Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Haïti

Solar Recovery In Haiti: Building Tough Solar Cities

Els Keytsman linkt naar dit artikel met deze inleiding: "De enige lichtjes die je in Port-au-Prince 's nachts ziet, zijn die van de verkeerslichten. Die draaien namelijk op zonnestroom. Het Rode Kruis startte een waterzuiveringssysteem op zonne-energie, en levert zo 110.000 l water per dag. Hernieuwbare energie wordt de sleutel in de heropbouw van Haïti na de verschrikkelijke aardbeving, op korte maar ook op lange termijn, om de energiebehoefte te voldoen."

Lees meer / 0 comment(s)

Oproep: Zing mee met Antwerpen voor Haïti

Beste,

Op woensdagavond 20 januari (17-18 uur) verzamelt Antwerpen zoveel mogelijk volk op de Groenplaats om aan Vlaanderen te tonen dat onze stad een groot hart heeft voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Meer info vinden jullie in het persbericht hieronder.

Persbericht 18 | 01 | 2010

Zing mee met Antwerpen voor Haïti

Op woensdag 20 januari zingen Antwerpenaars vanaf 17.15 uur op de Groenplaats voor Haïti ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving.

Lees meer / 0 comment(s)

De stad ligt werkelijk in puin

Ik leef nog, en ik kan u vertellen dat ik daar blij om ben. Ik stond recht op mijn dak op het moment van de aardbeving, en werd gewoon tegen de grond gesmeten, ik greep me vast aan enkele van de bouwijzers, zag een quasi vol waterreservoir van 1500 liter op mijn dak dansen, stofwolken die opdoken in dat prachtige zicht op de stad en de baai van Port-au-Prince dat ik had, ik hoorde gillen, krijsen, gebouwen vallen, ook van huizen van mijn naaste buren en dan enkel nog stof en nog eens stof. U weet, ik geloof niet, ik bad niet, maar ik smeekte dat mijn huis overeind zou blijven.

Lees meer / 0 comment(s)

Haïti: Regering Pierre-Louis naar huis gestuurd door Senaat

Port-au-Prince - 30 oktober 2009 - avec-papiers.be - Na een lange buitengewone zitting heeft de Senaat kort na middernacht plaatselijke tijd de regering weggestemd. De discussie werd live uitgezonden op verschillende radiostations en verliep bij momenten bijzonder chaotisch en heftig. Kort na middernacht stapten verschillende Senatoren op die pleitten voor politieke stabiliteit nadat ze urenlang de grondwettelijkheid van de zitting en de stemming in vraag hadden gesteld. De 19 resterende Senatoren stemden vervolgens met 18 stemmen en één onthouding de regering naar huis.

Lees meer / 0 comment(s)

“Een beest dat naar het slachthuis moet worden gebracht”

Port-au-Prince - 28 oktober 2009 – www.avec-papiers.be – Een politieke crisis staat op het punt de regering van Michèle Pierre-Louis te laten vallen. De regering werd een dik jaar geleden gevormd, maanden nadat voormalig eerste minister Alexis de deur werd gewezen na de voedselrellen in april 2008.

Lees meer / 0 comment(s)

Haïti: Studentenprotest breidt uit, repressie houdt aan

Port-au-Prince - 10 juni 2009 - avec-papiers.be - Het protest dat voor het eerst op 3 juni uit de hand liep tijdens een manifestatie van de studenten geneeskunde heeft zich deze week uitgebreid naar andere faculteiten in de Haïtiaanse hoofdstad. De studenten eisen de publicatie in het staatsblad van de nieuwe wet op het minimumloon die op 6 mei uiteindelijk unaniem door de Senaat werd goedgekeurd. De wet, oorspronkelijk voorgesteld in 2007, verhoogt het minimumloon in diverse sectoren van 70 Gourdes per dag naar 200 Gourdes (minder dan 4€).

Lees meer / 0 comment(s)

Een beter leven in het buitenland ?

Port-au-Prince - 11 mei 2009 - avec-papiers.be - Een man wordt op een plein in een grote stad onder het gejoel van de omstaande massa gemarteld en vervolgens onthoofd. De politie komt niet tussenbeide. Het gebeurde niet in Haïti maar in een wijk van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, een dikke week geleden op 2 mei. De man in kwestie, een Haïtiaan, werd er door de omstanders van beschuldigd een Dominicaan te hebben onthoofd. Onterecht, zo bleek.

Lees meer / 0 comment(s)

"Haïtiaanse stabiliteit bedreigd"

Port-au-Prince, 31 maart 2009, www.avec-papiers.be - De International Crisis Group (ICG) publiceerde op 3 maart een Policy Briefing (http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5952&l=1) waarin verschillende dreigingen voor de stabiliteit van Haïti worden besproken. Het document verscheen enkele dagen voor het officiële bezoek van Ban Ki-Moon, Secretaris-Generaal van de VN op 9 en 10 maart en dat van de Veiligheidsraad tussen 11 en 14 maart.

Lees meer / 0 comment(s)

"Distant grand visions are inappropriate"

Port-au-Prince, 15 maart 2009, www.avec-papiers.be - Afgelopen week was de Secretaris-Generaal van de VN samen met ex-president Clinton op officieel bezoek in Haïti. Ban Ki-Moon verklaarde dat hij wil aantonen dat er hoop is voor Haïti en dat het land een een succesverhaal kan worden dat kan dienen als voorbeeld voor andere landen, de VN en de internationale gemeenschap zolang er maar wordt samengewerkt "als goede vrienden". Bill Clinton verklaarde dat hij de rest van de wereld zou verkondigen dat Haïti een veilig land is om in te investeren.

Lees meer / 0 comment(s)

Roofbouw en liberalisering

RiziculteursOnlangs hoorde ik hoe een struise geëmigreerde Haïtiaan voor het eerst sinds jaren weer terugkeerde naar zijn geboorteland. Hij zou de hele rit door Port-au-Prince aan het huilen zijn geweest als een klein kind door wat hij zag door het autoraam. De hoofdstad van Haïti is een stad die op enkele decennia een enorme metamorfose moet hebben ondergaan. Haïti was ooit “place to be” voor talrijke Amerikanen die hier hun vakanties kwamen doorbrengen in luxueuze vijfsterrenhotels.

Lees meer / 0 comment(s)

Port-au-Prince, eerste indrukken

De eerste dagen in Port-au-Prince had ik ogen op mijn rug. Argwanend voor elke beweging, voor elke vraag, voor quasi elke blik die mijn richting uitkwam. De kwalijke reputatie van dit land en in het bijzonder van deze stad maakten dat ik bijzonder op mijn hoede was als ik alleen de straat op ging. Het feit dat ik niets van de taal verstond, laat staan dat ik me er in zou kunnen uitdrukken hielpen niet bepaald om die schrik weg te werken. De eerste keer dat ik een brood en wat koffie ging halen bekroop het angstzweet me al.

Lees meer / 0 comment(s)

Haïti, dag 1

Het is 4 november 2008. In het onpersoonlijke hotel vlakbij de luchthaven in Miami, trof ik ’s ochtends vroeg een stembureau aan. Hoewel de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo wel min of meer beklonken leek, bleef het eerlijkheidshalve toch nog wachten op de resultaten. Het was half zeven ’s ochtends, de eerste mensen kwamen net aan als ik in het busje stapte naar de luchthaven.

Lees meer / 0 comment(s)