arch/ive/ief (2000 - 2005)

Journalistenbond en De Morgen tegen telefoontap
by VVJ (posted by raf) Thursday, Jan. 27, 2005 at 12:59 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Politiemensen van het Comité-P hebben anderhalve maand lang de telefoons van De Morgen-journaliste Anne De Graaf afgeluisterd. Dat bleek dinsdag bij een huiszoeking bij De Morgen. De politie-actie houdt verband met een onderzoek naar lekken bij de Antwerpse politie en met "verijdelde terreuraanslagen van Al-Qaeda". De journalistenbond AVBB-VVJ en De Morgen tekenen fel protest aan. Dit is het standpunt van de VVJ.

De VVJ/AVBB is samen met de redactie van De Morgen ontzet over de telefoontap die een Antwerpse onderzoeksrechter twee maanden lang bij een journaliste van de krant heeft verricht. De flagrante inbreuk op het bronnengeheim kwam gisteren aan het licht tijdens een huiszoeking bij De Morgen.

Beide zoekacties vonden plaats uitgerekend tien jaar na een reeks eerdere huiszoekingen op Belgische redacties die in 2003 aanleiding gaven tot een scherpe veroordeling van België door het Europese Mensenrechtenhof in Straatsburg.

Voor de VVJ/AVBB toont dit pijnlijk duidelijk aan dat justitie in de voorbije tien jaar niets heeft geleerd inzake respect voor het journalistieke bronnengeheim.

Het illustreert voor zoveel als nodig ook dat de Senaat donderdag absoluut werk moet maken van de goedkeuring van het voorliggende wetsontwerp ter bescherming van het bronnengeheim van de journalisten. Daarna dient de Kamer ten spoedigste zijn zegen te geven over dezelfde wettekst.

De VVJ/AVBB is bereid om samen met De Morgen te onderzoeken welke concrete gerechtelijke stappen gezet kunnen worden tegen deze nieuwe schending van het journalistieke bronnengeheim, waarbij ook een nieuwe procedure tegen België voor het Europese Mensenrechtenhof tot de mogelijkheden behoort.

(Zie ook een eerder bericht over deze affaire op de VVJ-website)