arch/ive/ief (2000 - 2005)

10 000 Peruviaanse boeren protesteren tegen mijnbouw
by Vima - Environmental Vicariate Thursday, Jul. 28, 2005 at 2:30 PM

In Noord-Peru nemen duizenden boeren deel aan een pacifistische mars met als doel de gronden van mijnbouwbedrijf Majaz, eigendom van het Britse Monterrico Metals, te bezetten. De Peruviaanse Nationale Feestdag zal dit jaar dan ook sterk gekleurd worden door groot protest tegen mijnbouw.

Op maandag 25 juli 2005 vertrokken vanuit 2 locaties telkens meer dan 5.000 leden van boerenverenigingen (Rondas y Comunidades Campesinas) voor een pacifistische mars in de noordelijke Peruviaanse provincies Jaén en San Ignacio (de twee provincies samen hebben een oppervlakte van ca. 10.000 km2).

De boeren zullen na een driedaagse mars op donderdagochtend 28 juli, de Peruviaanse Nationale feestdag, aankomen aan de vestiging, om de Majaz/Monterricomijn te bezetten.
Politiemachten verzamelen reeds in het buurt van het gebied, om te voorkomen dat de boeren er in slagen om de gronden te bezetten. De leiders van de mars verzekeren dat het om een vreedzame mars gaat, maar beklemtonen tegelijkertijd dat ze niet zullen wijken voor de mijnmaatschappij vertrekt uit het gebied.

De mars en de bezetting worden georganiseerd door leiders van regionale en provinciale verenigingen van boeren en door milieugroeperingen en wordt mee ondersteund door de nationale Peruviaanse confederatie tegen mijnbouw, CONACAMI.

Eisen
- De meer dan 10.000 boeren eisen dat het Britse bedrijf Majaz/Monterrico alle activiteiten in de regio stop zet en het land verlaat. Zoals de organisatie zegt: "We weten dat het mijnbedrijf de mars wil verhinderen. Als we ons willen stoppen, zullen ze het gebied moeten verlaten.
- De boeren vragen eveneens dat de Peruviaanse regering het decreet intrekt dat mijnexploitaties door het Britse mijnbedrijf mogelijk maakt.

Bedreigingen
Open mijnbouw in de streek zal ecologische schade en sociale problemen zonder weerga veroorzaken. De chemicaliën gebruikt in mijnen zullen de rivieren vervuilen. De bewoners in de bergen zullen voor het dagelijks watergebruik en irrigatie van hun velden enkel sterk vervuild water kunen gebruiken. Zo wordt landbouw, noodzakelijk voor de al slechte economische toestand in de regio, feitelijk onmogelijk. Ook de bewoners in de steden zullen enkel vervuild water kunnen drinken en gebruiken.

Bovendien liggen de mijngronden in de nevelwouden en de paramos van de Hoge Amazone. Dit zijn unieke natuurgebieden in de wereld met fauna en flora die elders ofwel bedreigd ofwel reeds verdwenen is.

Met hun actie willen de boeren de leefbaarheid en de natuurlijke rijkdommen van het gebied behouden.