arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wordt het Vlaams Blok verboden?
by lieve Friday, Nov. 05, 2004 at 6:24 PM

9 november: actie aan het Justitiepaleis en in de Beursschouwburg n.a.v. het proces tegen de vzw's van het Vlaams Blok dat in Brussel voor het Hof van Cassatie komt.

Op 9 november wordt de uitspraak tegen de vzw's van het Vlaams Blok, in april 2004 geveld door het Hof van Gent, behandeld voor het Hof van Cassatie in Brussel. Zal het Blok verboden worden? Om 9u30 's ochtends wordt er verzameld voor het Justitiepaleis ter ondersteuning van de advocaten. Om 18u begint er een meeting annex concert in de Beursschouwburg (A. Ortsstraat 20). Zullen er zijn: de koren 'Polyfolies' en 'Les Voix des Garennes', de fanfare Jour de Fête; interventies uit de culturele, syndicale en journalistieke wereld; uitleg over het proces door pleiter Jos Vander Velpen; en om 20u een concert met Filip Jordens en groep die voor de laatste keer het fel gesmaakte BREL-programma brengt. De vernieuwde groep Jaune Toujours speelt ter afsluiting. Een organisatie van de koepel "Extreemrechts, nee bedankt! Extrême droite, non merci!". Wat de uitspraak van het Hof van Cassatie ook zal zijn,de strijd tegen de verrechtsing moet dringend een nieuwe adem vinden! U wordt verwacht.

En 's avonds ook in Gent
by christophe Friday, Nov. 05, 2004 at 6:47 PM

's Avonds is er een feestelijke optocht door het centrum van Gent (en enkele minuten stilte aan het Joods Monument voor de Kristallnacht 1938). Afspraak om 19u op de Vrijdagmarkt.

en ook in Leuven
by Matthias Lievens Saturday, Nov. 06, 2004 at 11:18 AM
matthiaslievens@hotmail.com

Om 19 uur in Leuven wordt op het Ladeuzeplein verzameld voor een fakkeltocht nav het Blok-proces. De oproep werd ondertekend door de vakbonden, politieke organisaties uit de linkerzijde, sociale organisaties uit het Leuvense, NGO's, enkele radicaal-linkse clubs, de Leuvense studentenbeweging.

Wat valt er te vieren
by Thomas Monday, Nov. 08, 2004 at 10:34 AM

Wat valt er eigenlijk te vieren? Dat het Vaams Blok een unieke kans krijgt om een opsmukoperatie te ondergaan? Ik vrees dat jullie op zijn best een Pyrrhusoverwinning vieren...

feestelijk???
by jan Monday, Nov. 08, 2004 at 1:09 PM

hebben jullie je kop in het zand of zo?

- Aanslag op moslimschool
- België komt met harde aanpak radicale moslims
- Inval 'huis terroristen' was misser
- Kabinet wil imam het land uitzetten
- Politici ongelukkig met oorlogstaal Zalm

Ik zie geen reden om te feesten

linker zijde
by Gert Monday, Nov. 08, 2004 at 5:27 PM
figth_back@hotmail.com

ALS het vlaams blok zijn ongelijk krijgt zal het groot feest zijn bij de linker-zijde. En terecht, het is niet meer dan normaal dat een fascistische organisatie, die door leugens, en populistische praat en hersenspoeling (bewust of onbewust geholpen door de media) vrij spel begon te krijgen.
MAAR waar zit die feestende linker zijde verder?
we kunnen feesten omdat de extreem rechtse een klap in hun gezicht krijgen, maar zijn de traditionele centrum ( =rechtse) partijen zo veel beter ? ze verrechtsen allemaal mee door het succes van het VB en waar is de linkerzijde om een alternatief te bieden ? PvDA, LSP, SAP en al de andere voeren een strijd met elkaar i p v een strijd met het blok en de andere rechtse partijen.
de linksen zouden beter samen werken en een sterke blokade vormen tegen extreem rechts en echte oplossingen bieden voor de problemen.

Verrechtsing
by Carline Monday, Nov. 08, 2004 at 9:24 PM

Tja, we moeten niet altijd schieten op de politieke partijen, geef toe dat de doorsnee burger ook enorm verrechtst (vanwaar anders al die stemmen op het Blok?) Eén Nederlander afgeschoten (en wat voor één, ik zal er geen traan voor laten) en het is "weeral een moslim" die het gedaan heeft. Hoezo weeral? Ik kan je een handvol Marokkanen opnoemen die vermoord werden door Belgen, maar omgekeerd? Nu is er grote actie tegen het moslimextremisme. Waar waren de acties tegen het racisme toen Mohammed Achrak of die familie in Schaarbeek uitgemoord waren? Ach nee, dat was geen racisme, die mensen waren gewoon een beetje gek. Vlaams Blok of niet, er moet iets veranderen of de boel zal escaleren. Jammer genoeg weet ik - net zomin als jullie denk ik - niet wat dat "iets" is. Wat ik wel weet: ik voel hier de sfeer van nazi-Duitsland in de late jaren dertig, en de joden van toen zijn de moslims van nu. En dat gevoel beangstigt me meer dan me lief is.

ja, maar...
by eddy Monday, Nov. 08, 2004 at 11:45 PM

Een antwoord op Carline: voor mij hoef je om de vermoorde Nederlander geen traan te laten - al verafschuw ik wel de impliciete suggestie dat hij het wel verdiend zal hebben... Je zou ook kunnen denken aan het lot van de uit Somalië gevluchte Ayaan Hirsi Ali, het échte doelwit van de killer(s), die waarschijnlijk de rest van haar leven verknoeid ziet, of aan schrijvers als Hafid Bouazza, die ook al bedreigingen had ontvangen. Je kunt niet ontkennen dat een beperkt deel van de moslimjongeren radicaliseert, dat het daarbij verrassend vaak om goed opgeleide en best wel "geïntegreerde" jongeren gaat, en dat een harde kern van die beperkte minderheid van radicale islamisten tot zeer harde acties bereid is. Als je die waarheid ontkent, of iedereen die ze aankaart een "racsit" of "rechts" noemt, sta je al bij voorbaat machteloos in de strijd tegen de verrechtsing of het Vlaams Blok. Hoe je ermee om moet gaan weet ik zelf ook niet, maar alles begint bij de feiten. "De joden van toen zijn de moslims van nu"? Ik vrees dat het iets dubbelzinniger is allemaal, en ik grinnik een beetje cynisch, gezien de forse anti-joodse sentimenten van veel radicaal-islamitische jongeren...

Antwoord aan Eddy
by Carline Tuesday, Nov. 09, 2004 at 12:58 PM

Hafid Bouazza ken ik niet, Ayaan Hirsi Ali vond ik soms wat te ongezouten in haar uitspraken, en teveel anti-islam, maar dit is inderdaad geen reden om iemand te vermoorden. Maar omdat één Nederlandse Marokkaan één Nederlander vermoordt, moet toch niet heel de moslimgemeenschap over dezelfde kam geschoren worden? Net alsof alle Belgische mannen zouden geviseerd worden ten tijde van de affaire Dutroux. En die radicalisering, tja, ik ken weinig of geen radicale moslims, dus daar kan ik niet over oordelen (al kan ik mij hun woede wel goed indenken, als je alle ellende op een hoopje gooit: Irak, Palestina, bovenop de problemen die ze hier als "vreemdeling" al ondervinden, en in sommige gevallen durft de ketel dan inderdaad es overkoken.) Maar door een heksenjacht te ontketenen, creëer je een atmosfeer die dit nog meer in de hand werkt.