arch/ive/ief (2000 - 2005)

RESIST/AEL/PVDA in de media: overzicht van een turbo-week
by jp everaerts Friday May 16, 2003 at 10:44 PM

Moeten ze bij de PVDA nu blij zijn met al die extra media-aandacht via Dyab Abou Jahjah of niet ? Wie terugblikt op wat we deze week voorgeschoteld kregen, zal niet meteen weten wat te antwoorden.

De door de PVDA ondersteunde lijst MARIA (van Sabena-vakbondsvrouw Maria Vindevoghel) krijgt in de Belgische 'kwaliteitspers' nauwelijks aandacht maar op het samengaan van de PVDA met de AEL in de lijst Resist, raken de media niet uitgekeken.

Knack had er deze week een volledige pagina over (met stukjes interview met Kris Merckx). In zijn kritisch artikel, stelde Hannes Cattebeke dat "de media- aandacht voor AEL - frontman Abou Jahjah en zijn politieke capaciteiten, pluspunten zijn waarvan de PVDA- lijsttrekkers in het verleden alleen maar konden dromen. De dominantie van Jahjah binnen het kartel is navenant."

Dat de PVDA via het samengaan met AEL op veel meer media-aandacht kan rekenen, werd in het weekblad Solidair (van 7 mei) ook al bevestigd. "De wereld is veranderd, maar onze partij ook" heette het in een tussentitel. "Tussen 15 maart en 14 april kwamen we 165 keer in de kranten. We haalden ook vaak de tv." Daar moet wel bij opgemerkt worden dat dit ook kwam door de media-aandacht voor de PVDA-dokters die naar de oorlog in Irak trokken.

Ondertussen blijft Dyab Abou Jahjah aandacht van de buitenlandse media genieten. Frank De Graeve schreef in De Standaard van 14 mei: "Wie de Belgische verkiezingen via buitenlandse zenders volgt, krijgt stellig de indruk dat Resist-voorman Dyab Abou Jahjah hierin een belangrijke rol speelt. Ook Louis Michel staat volop in de kijker dankzij zijn uitspraken in de aanloop naar de oorlog in Irak." Verder in het artikel bleek dat ook het Vlaams Blok met name door de Nederlandse media gevolgd wordt .

** Tracht met zo'n berichten maar eens een verkiezingscampagne te voeren

Veel media-aandacht betekent echter nog niet veel media-steun. Terwijl het Vlaams Blok in de Vlaamse media (op De Morgen na) van neutraal tot zeemzoet wordt behandeld, is de toon tegenover de PVDA-AEL- combinatie RESIST overwegend negatief.

Zowat het enige positieve stukje over Resist in de Belgische kwaliteitskranten van de jongste weken betrof het door een 25-tal mensen ingezonden opinie-artikel "Een kritische steun voor Resist", op 14 mei gepubliceerd door De Morgen.

In diezelfde Morgen had Walter Pauli op 12 mei Abou Jahjah omschreven "als de perfecte haas voor Dewinter: iedere keer als hij versnelt, loopt Dewinter zonder zelf veel te moeten doen, de tegenstanders even los." Nochtans had een eerdere enquête uitgewezen dat het Blok in Antwerpen NIET van een "Jahjah-effect" kon genieten. Over het effect van het falend stadsbestuur op de score van het Blok, gewaade Pauli dan weer niet.


-- -- a) Het incident met Mimount Bousakla -- --

Op 13 mei bracht De Morgen het pagina-1-artikel "Resist-aanhangers pakken Mimount Bousakla (SP.A) aan." Dat bericht haalde die dag ook de cover van De Standaard: "SP.A-kandidate Bousakla bedreigd".

Op 14 mei ging De Morgen verder op het bericht met een stuk van 'W.P.': "Als Bousakla slaag kreeg, is dat haar eigen schuld". Dat zou dan de uitspraak moeten zijn van iemand op de website van Resist. W.P. brengt in zijn artikel een kort overzichtje van drie "uiterst-linkse websites": die van Resist zelf, die van de PVDA en "Indymedia (waarvan redacteur Han Soete op de Resist-lijst staat)."

