arch/ive/ief (2000 - 2005)

1th Brussels Street Grappling
by Fire Gym / Buurtsport Brussel Thursday, Jun. 16, 2005 at 9:58 AM

Een 75-tal kinderen en jongeren namen deel aan een wedstrijd straatworstelen (Street Grappling) die plaats vond in hartje Molenbeek op vraag van Buurthuis Bonnevie. De plaatselijke straathoekwerker Noureddine (Buurthuis Bonnevie) schreef tientallen jongeren in, daarin gesteund door het Maison de Quartier. Anderen kwamen in schoolverband.

1th Brussels Street ...
150612.jpg, image/jpeg, 500x375

Sommige kinderen volgen reeds een jaar of langer worstellessen in hun school (Schoolkids Grappling Network), De Vierwinden Basisschool en de Kadeekes. Voor hen was het de gelegenheid om zich te meten met hun vriendjes.

Een tiental jongeren van de Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy in Fire Gym waren ook ter plaatse. De club leverde tevens de scheidsrechters die er overigens in geslaagd zijn om de slogan Eerst de vriendschap, dan de competitie kracht bij te zetten.

Verschillende ouders vergezelden hun kinderen en zo werd het dan ook een aangename familiale sfeer. De jonge pubers uit de wijk bekeken het gebeuren aanvankelijk van op afstand. Na een goed uur slaagde Hafid van Buurtsport Brussel er in om ze op de mat te krijgen.

Buurtsport Brussel verzorgde de organisatie van het evenement, de inschrijvingen en de opmaak van de gevechtspoules per leeftijd en gewicht. Jongeren konden zich ook nog ter plaatse inschrijven waardoor iedereen de mogelijkheid kreeg om mee te doen.

De regels waren vrij simpel. Je wint als je op je tegenstander kan gaan zitten (knieën op de grond). Indien de tegenstanders aan elkaar gewaagd waren, kon een gevecht lang uitlopen en werd het een ware uitputtingsslag. En dat de meisjes ook hun mannetje kunnen staan, hebben sommige jongens aan de lijve ondervonden.

Kinderen die een medaille behaalden bekwamen van de Jiu Jitsu trainers uit Fire Gym drie gratis lessen. Op deze manier werden jongeren aangespoord om hun talenten verder te ontwikkelen.

Iedereen tevreden! “En volgend jaar organiseren we dit tornooi op de Parvis van Molenbeek!” stelden zowel trainers als jongeren. Deze eerste Street Grappling was de aanzet voor een vruchtbare samenwerking tussen verschillende organisaties. We voorzien in de toekomst de mogelijkheid dat plaatselijke jeugdwerkingen hun kinderen kunnen voorbereiden op de Street Grappling met 5 initiatielessen. Op deze manier kunnen ze optimaal naar het evenement toegroeien.

PS. Indien U geïnteresseerd bent om ook een wedstrijd StreetGrappling te organiseren in uw wijk neem dan contact op met Dieter Truyen (Buurtsport) en/of met de Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy in Fire Gym.