Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mensen zonder papieren in zes hijskranen hoog boven Brussel (+ foto's)

Mensen zonder papieren in zes hijskranen hoog boven Brussel (+ foto's)

BRUSSEL -- De regering mag dan al zonder akkoord over regularisatie op vakantie vertrokken zijn, de wanhoopsacties van mensen zonder papieren gaan door. Zondagavond beklommen vijf mensen zonder papieren, vier mannen en één vrouw, twee hijskranen in de buurt van het Brouckèreplein in Brussel. Maandag werden ook nog kranen bij het PSK en op het Schumanplein beklommen. In totaal zouden er nu meer dan 30 mensen zonder papieren hoog boven Brussel hangen.

kranen4.jpg

Myriam, Hassan, Ahmed, Rododo en Jelloul, zo heten de vier mensen die zondagavond twee hijskramen tussen de Beurs en het Brouckèreplein beklommen. Ze zijn respectievelijk van Marokkaanse, Rwandese of Algerijnse afkomst en alle vier al minstens vier jaar in België. Hassan zou zelfs al op 13-jarige leeftijd in 1979 in België aangekomen zijn. Om dergelijke schrijnende gevallen op te lossen, beloofde de regering in maart dat er een rondzendbrief met duidelijke criteria voor regularisatie zou komen. Minister van migratie Annemie Turtelboom beloofde die rondzendbrief voor eind mei klaar te hebben, maar door onenigheid in de schoot van de regering vertrokken de ministers vrijdag zonder akkoord en zonder rondzendbrief op vakantie.

Alleen voor de hongerstakers in de Begijnhofkerk en Vorst kwam er een tijdelijke oplossing in de vorm van een verblijfsvergunning van respectievelijk negen en drie maanden. “De minister van migratie voert een politiek van chantage die hongerstakingen en zelfmoordpogingen aanmoedigt om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning”, klinkt het bij het comité aan de ULB dat de actie van de mensen zonder papieren steunt. Opmerkelijk is dat de vijf in de hijskranen een werk- en verblijfsvergunning voor alle mensen zonder papieren vragen. “We zetten ons leven op het spel om de Belgische bevolking te sensibiliseren over de problemen van mensen zonder papieren”, aldus de vijf in een telefoongesprek met het steuncomité van de ULB.

Maandagnamiddag om 16 uur komen de zeventig mensen zonder papieren van de ULB en hun sympathisanten samen onder de hijskranen. Zij kondigen ook nieuwe acties aan. Zij vragen dat minister Turtelboom terugkeert van haar vakantie in Italië om dit dringend probleem op te lossen.

Maandagavond hebben een aantal mensen zonder papieren ook een derde kraan op dezelfde plaats beklommen. Later volgden ook nog kranen op het Schumanplein en in de buurt van het Paleis voor Schone Kunsten. In totaal zitten er nu meer dan 30 mensen zonder papieren in zes kranen.

Bron foto's: http://www.papieren-papiers.be/spip.php?article346

kranen1.jpg
kranen2.jpg
kranen3.jpg
kranen5.jpg
kranen6.jpg

Volgens de laatse berichten

Volgens de laatse berichten zouden in Brussel een tiental kranen bezet worden door mensen zonder papieren. De situatie is onoverzichtelijk.

Het CAS (steuncomité voor mensen zonder papieren ULB) zegt verast te zijn. Het gaat om een spontane actie.
Er zou een oproep zijn onder de mensen zonder papapieren om nog meer kranen te bezetten.