W.P. noteert dat op de Resist-site niemand "ook maar één woord van spijt, laat staan van afkeuring uit zijn klavier krijgt". "Op Indymedia, "de website waar de Resist-fans zowat dagelijks hun ding doen maar waar ook heel wat ander volk langs surft, ontbrandt echter een felle discussie. De Resist-fans stellen zich allemaal op het standpunt zoals hierboven geschetst, de meeste andere sitebezoekers zijn daarmee niet opgezet."

Wat W.P. niet vermelde was dat ook via email-groepen de discussie over het gebeuren met Bousakla druk becommentarieerd werd.

Via al die bronnen - waaronder ook De Standaard die onthulde dat de haatmail die Bousakla kreeg, van een allochtoon SPA-lid afkomstig was !! - kwam ik er achter dat het incident op de meeting met Bousakla blijkbaar iets heel beperkt was: de SPA-politica én medewerkster van De Morgen die de provocatie tegenover AEL niet schuwt, werd er door een jong meisje bij de haren gegrepen. Om daar dan heel Resist de schuld van te geven, dat is wel wat overdreven. De Gazet Van Antwerpen bakte het het bruinst toen de krant titelde: “RESIST slaat vrouwen”. Diezelfde krant die zopas wel een betoging van AEL-vrouwen voor de rechten van de Islamitische-vrouw en tegen de onderdrukking, doodzweeg.

AEL meldde deze week in een persmededeling dat "moest dit de waarheid zijn" (het door de media voorgestelde geweld tegen Bousakla) "dan zou AEL zich totaal distantiëren van die mensen en dit gedrag ten strengste veroordelen, maar… Nu blijkt dat een lid van de SPA de vermeende dreigbrief heeft geschreven (zie de Standaard 14 mei) en dat een pubermeisje op kinderachtige wijze Boussakla heeft aangevallen. Niet alleen hebben AEL en RESIST daar niks mee te maken, hierdoor wordt vooral duidelijk dat dit niet meer is dan een verkiezingsmanoeuvre van de SP.a om Boussakla een slachtoffer imago te geven, met als hoop stemmen te ronselen uit medeleven en natuurlijk de nodige schade aan RESIST toebrengen."

-- b) Soafimex dicht, banden met AEL onderzocht -- --

Een ander paar mouwen waren de berichten die diverse media (waaronder de tv-journaals van VRT en VTM) deze week herhaaldelijk brachten over frauduleuze praktijken bij het bedrijf Soafrimex van de Antwerps-Libanese zakenman Kassim Tajideen. In dat bedrijf werkt een broer van Dyab Abou Jahjah. Het bedrijf kwam in het visier van het gerecht toen men de financiële bronnen van AEL begon op te sporen. Tot nu toe leverde dat onderzoek niets op. AEL houdt vol dat het gefinancierd wordt met ledenbijdragen en giften. Maar het gerecht verdenkt er het Libanese bedrijf van dat het heimelijk AEL financierde.

Een kort overzicht van wat de 'kwaliteitskranten' hierover brachten.

De Standaard had deze kop op pagina 2 van 13 mei: "Drie arrestaties in marge AEL- onderzoek".

De Morgen titelde op zijn cover van 15 mei: "Gerecht zoekt link tussen AEL en bloeddiamant". Op pagina 5 brachten Jeroen De Preter en Tom Cochez een kritisch verslag van een 'debatavond' van Resist. "Dictatuur van het proletariaat of islamstaat ? Dat is voor later" titelde het artikel en ook: "Resist knokt voor een plaats in de kamer". Heel het artikel gaat over de tegenstellingen tussen PVDA en AEL. In een kadertekst komt opnieuw de bloeddiamant aan bod. Georges Timmerman titelde: "Werd AEL gefinancierd met bloeddiamant uit Kongo ?" Dyab Abou Jahjah mocht de aantijgingen wel tegenspreken.

