arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia krijgt de steun van de Internationale Federatie van Journalisten
by han en christophe Friday, Oct. 08, 2004 at 7:04 PM
0476-533 188

BRUSSEL -- De Internationale Federatie van Journalisten is bijzonder scherp voor de politie-actie tegen Indymedia.

In een persbericht vraagt de Internationale Federatie van Journalisten een onderzoek naar de Britse politie-actie die leidde tot de inbeslagname van twee Indymedia-servers. De secretaris-generaal van de IFJ Aidan White is bijzonder scherp: “We waren getuige van een onaanvaardbare en indringerige internationale politie-actie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek. De manier waarop dit gebeurde ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan misdaadbestrijding.”

De IFJ vermoedt dat de zaak wel eens iets te maken zou kunnen hebben met een recente rechtszaak in California waarin mensen van Indymedia San Francisco tegenover Diebold Election Systems Inc stonden. Diebold wou dat Indymedia enkele documenten weghaalde waarin sprake was van fouten in het ontwerp van electronische stemmachines. De omstreden stemmachines zullen ook tijdens de komende presidentsverkiezingen worden gebruikt.

Aidan White: “De inbeslagname van de computers en het high profile-gehalte van het incident doen vermoeden dat iemand deze onafhankelijke stemmen in de journalistiek wil smoren. We hebben een grondig onderzoek nodig naar de redenen van deze actie, naar wie er achter zit en wie de actie goedkeurde.”

Zie: www.ifj.org

reactie !
by Gcalis Saturday, Oct. 09, 2004 at 11:57 AM

Mooi dat er zo een scherpe en directe reactie komt. EEn eerste high-profile voorbeeld van het aan banden leggen van onafhankelijke journalistiek ?