Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Europese elite verzamelt in Brussel voor de vierde European Business Summit

De Europese elite verzamelt in Brussel voor de vierde European Business Summit

BRUSSEL -- Vandaag gaat in Brussel de tweejaarlijkse European Business Summit van start. Vijftienhonderd vertegenwoordigers van Europese multinationals buigen er zich samen met politici over de nationale hervormingsprogramma's die van Europa de meest competitieve economie van de wereld moeten maken.

De vierde European Business Summit (EBS), een organisatie van de Belgische werkgeversorganisatie VBO en de Europese koepel van werkgevers Unice, vindt niet toevallig één week voor de Europese lentetop plaats. De Europese topondernemers steken niet weg dat ze de druk willen opvoeren op de Europese leiders om de Europese economieën te hervormen. “Ondernemers die deelnemen aan de EBS kunnen hun nationale regeringen actief steunen door hun visie in meer praktische richtingen te veranderen en hen dan aan te porren om hun beloftes waar temaken,” klinkt het in een persmededeling.

Politici laten zich graag zien op de bijeenkomsten van de Unice. Op het officiële programma prijken namen als commissie-voorzitter Barroso, kanselier van Oostenrijk Schussel, de Europese commissarissen Kroes (concurrentie) en Potocnik (wetenschap) en de Belgische premier Guy Verhofstadt. Het lijstje ondernemers leest dan weer als een who's who van de Europese elite. Bedrijven als Shell, Philips en Arcelor sturen hun CEO. Die topman van Arcelor Guy Dollé zal er oog in oog komen te staan met Lakshmi Mittal van Mittal Steel die een vijandig bod deed op Arcelor.

Alle Europese lidstaten zullen er hun nationale hervormingsplannen uit de doeken doen. De lidstaten moeten die plannen jaarlijks opstellen in het kader van de vernieuwde Lissabonstrategie die van Europa de meest competitieve economie van de wereld moet maken. Bedoeling van die plannen is om de inspanningen van de landen nauwgezetter op te volgen. Volgens Philippe de Buck, de secretaris-generaal van de Unice is het vooral belangrijk dat er eindelijk gehandeld wordt. “Het is tijd om van de diagnose over te schakelen naar de therapie.”

Naar aanleiding van de eerste European Business Summit vond één van de allereerste andersglobalistische acties op Belgisch grondgebied plaats. Die betoging was ook de allereerste actie die het toen nog prille Indymedia.be versloeg. Hoewel in kringen van andrsglobalisten de kritiek te horen valt dat de Lissabonstrategie aan de basis ligt van alle maatregelen van sociale afbraak van de laatste jaren zijn er deze keer geen betogingen of acties gepland.

Wie zich nog geroepen voelt om deel te nemen, moeten we teleurstellen. Inschrijven heeft geen zin meer. De zalen in Tour en Taxis zitten vol. Alle 'toegangsticketten' van 980 euro zijn de deur uit.