arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteit met Bart, Gabriel, José en Begoña
by anarchist black cross - gent Saturday, Oct. 16, 2004 at 2:03 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Over de anarchisten aangehouden in Duitsland eind juni 2004.

Solidariteit met Bart, Gabriel, José en Begoña
Anarchisten aangehouden in Aachen

Op 28 juni 2004 werden vier personen uit België en Spanje aangehouden in Aachen, Duitsland, na een schietpartij met de politie en een gijzelneming, in een poging te ontsnappen aan een politiecontrole. De 4 aangehouden personen zijn Bart De Geeter, José Fernandez Delgado, Gabriel Pombo da Silva, en Begoña Pombo da Silva.

Bart De Geeter is een Belgische anarchist van 26 jaar die al jaren actief is in de beweging, vooral in het solidariteitswerk met gevangenen (ondermeer in het Anarchist Black Cross – Gent) en met vluchtelingen.
De 36 jarige Gabriel Pombo da Silva is een bekende Spaanse anarchist die 20 jaar in de Spaanse gevangenissen zat, waarvan 14 jaar in het beruchte FIES isolatieregime. In oktober van vorig jaar keerde hij na een verlof niet meer terug naar de gevangenis, en vluchtte uit Spanje. Gabriel is één van de sociale rebellen/anarchisten die jaren heeft gestreden tegen de isolatie, folteringen en mishandelingen in de Spaanse gevangenissen, door middel van schrijven en individuele en collectieve acties (dagdagelijks verzet, honger- en wandelstakingen, ontsnappingspogingen, ...).
De 44 jarige José Fernandez Delgado zat minstens 8 jaar in de gevangenis in Spanje en komt eveneens uit de Spaanse anarchistische beweging. Ook hij ontsnapte uit de gevangenis en leefde ondergedoken.
Begoña is 34 jaar oud en is de zuster van Gabriel. Zij woont in Duitsland en heeft een 7 jarig dochtertje. Behalve dat zij de zuster is van Gabriel, heeft zij geen relatie met de anarchistische beweging.


De vier werden iets voorbij het middaguur door de Duitse politie tegengehouden aan een tankstation juist voorbij de Duitse grens, op de weg naar Aachen. Het voorwendsel voor de interventie was een drugscontrole. Toen de politie de auto wou doorzoeken, trok één van de gecontroleerden een wapen en loste een schot in de lucht. In de verwarring die daarop volgde gijzelden de drie mannen een koppeltje dat aanwezig was en reden weg met de wagen in de richting van Aachen; de vrouw werd overweldigd door de politie en vastgehouden. De drie mannen werden achtervolgd door de politie, er werd heen en weer geschoten, en toen de vluchtauto een ongeluk veroorzaakte, lieten ze de gijzelaars vrij en vluchtten verder met een andere auto. De drie verschansten zich in een garage, waar zich op dat moment meerdere personen bevonden, en werden omsingeld door een politiemacht. Eén van de vervolgden trachtte nog te ontkomen, maar werd gegrepen, de andere twee gaven zich over.

De drie mannen werden door de openbare aanklager van Aachen aangeklaagd wegens (negenvoudige) moordpoging, gijzeling (2x), gewapende overval, plannen van een roofoverval en zware verkeersovertredingen. Gezien het verloop van de gebeurtenissen is het waarschijnlijk dat Begoña voor minder zware aanklachten wordt vastgehouden.
Op dit moment loopt er geen onderzoek op basis van het artikel 129a/b van het Duitse Strafwetboek (terrorisme). Er is ook geen uitleveringsverzoek naar Spanje of België, aangezien de feiten zich in Duitsland hebben voorgedaan. Of er aanklachten zullen volgen uit andere EU staten is ons niet bekend. Wel loopt er een onderzoek tegen het internationale links-radicale milieu, d.w.z. dat Spaanse, Belgische en Duitse anarchisten door het onderzoek worden getroffen en als een ‘internationaal netwerk’ worden beschouwd.


Dit bleek al toen op 4 augustus ll., in Dresden, Duitsland, de politie een inval deed in de woning van twee kameradinnen, beiden sinds jaren actief in de antigevangenis beweging en in de organisatie Rote Hilfe. Zij werden door het Anarchist Black Cross - Gent gevraagd of ze voor een advocaat konden zorgen voor de gearresteerden, en sindsdien volgen ze de zaak samen met het ABC-Gent verder op. De twee zouden er nu van verdacht worden samen met de vier gearresteerden een roofoverval te hebben voorbereid!
Tijdens het onderzoek werd er in de auto van de gearresteerden een stadsplan van Dresden gevonden. Daar zouden wapenwinkels en politiestations op zijn gemarkeerd. Ook zou er een eventuele vluchtweg naar Tsjechië zijn afgebeeld. Dit stadsplan samen met het gegeven dat de twee kameradinnen voor een advocaat voor Bart hadden gezorgd en een aanvraag tot bezoek hadden ingediend, waren blijkbaar voldoende reden om bij hen een huiszoeking uit te voeren.
Tijdens de huiszoeking, door het LandesKriminalAmt Sachsen en de politie van Aachen, werden gsm’s, computer, kladschriften, brieven van gevangenen en verkleedgerief meegenomen.
Eén van de getroffenen heeft via haar advocaat klacht neergelegd tegen de huiszoeking, maar die werd door de Landesrechtbank van Aachen als ongegrond afgewezen. Zij is hiertegen in beroep gegaan.