De Standaard van 16 mei bracht een groot artikel op pagina 2: "Fiscale fraude bij Antwerps-Libanees bedrijf / Gerecht zoekt bloeddiamant en AEL - geld". Mark Eeckhaut schreef over een fraude die door het parket op tientallen miljoenen geraamd wordt, over de broer van Dyab Abou Jahjah die bij het bedrijf werkt als commercieel bediende, over bloeddiamanten, witwasoperaties ... In een tweede artikel kwamen de advocaten van Soafrimex aan bod. Zij zijn verontwaardigd over de wijze waarop het parket het bedrijf aanpakt. "Ze kunnen de aantijgingen niet hard maken. Toch sluiten ze een bedrijf met dertien werknemers en maken ze het kapot."

Le Soir had 'de affaire' op vrijdag 16 mei ook. Op de voorpagina-aankondiging "L'enquête sur l'AEL mène à une fraude gigantesque" volgde een dubbelartikel op pagina 6 (van Eddy Surmont en Colette Braeckman) over de "vaste fraude à l'import-export" en "des bas morceaux en échange du diamant".

Indrukwekkend ... Maar wat is er van de banden tussen het bedrijf en AEL ? Is het niet heel merkwaardig dat het gerecht juist in de dagen voor de verkiezingen met dit onderzoek uitpakt ? Dat er volop gelekt wordt naar de media ... Dat de media daar dan meteen voorpaginanieuws van maken, hoofdpunten in de televisiejournaals ook (terwijl er zoveel andere belangrijke dingen in de wereld gebeuren) ? Of is dat gewoon allemaal maar puur toeval ? Maar natuurlijk. Wie gelooft er nu nog in samenzweringen ?

DIOGENE(S) 53

Goed overzicht.
by NB Friday May 16, 2003 at 11:44 PM

''Wie gelooft er nu nog in samenzweringen ?''

De PVDA! :)

Groeten, knappe tekst trouwens.

bizaarre
by a sign required, for my ID, don't even think Saturday May 17, 2003 at 10:40 AM

>> Dat de PVDA via het samengaan met AEL op veel meer media-aandacht kan rekenen, werd in het weekblad Solidair (van 7 mei) ook al bevestigd. "De wereld is veranderd, maar onze partij ook" heette het in een tussentitel. "Tussen 15 maart en 14 april kwamen we 165 keer in de kranten. We haalden ook vaak de tv." Daar moet wel bij opgemerkt worden dat dit ook kwam door de media-aandacht voor de PVDA-dokters die naar de oorlog in Irak trokken.<<

nl : Van ene kant is het zo aan de militanten verteld in hun dagblad Solidaire 'men wordt over ons gepraat in de pers', van ene andere, wordt een grote fixture hier gepublicerd : "Resist wordt door de media's aangevallen"

De twee aspecten gaan niet tegen elkaar (er wordt veel geschreven in de pers maar het is wel kritisch) maar de manier waarop het op twee manieren voor twee vershillende publieken (de militanten en de grote publiek) wordt verteld, blijkt me DUBIEUS voor hun intelectuele eerlijkheid.

De versie voor de militanten = overwinning
De versie voor het publiek = slachtoffer

fr : d'un côté, on raconte cela aux militants dans leur publication Solidaire (on a parlé de nous 165 fois dans les journaux, cela était aussi du au retour d'Irak des médecins de Médecine du Peuple), de l'autre, on se répand, comme un fixture publié ici d'ailleurs en : "Resist est la cible des médias"

Ces deux points de vue ne se contredisent pas forcément (on écrit bcp sur eux, mais c'est surtout très critique) mais la manière dont cela est répercuté de deux façons différentes, pour deux publics différents (les militants et le grand public), me semble très DOUTEUSE pour leur honnêteté intellectuelle.

La version militant = victoire
La version grand public = victime


jaja maar, ...
by Andreas Saturday May 17, 2003 at 01:37 PM

Na jarenlange mediaboycot, wordt er eindelijk over de pvda & resist gepraat. En het is altijd beter dat iedereen je kent, ook al is dat niet in positieve zin. Wanneer je met mensen gaat praten is het veel gemakkelijker ze te overtuigen, als ze al van de organisatie gehoord hebt.
Ten tweede: marginaal en onbekend of beruchte underdog?

Negatieve aandacht, maar ze zullen het allemaal moeten rechtzetten wanneer blijkt dat alle klachten tegen resist een voor een verworpen worden, niet?