arch/ive/ief (2000 - 2005)

GetBasic
by Mara Wednesday, Sep. 15, 2004 at 5:00 PM
mara@indymedia.be 02 203 23 80

GetBasic biedt vormingen aan rond de media en organiseert praktijkgerichte workshops om zelf media te leren maken. GetBasic bouwt aan een landelijk netwerk van lokale correspondenten die concrete mediaprojecten uitvoeren. GetBasic voert acties en campagnes rond de media om media-schandalen aan te klagen of om positieve voorbeelden in de schijnwerper te zetten

GetBasic...
getbasic.gif, image/gif, 484x132

Media opleidingen
GetBasic wil een echt media opleidingscentrum zijn. We bieden mediaworkshops, korte opleidingen en mediatrainingen aan. Er is een jaarlijks vast aanbod en er kunnen workshops op maat gemaakt worden. Je kan je persoonlijk inschrijven in de vaste workshops, terwijl er ook workshops op maat met lokale organisaties worden opgezet. Als je wil weten hoe de traditionele media functioneren of als je beter met de bestaande media wil leren omgaan, dan zijn de korte opleidingen en de mediatraining voor jou weggelegd.

Een netwerk van correspondenten
Je hebt een workshop gevolgd en je wil je kennis nu in praktijk brengen? Waarom dan geen lid worden van het correspondenten-netwerk, als individu of als groep? Je maakt een actualiteitsreportage, een onderzoeksreportage of je doet aan mediawatch. Dit alles kan je natuurlijk op de website van Indymedia publiceren.

Mediacampagnes
GetBasic wil werken aan een bewustwording over de rol van de media onder het brede publiek. GetBasic wil campagnes voeren rond de media en met hen in debat gaan. Als het nodig is acties voeren. We willen meewerken aan de Media Action Day, een jaarlijks event rond de media dat in oktober georganiseerd wordt.

Een mediacentrum
Om dit alles mogelijk te maken bouwt GetBasic een permanent steunpunt uit. In ons mediahuis in St Joost kan je terecht om vormingen of stages te volgen, je kan er aan een reportage komen werken of raad vragen aan één van onze medewerkers, je kan ook iets komen opzoeken in ons analoog en digitaal archief, ... . Kortom : de ideale uitvalsbasis om rond de media te werken.

Wat is de relatie tussen GetBasic en Indymedia.be?
GetBasic zou je een spinn off van Indymedia.be kunnen noemen. In 2003 creëerden enkele Indymedia-medewerkers met de hulp van de Koning Boudewijnstichting het 'Mediacircus' dat het land rondtrok om jongeren op te leiden tot media-activist. In 2004 groeide de nieuwe vzw GetBasic uit de samenwerking tussen het Mediacircus en de vormingsorganisatie vzw Aanzet.

GetBasic vzw, Haachtse Steenweg 51, 1210 Brussel, 02/209 23 82, info@getbasic.be, www.getbasic.be