arch/ive/ief (2000 - 2005)

Driehonderd manifestanten herdenken dood Semira Adamu
by christophe callewaert Saturday, Sep. 25, 2004 at 6:08 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Ruim driehonderd betogers herdachten zaterdag in Brussel de Nigeriaanse vluchtelinge Semira Adamu die zes jaar geleden om het leven kwam tijdens een hardhandige poging om haar uit te wijzen. Met hun actie willen de manifestanten de aandacht vestigen op de onmenselijke manier waarop vluchtelingen behandeld worden.


Bloemen voor Semira

De betoging die begon met een bloemenhulde op het Londenplein in Elsene maakte een lus door enkele Brusselse wijken. Op hun weg hielden de manifestanten halt bij enkele symbolische plaatsen zoals de Heilige Kruis-kerk in Elsene, waar in de zomer van 2003 tientallen Afghaanse vluchtelingen hun toevlucht namen.

Volgens de betogers is de dood van Semira geen uitzondering maar het resultaat van een repressieve politiek die elk jaar vele slachtoffers maakt. “Semira mag niet vergeten worden”, zegt Oscar Flores, woordvoerder van het platform dat de betoging organiseerde. “Want ondertussen zijn er nog tragische gevallen geweest.”

Onwetendheid
Volgens Oscar Flores is de opmars van extreemrechts en het toenemende racisme een gevolg van ontwetendheid. “De erbarmelijke omstandigheden waarin mensen zonder papieren moeten leven, blijven verborgen voor het grote publiek. Vluchtelingen worden uitgebuit en werken hard voor miserabele lonen.” Aan de Heilige Kruis-kerk in Elsene getuigde Marie-Colette hoe het is om samen te leven met een sans-papier. “Wij zijn drie jaar samen en wachten nog steeds op papieren. Vluchtelingen zijn de mijnwerkers van vandaag die in heel slechte omstandigheden en zonder rechten 14 tot 16 uur werken aan een laag loon. Hoe zouden zij zich op die manier kunnen integreren?”


Dood Semira is geen alleenstaand geval”


Even halt houden aan de kerk waar vorig jaar Afghaanse vluchtelingen in hongerstaking gingen