arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Sloop de muur. Stop de bezetting" in Den Haag
by Peter Darin Tuesday, Feb. 24, 2004 at 10:39 AM
peter.darin@intal.be

Gisteren gingen in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de hoorzittingen over de bouw van de Apartheidsmuur van start. Die hoorzittingen kwamen er op vraag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"Sloop de muur....
den_haag_015.jpg, image/jpeg, 500x370

Met de muur wil Israël de Palestijnse gebieden hermetisch afsluiten. Zo wil de staat naar eigen zeggen "een einde maken aan de zelfmoordaanslagen". "Nonsens", antwoorden de Palestijnen. De 'Muur van de Schande' komt neer op een brutale landroof, installeert de apartheid en maakt de facto een leefbare Palestijnse staat onmogelijk.

Advies

De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof zal enkel een adviserend karakter hebben. Tot een veroordeling zal het niet komen. Het belang van de hoorzitting ligt dan ook eerder op het morele vlak. Een advies waarin het Internationaal Gerechtshof de bouw van de muur veroordeelt, zal de 'rol van het onschuldige slachtoffer dat zich enkel probeert te beschermen' waarin Israël zich graag manouvreert, doorprikken.

Maar een advies blijft natuurlijk maar een advies. Om de strijd tegen de apartheid en de bezetting te winnen, zullen de Palestijnen de steun van de internationale gemeenschap nodig blijven hebben. Op straat blijven komen, is dus de boodschap.

En dat is precies wat de mensen van het Actieplatform Palestina en de Association Belgo-Palestinienne deden. Met twee bussen zakten ze af naar Den Haag en namen er deel aan de manifestatie die georganiseerd was door het Nederlandse actiecomité.

Onder de zowat 1500 manifestanten ook een opgemerkte groep orthodoxe Joden die zich om godsdienstige redenen tegen de staat Israël verzetten.