arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische pers over gekidnapte Indymedia-servers
by bruno de bondt Sunday, Oct. 10, 2004 at 3:30 PM
bruno@indymedia.be

De inbeslagname van de Indymedia-servers kreeg dit weekend behoorlijk wat aandacht in de Belgische pers.

De harde schijven van twee Indymedia-servers werden op donderdag 7 oktober verwijderd bij provider Rackspace (in London), op bevel van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation. Waarom dit gebeurde, is drie dagen later nog steeds niet helemaal duidelijk.

De inbeslagname van de Indymedia-servers kreeg dit weekend alvast behoorlijk wat aandacht in de Belgische pers. Hieronder een overzicht (wordt eventueel nog aangevuld).

zdnet.be: FBI neemt Indymedia-servers in beslag
Kamerlid Stijn Bex (Spirit) vraagt grondig onderzoek
<
Donderdagavond gingen ongeveer 20 van de ruim 140 websites uit het onafhankelijke nieuwsnetwerk Indymedia plots offline, waaronder sites van afdelingen in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Luik. Ze stonden allemaal op twee Londense servers, die door de Amerikaanse FBI in beslag genomen werden. Naar de reden voor de inbeslagname is het voorlopig nog gissen.
>> volledig artikel

Gazet van Antwerpen: "Websites Indymedia van internet gehaald door actie FBI"
"Ruim twintig informatiewebsites van het andersglobalistische Indymedia zijn verdwenen van het internet, nadat de Amerikaanse politiedienst FBI de hardware van Indymedia in Londen in beslag had genomen. Bij de getroffen websites zijn de lokale centra van Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik."
>> volledig artikel

Internetjournalistiek.be: "FBI neemt servers Indymedia in beslag"
"De Amerikaanse federale politie FBI heeft het serverbedrijf Rackspace gevraagd twee servers waarop meerdere websites van het Independent Media Centre server worden gehost uit de lucht te halen. Volgens Independent Media Centre, gekend van de honderden thematische of lokale Indymedia-sites, werden de servers ook in beslag genomen. Rackspace, een bedrijf met kantoren in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, heeft de Britse server overgeleverd. Indymedia werd daarvan niet op de hoogte gebracht."
>> volledig artikel & links

Het Laatste Nieuws: "FBI sluit 20 websites andersglobalistische Indymedia"
"Ruim twintig informatiewebsites van het andersglobalistische Indymedia zijn verdwenen van het internet, nadat de Amerikaanse politiedienst FBI de hardware van Indymedia in Londen in beslag had genomen. Bij de getroffen websites zijn de lokale centra van Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik."
>> volledig artikel

De Standaard: "Indymedia van Internet gehaald door FBI"
"Twintig websites van het andersglobalistische Indymedia zijn donderdagavond verdwenen van het Internet, nadat de Amerikaanse politiedienst FBI de hardware van Indymedia in Londen in beslag had genomen. Bij de getroffen websites zijn de lokale centra van Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik.

,,De sites van Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en de lokale Belgische sites van Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik zijn niet meer on line'', verklaarde Han Soete, woordvoerder van Indymedia België. ,,De Belgische site is geherbergd in Brussel en werd niet getroffen door de FBI-actie.''

Volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) gaat het om ,,een onaanvaardbare en indringerige internationale politieactie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek. De manier waarop dit gebeurde, ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan naar misdaadbestrijding'', zegt de secretaris-generaal van de IFJ, Aidan White."
>> volledig artikel

Het Belang van Limburg: "Websites Indymedia van internet gehaald door actie FBI"
"Ruim twintig informatiewebsites van het andersglobalistische Indymedia zijn donderdagavond verdwenen van het internet, nadat de Amerikaanse politiedienst FBI de hardware van Indymedia in Londen in beslag had genomen. Bij de getroffen websites zijn de lokale centra van Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik."
>> volledig artikel

La Meuse: "Indymédia sous l'oeuil de la justice"
"Les sites internet d'information altermondialistes d'Indymedia Liège, Anvers, Limbourg, Flandre occidentale et orientale ont subi, jeudi une saisie ordonnée par le FBI américain des disques durs des serveurs qui les hébergeait en Grande-Brétagne. Cette opération a été qualifié "d'intolérable attaque policière à l'encontre d'un réseau de journalisme indépendant" par la Fédération Internationale des Journalistes. Le site d'Indymedia Liège était toujours accesible hier soir. (...)"

ook in Metro van 11 oktober
by Herman L. Monday, Oct. 11, 2004 at 4:05 PM

Ook in het gratis treinkrantje Metro is vandaag een artikel verschenen (op pagina 13) met als titel: "FBI neemt servers Indymedia in beslag".
Hierin o.a. de ook elders aangehaalde verklaring van de Internationale Federatie van Journalisten en een citaat van Maarten Van Hove:
"(...) Dat één simpel bevel van de FBI voldoende is om twintig niet-Amerikaanse alternatieve media weg te blazen, moet iedereen die gelooft dat de waarheid ligt in een confrontatie van tegengestelde meningen naar adem doen snakken.".
Het artikel wordt afgesloten met de vermelding van de webpagina http://www.indymedia.org/en/static/fbi