arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vader onthoofde Amerikaan geeft Bush de schuld
by christophe callewaert Thursday, May. 13, 2004 at 10:45 PM
christophe@indymedia.be

“Mijn zoon stierf voor de zonden van Bush en Rumsfeld.” De woedende vader van de onthoofde Nick Berg haalde donderdag zwaar uit naar de Amerikaanse president en de minister van Defensie. Michael Berg is zelf een vredesactivist wiens naam prijkte op een steunlijst van de vredesbeweging Answer. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom zoon Nick Berg twee weken lang werd vastgehouden door de Iraakse politie.

Michael Berg is een vredesactivist en dat stak hij niet weg tijdens een radio-interview. De dood van zijn zoon is volgens Michael berg de schuld van de Bush-administratie. De vader van de Amerikaanse zakenman die vorige week onthoofd werd, haalde ook zwaar uit naar de Patriot Act. “Dit is niet meer het Amerika waarin ik opgroeide.” Dat Michael Berg in een interview over de dood van zijn zoon in Irak kritiek uit op het Amerikaanse binnenlandse veiligheidsbeleid is niet zo vreemd als het op het eerste zicht lijkt.

Nick Berg was een eerste keer in Irak van eind december tot 1 febrari. Nick Berg heeft samen met zijn vader een bedrijfje en wou in Irak communicatie-antennes heropbouwen. In tegenstelling tot zijn vader is hij een aanhanger van Bush. Vandaar dat hij zich wou inzetten voor de heropbouw van het stukgebombardeerde land. Volgens Michael Berg dacht zijn zoon dat Bush de democratie had uitgevoerd naar Irak. Tijdens die eerste trip naar Irak had Nick Berg geen problemen met de Iraakse politie. Maar tijdens zijn tweede reis werd hij dertien dagen lang vastgehouden. Pas op 6 april kwam hij vrij waardoor hij zijn terugvlucht van 30 maart miste.

Een woordvoerder van de Coalition Provisional Authority houdt vol dat het de Iraakse politie was die Berg vasthield. Michael Berg beweert een document (een e-mail van een Amerikaanse ambtenaar in Irak) in handen te hebben waaruit zou blijken dat het het Amerikaanse leger was dat zijn zoon gevangen hield. Hij ziet in een bijkomend bewijs in het bezoek dat hij en zijn familie op 31 maart kregen van de FBI die vragen stelde over hun zoon. Ook de FBI zou toen gezegd hebben dat ze Nick vasthielden in de Iraakse stad Mosul. Op 5 april stapte Michael Berg naar de rechter om de vrijlating van zijn zoon te eisen. Een dag later mocht Nick Berg de gevangenis verlaten.

Het is niet ondenkbaar dat Nick Berg werd vastgehouden omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem verdachten van 'on-Amerikaanse' praktijken in Irak. Enkele weken voor zijn arrestatie dook de naam van Michael Berg op in een lijst ter ondersteuning van de Answer-betoging van 20 maart. Op die dag werd overal ter wereld de start van de oorlog herdacht met betogingen en acties. Michael Berg tekende de lijst met de naam van het bedrijf van zijn zoon. Het was precies met dat bedrijf dat Nick Berg in Irak op zoek was naar werk. De lijst werd overgenomen door een rechtse website. “Here is the ennemy. They posted their names,” titelde de website triomfantelijk.

Berg Died for Bush, Rumsfeld 'Sins' - Father
by night shift Friday, May. 14, 2004 at 3:57 AM

Berg Died for Bush, Rumsfeld 'Sins' - Father
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=domesticNews&storyID=5136519

The plot thickens
by night shift Friday, May. 14, 2004 at 4:09 AM

AP Newsbreak: E-mail from consul confirms Berg was in U.S. hands

http://www.phillyburbs.com/pb-dyn/news/103-05132004-299648.html

Nicholas Berg knew Moussaoui

http://www.phxnews.com/fullstory.php?article=11571

Michael Berg over ANSWER
by antwoord Friday, May. 14, 2004 at 8:06 AM

On the front lawn of the Bergs' home was a blue sign that read: War is not the answer. Michael Berg said he posted the sign, which belonged to an organization called ANSWER, or Act Now to Stop the War and End Racism.
Berg has been a member of the group, he said, since participating in a rally in Washington, D.C., in March 2003. "It is something that I am not ashamed of. I am proud of it."
He continued, "I think stopping the war and ending racism are extremely important things that this world has to do right now. I am proud to be a member of ANSWER and I plan to be at the march on June 5. I know it is considered a radical group," Berg said. "I want to ask: Radical as compared to what? The Bush administration? I'll be radical."

Was he jewish?
by question Friday, May. 14, 2004 at 9:19 AM

I heard somehere that Nick Berg is jewish? Is this correct and was that the reason he was killed?

Jew
by ANSWER Friday, May. 14, 2004 at 9:47 AM

He was a jew but that was not mentioned in the video as a reason to kill him.

Berg's father, Michael, said:
by (posted by Guido) Monday, May. 17, 2004 at 10:59 AM

The interviewer asked, "Do you really blame Donald Rumsfeld for your son's death? And will you do anything in addition to that lawsuit you had filed?"

Michael Berg responded, "It goes further than Donald Rumsfeld. It's the whole Patriot Act, it's the whole feeling of this country that rights don't matter anymore because there are terrorists about.

"Well, in my opinion 'terrorist' is just another word like 'communist' or 'witch,' and it's a witch hunt, and this whole administration is just representing something that is not America, not the America I grew up in."

http://www.informationclearinghouse.info/article6195.htm