arch/ive/ief (2000 - 2005)

fietsers leggen verkeer stil
by steven daems Monday, Jan. 10, 2005 at 11:56 AM
steven.daems@ob.antwerpen.be 0474896209 Baron De Catersstraat 6, 2600 Berchem

De fietsersbond Antwerpen wil op 21 januari tussen 16u59 en 17u29 het verkeer op kruispunt van De Leien en de Anselmostraat stil leggen om respect te betuigen aan de 2e fietsdode en het beleid op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Op 21 december 2004 omstreeks 8u 15 werd een jonge moeder (32j) aangereden door een werfwagen. Zij stierf aan haar verwondingen op 3 januari 2005. Zij is de tweede fietsdode aangereden door een werfwagen van de Leien; reeds in juni 2003 viel er op hetzelfde kruispunt een slachtoffer te betreuren.
Van bij de start van de werken heeft de fietsersbond kritiek gehad op heel de werf- en verkeerssituatie. Verscheidene keren werd vergaderd met de begeleidende ambtenaar en de verkeerspolitie. Uren werden er besteed aan inspecties en de opmaak van fotodocumenten om de onveiligheid en fietsonvriendelijkheid van tal van situaties aan te kaarten. Zij hadden te maken met de inrichting, signalisatie, markeringen, ...
Telkens moesten we ook vast stellen dat onze onderbouwde adviezen niet werden opgevolgd. Bijna alle aandacht en werk gaat naar het autoverkeer en de zwakke weggebruiker is de dupe. De twee dode fietsers zijn slechts het topje van de ijsberg van de reeks ongevallen en bijna-ongevalletjes.
Daarom organiseert de Fietsersbond Antwerpen één maand na het ongeval een actie op het kruispunt van de Leien met de Anselmostraat. We blazen verzamelen vanaf 16u30 aan de trappen van het oude justitiepaleis. Om 16u59 leggen we dan het verkeer stil. Met kaarsen en muziek, een korte toespraak, willen we de noodzaak van verbeteringen benadrukken.
Voetganges, fietsers zijn allen welkom vanaf 16u30; breng kaarsen (theelichtje) en eventueel een bokaal mee zodat je kaarsje niet uitwaait.