In de media werd er eerst over de zaak bericht als een spectaculair voorval, goed om de voorpagina te vullen en de sensatiezucht te stillen, en om de angst voor al die “gevaarlijke criminelen” nog wat te verspreiden. Toen later ook bekend werd dat er een politieke achtergrond was, doken de eerste verhaaltjes op over de ETA, etc. - amalgaam dat steeds opduikt als het over Spanje gaat. Van journalisten die niet meer weten dan wat regeringen, politie en gerecht hen voorkauwen, kunnen we natuurlijk niet veel meer verwachten…


Wij echter weten dat het hier om onze kameraden gaat en dat zij, net als wij, een strijd voeren tegen de repressie en de gevangenis, tegen armoede en uitbuiting, tegen uitsluiting en vervreemding. Hun strijd en de onze is er één voor sociale verandering en anarchisme.
Zij deden wat zij deden omdat hun leven en vrijheid op het spel stonden. Omdat de vrijheid hen te lief was. Omdat zij niet wilden terugkeren naar de cellen en folterkamers in Spanje, omdat solidariteit en kameraadschap sterker zijn dan de angst, omdat vriendschap en liefde hen verbindt.
Wij twijfelen er niet aan dat zij de strijd zullen voortzetten in de gevangenis, en wij zullen daarbij aan hun zijde staan. Aan hun zijde omdat muren ons niet kunnen scheiden, omdat wij allen gevangenen zijn in/van deze verwerpelijke maatschappij vol onrechtvaardigheden, leugens en lijden, omdat niemand vrij is zolang niet allen vrij zijn.

Wij roepen op tot actieve solidariteit met onze kameraden die gevangen zijn omdat zij strijden, om alle muren en grenzen neer te halen, voor de vrijheid van allen!
____________

De gevangenen zijn verspreid over verschillende gevangenissen en worden in afzondering gehouden, wat betekent dat zij minstens 23 uur opgesloten blijven in hun cel, geen contact hebben met andere gevangenen en gevangeniskledij moeten dragen. Alle correspondentie wordt vertaald en gelezen, er is censuur ingesteld. Gabriel wordt elk half uur door de bewakers bespiedt en het licht in zijn cel wordt voortdurend arbitrair aangestoken, wat leidt tot slaapstoornissen. Van José weten we dat hij de eerste weken niet éénmaal wandeling heeft gehad en dus 24u op 24 u in zijn cel bleef opgesloten. De gevangenisomstandigheden van Bart lijken iets beter te zijn, maar ook hij wordt regelmatig overgeplaatst van de ene cel/vleugel naar de andere.


Schrijf naar de gevangenen:

Bart De Geeter
JVA Düsseldorf
Ulmenstasse 95
40476 Düsseldorf
Duitsland

Gabriel Pombo da Silva
JVA Aachen
Krefelder Strasse 251
52070 Aachen
Duitsland

José Fernandez Delgado
JVA Wuppertal
Simonshöfchen 26
42327 Wuppertal
Duitsland

Begoña Pombo da Silva (werd overgeplaatst van Heidelberg naar Köln)
JVA Köln
Rochusstraße 350
50827 Köln
Duitsland

!!Aangezien alle correspondentie eerst naar de openbare aanklager wordt gestuurd om gelezen en eventueel toegelaten, geweigerd of gecensureerd te worden, is het beter (sneller) je kaarten/brieven (net als boeken, tijdschriften, cd’s) direct naar het adres van het openbare ministerie te sturen:

(naam van de gevangene)
c/o Staatsanwaltschaft Aachen
AZ 401 JS 284/04
Stiftstrasse 39-43
52062 Aachen
Duitsland

Financiële steun (hard nodig) kan via de rekening van het Anarchist Black Cross – Gent:
001 – 3364945 – 91
IBAN: BE23 001336494591
BIC: GEBABEBB


Je kan ook geld direct naar de gevangenen afzonderlijk sturen (vermeld volledige naam en geboortedatum van de gevangene):

Gabriel Pombo da Silva, 18.11.1967
JVA Aachen
Postbank Koln
reknr.: 5211 20-507
(BLZ 370 100 50)
DE 37370100500521120507 (IBAN)
PBNKDEFF (BIC)

Bart De Geeter, 11.10.1978
JVA Düsseldorf:
Postbank Köln
reknr.: 106 925 08
(BLZ 370 100 50)
DE 98370100500010692508 (IBAN)
PBNKDEFF (BIC)

José Fernandez Delgado, 09.05.1960
JVA Düsseldorf
Postbank Köln
reknr.: 10 691 506
(Blz 370 100 50)
DE 89370100500010691506 (IBAN)
PBNKDEFF (BIC)

Begoña Pombo da Silva, 05.02.1970
JVA Köln
Postbank Karlsruhe
reknr.: 4384755
(BLZ 66010075)
DE 83660100750004384755 (IBAN)
PBNKDEFF (BIC)