arch/ive/ief (2000 - 2005)

Picture report: No software patents!
by bruno de bondt Wednesday, Apr. 14, 2004 at 8:25 PM
bruno@indymedia.be

--

Op woensdag 14 april verzamelden zo'n vierhonderd computergeeks in een parkje vlakbij het Europees Parlement. Ze kwamen protesteren tegen de invoering van softwarepatenten, een regeling waarover de Europese Commissie binnenkort beslist. "Softwarepatenten zouden de vrijheid van computerprogrammeurs én -gebruikers sterk inperken," vertelt Luc, een programmeur uit Charleroi. "Het zou de doodsteek kunnen vormen voor de bloeiende ontwikkeling van open source en vrije software zoals we die nu kennen."

Geeks, jong en oud, verzamelden in een parkje vlakbij het Europees Parlement. Voordat de manifestatie vertrok, werden de laatste ballonnetjes opgeblazen, t-shirts uitgedeeld, spandoeken uitgerold, ...

Het was het uitgelezen moment om met enkele mensen van gedachten te wisselen over de voorgestelde softwarepatenten. Volgens Tom, een vrije software-ontwikkelaar uit Gent, zijn softwarepatenten ronduit gevaarlijk: "Als iemand een patent op een computerprogramma verkrijgt, mag niemand anders zomaar nog gelijkaardige programma's schrijven. Het vervelende aan softwarepatenten is dat ze ideeën vastzetten in plaats van fysieke uitvindingen. Bijgevolg is het verboden om een gepatenteerd idee toe te passen in een andere context."

Op dat laatste gaat Raymond, een Brusselse softwareconsulent, nog even verder: "Als ik een programma schrijf, bestaat dat uit verschillende kleine stukjes. De meeste computergebruikers beseffen dat niet, maar zelfs een tekstverwerker is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Op elk van die afzonderlijke deeltjes zouden in de toekomst patenten kunnen rusten. Neem bijvoorbeeld het zogenaamde 'voortgangsbalkje', dat verschijnt als je een programma installeert op je computer. Wel, dat balkje is gepatenteerd. Telkens als je zo'n balk zou willen gebruiken, zou je daarvoor moeten betalen."

Jeremy, een Amerikaanse programmeur van vrije software, is al enkele maanden in Brussel: "Ik ben hier vandaag omdat ik wil voorkomen dat de Europese Unie dezelfde fout maakt als de regering van de Verenigde Staten. In de VS hebben we al meer dan tien jaar te maken met softwarepatenten, wat de ontwikkeling van vrije software aanzienlijk bemoeilijkt."

Een menselijke ketting tegen softwarepatenten