arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leuven: 800 betogers tegen het Vlaams Blok
by sap-leuven Tuesday, Nov. 09, 2004 at 10:13 PM

Vanavond, 9 november, kwamen er in Leuven 800 mensen op straat tegen het Vlaams Blok 'met of zonder veroordeling'. De actie werd georganiseerd door 'Leuven open stad', een alliantie van zowat de hele Leuvense linkerzijde, gaande van ACW, ABVV over de studentenbeweging tot Attac en andere Leuvense basisbewegingen. Ook Groen!, Animo, Comac en de SAP steunden de actie vanuit politieke hoek. De ingedommelde antifascistische beweging lijkt in Leuven nu dus een nieuw elan te krijgen. 'Leuven open stad' zal binnenkort immers een evaluatievergadering houden en kijken hoe de strijd kan worden verdergezet.

Aan de start van de betoging werden er enkele toespraken gehouden. De fakkels werden aangestoken en een delegatie van de Leuvense circusschool zorgde voor spectaculair gejongleer met fakkels. Eens de betoging goed en wel vertrokken was werden er leuzes geroepen tegen het Blok en natuurlijk ook tegen de studentenorganisatie NSV. Zowat in de helft van het traject werd de sfeer versterkt door een uitgebreide Sambaband.

Onder de aanwezigen merkten we talrijke delegaties van ACV en ABVV. Belangrijkste is echter dat er in Leuven opnieuw een breed sociaal front is ontstaan tegen extreem rechts. Overleg tussen vakbonden, NGO's, studentenbeweging en actiegroepen zal immers meer dan nodig zijn om de strijd tegen het Vlaams Blok en voor een ander beleid ook in de toekomst te blijven voeren.

Uiteraard was de veroordeling van het Vlaams Blok een opsteker voor de betogers. Maar toch draaide niet de hele actie rond de uitkomst van dat proces. Uitgangspunt was eerder dat we hoe dan ook tegen het Vlaams Blok, met of zonder veroordeling, zullen moeten blijven vechten. En daarvoor is er een andere politiek nodig, die de sociale noden weer bovenaan de politieke agenda plaatst.