Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Burgemeesters willen nucleaire ontwapening in regeerakkoord

Burgemeesters willen nucleaire ontwapening in regeerakkoord

Ieper, 3 augustus 2007 - Belgische burgemeesters vragen morgen zaterdag 4 augustus via een opiniestuk in De Standaard dat de onderhandelaars in Hertoginnedal duidelijke taal opnemen in het volgende regeerakkoord voor concrete maatregelen voor nucleaire ontwapening.

Volgens de burgemeesters verslechtert de internationale situatie en groeit de nucleaire dreiging. Daarom moet de volgende Belgische regering binnen de VN, de NAVO en de EU pleiten voor een evenwichtige benadering van nucleaire non-proliferatie en ontwapening waarbij we beginnen door voor onze eigen deur te vegen.

Ondertekenaars Danny Claeys (Nazareth - CD&V), Jean-Luc Dehaene (Vilvoorde - CD&V), Luc Dehaene (Ieper - CD&V), Patrik Janssens (Antwerpen - sp.a), Jean-Michel Javot (Amay - Ecolo), Theo Kelchtermans (Peer - CD&V), Anne-Marie Lizin (Hoei - PS), Ingrid Pira (Mortsel - Groen!), Bruno Tellier (Vresse-Sur-Semois - cdH) en Daniel Termont (Gent - sp.a) verwijzen hierbij naar de resoluties in Kamer en Senaat. Deze resoluties uit 2005 kregen geen opvolging. De volgende Belgische regering moet zorgen dat de resoluties worden uitgevoerd, o.a. door de terugtrekking van de kernwapens in Kleine Brogel en de herziening van de nucleaire doctrines van de NAVO.

Initiatiefnemer Patrik Vankrunkelsven (Open VLD), internationaal vice-voorzitter van Burgemeesters voor Vrede, stelt dat de Belgische burgemeesters reeds jaren vragende partij zijn voor een actievere vredespolitiek van ons land: "België moet initiatieven nemen opdat in Europa een grote kernwapenvrije zone ontstaat. Wereldwijd kiest een meerderheid van landen via het afkondigen van officiële kernwapenvrije zones resoluut voor een veiligheidspolitiek waarbij geen plaats is voor kernwapens noch nucleaire doctrines. Dit bewijst dat nationale veiligheid kan opgebouwd worden zonder kernwapens".

De burgemeesters behoren tot de groep actieve Belgische leden van het snel groeiende internationale netwerk van Mayors for Peace dat vandaag 1,698 leden telt in 122 landen. In België zijn 259 van de 589 burgemeesters lid van het netwerk dat onder voorzitterschap van de burgemeester van Hiroshima actief pleit voor een wereldwijd verbod op kernwapens tegen 2020. Maandag herdenken we de 62ste verjaardag van het atoombombardement op Hiroshima.

Goed plan. Hopelijk komt er

Goed plan. Hopelijk komt er iets van in huis.

nucleaire ontwapening

deze maand op vakantie het huis van Albert Schweitser bezocht in de Vogezen
in volle koude-oorlog tijd was hij, samen met vele andere wetenschappers, een pleitbezorger voor een wereldwijde oplossing voor het nucleaire probleem
de koude oorlog is achter de rug, maar persoonlijk vind ik dat aan de acutaliteit van de vraag van Albert Schweitser nog niet veel gewijzigd is
in plaats van nieuwe vijanden te creëren (of het nu Noord-Korea is, Iran of ik weet niet wie), en onze Amerikaanse schoonmoeder steeds maar achterna te lopen, zouden wij inderdaad beter zelf stappen zetten voor nucleaire ontwapening
het wordt tijd dat Europa (en niet alleen in dit dossier) een zelfstandig buitenlands beleid uitbouwt