van vorig jaar ook al aan de basis van zware gevechten en incidenten in Kinshasa die aan een 30-tal mensen het leven hebben gekost. De vice-president verloor in november de presidentsverkiezingen van Joseph Kabila. Tijdens de oorlog die tussen 1998 en 2003 in Congo woedde, ontpopte Bemba zich tot een oorlogsmisdadiger en collaborateur van de Oegandese troepen die delen van Oost-Congo bezet hielden en terroriseerden.

Het Westen heeft nooit afstand genomen van Bemba maar vond integendeel dat er "inclusiviteit" moet gelden en dat alle vroegere oorlogsvoerende partijen in het politieke proces hun plaats moeten behouden. Onlangs nog werden Europees Commissaris Louis Michel en Paul Wolfowitz van de Wereldbank door de gewezen vice-president in audiëntie ontvangen.