arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia server in beslag genomen door de FBI
by indymedia.org Friday, Oct. 08, 2004 at 1:43 AM

Donderdag 7 oktober is de Ahimsa server in beslag genomen door de Amerikaanse politiedienst FBI. Ahimsa is een belangrijke server binnen het wereldwijde Indymedia netwerk. Meer dan twintig websites zijn getroffen, waaronder de Belgische locale Indymedia’s: Antwerpen, Luik, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Donderdagnamiddag ontving het kantoor van Rackspace in de VS een dagvaarding, waarin verzocht werd om de hardware van Indymedia in Londen over te maken aan de autoriteiten. Rackspace voorziet meer dan twintig Indymedia sites van webruimte vanuit haar kantoor in Londen. Door in te gaan op de dagvaarding, zijn wereldwijd meer dan twintig onafhankelijke nieuwssites verdwenen van het internet.

Aangezien de dagvaarding aan Rackspace en niet aan Indymedia was gericht, zijn de redenen voor deze actie nog onbekend voor Indymedia. Aan vrijwilligers van Indymedia verklaarde Rackspace dat “ze Indymedia geen enkele informatie over de dagvaarding konden geven”.

Voor Indymedia is het onduidelijk hoe en waarom een server die buiten het rechtsgebied van de VS valt, in beslag kan genomen worden door de Amerikaanse autoriteiten.

Tegelijkertijd werd een tweede server ontmanteld die via het internet meerdere radiozenders, BLAG (Linux distributie), en een handvol andere projecten van streaming radio voorzag.

De laatste maanden zijn we getuige geweest van meerdere aanvallen op onafhankelijke media door de regering van de VS. In augustus gebruikten de geheime diensten een dagvaarding in een poging om Indymedia New York City plat te leggen net voor het Republikeins Congres, door de IP logs van een Internet Service Provider in de VS en in Nederland op te vragen. Vorige maand sloot de Federal Communications Commission verschillende lokale radiozenders in de VS. Enkele weken geleden verzocht de FBI om een artikel op Indymedia Nantes te verwijderen, omdat een Zwitserse undercover agent op de foto stond. Nu sluiten de Amerikaanse autoriteiten dus Indymedia websites over heel de wereld.

De lijst van getroffen lokale media centra: Ambazonia, Uruguay, Andorra, Polen, Western Massachusetts, Nice, Nantes, Lille (Rijsel), Marseille, Euskal Herria (Baskenland), Liege (Luik), Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Belgrado, Portugal, Praag, Galicië, Italië, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de globale Indymedia Radio site.

http://www.indymedia.org
+1-415 867 9472 (Hep)

http://archive.indymedia.be | http://archive.indymedia.be
0476 533 188 (han)