arch/ive/ief (2000 - 2005)

Treinstoppers: Voor Belgische rechtbanken geldt het internationaal recht blijkbaar niet.
by han Soete Wednesday, Dec. 15, 2004 at 6:16 PM
han@indymedia.be [picture by Guido]

In het voorjaar 2003 vonden volop transporten van Amerikaans materiaal bestemd voor de oorlog tegen Irak plaats. Verscheidene pogingen werden gedaan om deze transporten te stoppen. Op 16 februari 2003 slaagden 11 mensen erin om een trein met oorlogsmateriaal tegen te houden. Deze acties kregen een gerechtelijk staartje. De correctionele rechtbank van Dendermonde verklaarde zich onbevoegd in de zaak van de 11 trainstoppers. Het parket ging in beroep en rechtbank van Gent veroordeelde de trainspotters. Een interview met Hans Lammerant (Forum voor vredesactie)

Treinstoppers: Voor ...
spandoeken.jpggtixb2.jpg, image/jpeg, 600x450

Hadden jullie deze uitspraak verwacht?

Dit was één van de twee mogelijkheden natuurlijk. Negen van de elf zijn tot één maand gevangenis veroordeeld en twee andere tot drie maand en 500 Euro boete. Dat is wel allemaal voorwaardelijk.
Iedereen werd veroordeeld voor het belemmeren van het verkeer en de twee zwaardere straffen komen omdat twee mensen ook voor weerspannigheid werden veroordeeld. Er was ook nog een beschuldiging voor graffiti spuiten waarvoor iedereen werd vrijgesproken.

Hoe beoordelen jullie nu die veroordeling?

Men is eigenlijk zeer snel over de discussie over de noodtoestand heengegaan. Men stelde dat de actie niet van die aard was om de oorlog te bemoeilijken en slechts symbolisch was en er dus andere symbolische acties mogelijk waren.
Men wil helemaal niet ingaan op international rechtspraak en oordelen of deze oorlog nu al dan illegaal was.
Dat wil dus zeggen dat een illegale oorlog gewoon mag doorgaan en voorbereid worden. Je ziet die oorlog voor je ogen gebeuren, de moordwapens passeren en je moet daar dus af blijven.
De principes van Nurenberg die stellen precies dat iedereen verplicht is om in te grijpen.
Die uitspraak ontwijkt de discussie waar het eigenlijk om gaat: "Was daar nu een misdrijf gaande en mochten wij dat tegenhouden?"
Ze ontwijken de context waarbinnen we actie voeren. Onze actie heeft maar 3 uur geduurd, dat klopt, maar dat dat heeft te maken met de politie die ons verwijderde, wij hadden veel langer willen blokkeren.

Gaan jullie nog verdere stappen ondernemen?

We kunnen nog naar cassatie stappen, maar we gaan eerst de uitspraak bestuderen.

Lag het niet een beetje in de lijn der verwachtingen dat de rechtbank zo zou oordelen? Ze deden dat ook al met het process tegen Franks.

Wat het negeren van internationaal recht betreft is het Belgische gerecht inderdaad redelijk consequent. Men ontwijkt continue de hele discussie. Er was de mogelijkheid dat men het als een politiek misdrijf zou beschouwen, maar het hof van beroep heeft dat niet gevolgd.

Hoe zit dat met de mensen die vervolgd worden, want die hebben nu wel een strafblad natuurlijk?

Ik kan me natuurlijk niet in hun naam uitspreken. De twee mensen die voor weerspannigheid werden veroordeeld dat is toch wel wat over de schreef. Die veroordeling steunt op politieverklaringen die niet met de realiteit overeenkomen. Zo zouden we een auto gebruikt hebben bij de actie wat helemaal niet klopt.

Wat impliceert dit voor de toekomst?

Dat betekend in elk geval dat dergelijke acties vervolgd worden en dat je ervoor veroordeeld kan worden, dat is nu wel duidelijk.
De vraag is natuurlijk hoe dat zit met het internationaal recht. We zullen de acties zo moeten voeren dat het onmogelijk wordt om die discussie uit de weg te gaan.

Meer info : www.vredesactie.be