Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Lalalover: "Separartisme is lachwekkend"

Lalalover: "Separartisme is lachwekkend"

Lalalover op de barricaden voor België? "De aanleiding is natuurlijk het huidige politieke gehakketak over communautaire kwesties," legt Tom Kestens uit. Samen met andere muzikanten roept hij iedereen op om zijn profiel op MySpace te vervangen door een Belgisch vlagje. "Er zijn in de politiek een aantal mensen aan het werk met een verborgen agenda: ze willen België splitsen."

belgie.jpg

De muzikanten willen daar tegen in gaan. "Wij willen - Vlaamse en Waalse en Brusselse artiesten samen - aan die politici een inspirerend goed voorbeeld geven: de institutionele crisis die ze bezig zijn te veroorzaken is in feite totaal niet nodig," zegt Tom Kestens.

"Zeggen dat Vlamingen verschillen van Walen vind ik hetzelfde als zeggen dat West-Vlamingen verschillen van Limburgers - dat is even waar. Dat kan je doortrekken: ik verschil van mijn zuster, hoewel we van dezelfde familie zijn. Maar ons verschil neemt niet weg dat we alletwee trots zijn op onze afkomst... Dàt is eenvoudig gezegd wat wij als muzikanten constant voelen - bijvoorbeeld in mijn eigen band: 'okee wij hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar die diversiteit is geen probleem, het maakt de band net sterker'," aldus Tom Kestens.

Maar is nationalisme niet altijd stom? Waarom is Belgisch nationalisme beter dan Vlaams of Waals nationalisme?
Tom Kestens: "België is misschien wel het enige land ter wereld zonder trots over haar eigen identiteit - omdat die identiteit zogenaamd niet bestaat. Ik denk dat de identiteit van België net ligt in haar complete diversiteit aan gemeenschappen. Dat is juist de kracht van dit land. Elders in de wereld hakken ze elkaar daarvoor in de pan. Wij slagen er blijkbaar wel in om elkaar het licht in de ogen te gunnen."

Je kiest voor België omdat het symbool staat voor diversiteit, terwijl separatisme symbool staat voor geslotenheid?
Tom Kestens: "Inderdaad. Het is gewoon lachwekkend... Als ze de tijd willen tegenhouden - als ze echt niet willen kiezen voor de toekomst - dan moeten ze België inderdaad splitsen. Als je niet vooruit wil gaan, moet je je isoleren. Maar dan staan we daar, alleen. Dan hebben we helemààl geen uitstraling meer. Want komaan: who the fuck kent Vlaanderen? België kennen de mensen ten minste nog, maar als je in het buitenland over 'Flanders' spreekt, denken ze dat je een exotische diersoort bedoelt."

Haalt het iets uit? Denk je met deze actie het tij te kunnen keren?
Tom Kestens: "Dat vind ik een domme vraag. Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Naar aanleiding van 0110 werd die vraag ook gesteld: bereik je wel de juiste mensen? Is het niet preken voor eigen kerk? Misschien, maar het is soms leuk om te zien hoe groot die kerk is. Het is altijd goed om aan mensen te tonen dat ze niet alleen staan in hun overtuiging."

Staan er nog initiatieven op stapel?
Tom Kestens: "Ik ben momenteel een evenement rond ecologie aan het organiseren. We proberen zoveel mogelijk samen te werken over de gemeenschapsgrenzen heen - wat we vroeger veel te weinig deden. Er doen dus ook Waalse groepen mee. In de muziek bestaat dat trouwens niet, Vlamingen en Walen. De vraag is gewoon: kan je goed spelen? Kan je goed zingen? Ja? Okee, doe dan maar mee."

Het idee voor de actie komt van de mensen van de band Joshua:

www.myspace.com/joshuanoise
www.myspace.com/lalaloverartist

pffrrtt

Kijk als er slungels zijn van onder de taalgrens die nog steeds enkel maar eisen stellen aan Vlaanderen en weinig tot niks terug geven, die weigeren de MOEDERTAAL van het land aan te leren om andere burgers in hun eigen moedertaal te helpen, die jadda jadda jadda, het gaat maar door ik ben het dan ook vrij moe.

Wel dan aub, gooi ze buiten. Liever zonder dan met. Al dat gejammer over "we horen bij elkaar" etc. Nee dat horen we niet, duidelijk niet. We horen enkel bij elkaar als het hen uitkomt en anders niet. Ik weet de link niet meer maar de Waalse petitie (die nationaal is!) tegen splitsing bevat belachelijk veel ondertekeningen van ... Walen. Want dan zijn ze ineens toch zo landsgezind. Screw it. Het hoeft voor mij niet, het is hypocriet en ze zijn te laat. Als ze toch zo landsgezind waren hadden ze maar Nederlands moeten leren, hadden ze maar formulieren in het Nederlands moeten aanbieden in Brussel. Allemaal dingen die ze weigeren.

Wel, ik weiger hen. Mijn stem voor de splitsing!

De demagogie van het separatisme ?

Wat is de moedertaal van een Brusselaar? In Brussel zijn er nu eenmaal meer mensen die het Fransen en Engels machtig zijn dan het Nederlands. (Het zou me zelfs niet verbazen als zelfs Arabisch, Berbers, Spaans en Italiaans voor het Nederlands komen)

Als Nederlandstalige in Brussel (en daarvoor Molebeek) kan ik absoluut niet klagen over de goede bediening in Nederlands bij officiële instanties.
Misschien hebben niet Brusselaars dat niet meteen door, maar vandaag zijn Nederlands en Engels de chique talen en is het Frans is de taal het Brusselse gepeupel,....

Hebt U over de *Vlamingen* die weigeren om de Franstalige inwoners van Vilvoorde, Halle, ... in hun taal te bedienen. In Vilvoorde is +/- 30% van inwoners Franstalig. Het zou toch niet meer dan normaal zijn dat die mensen in hun taal bediend kunnen worden,...
De tijd dat Franstalige weigeren Nederlands te leren is al lang voorbij, het probleem is vooral dat er veel te weinig mogelijkheden zij n om goed Nederlands te leren. Op school leert men hoop en al een paar woordjes Nederlands.
De enige serieuse manier om kinderen Nederlands te leren in Brussel is je kinderen naar een een Nederlandstalige school te sturen, wat de franstalige massaal doen in Brussel.

Ik voel me als Nederlandstalige Brusselaar veel meer verbonden met mijn Roemeense buur die in de bouw werkt, mijn gepensnioneerde onderbuur die drukker was, de ouders van Amir (uit de klas van mijn zoontje) die zich te pletter werken als arbeider en kuisvrouw om 3 kinderen op te voeden, ...
Ik voel me hoegenaamd niet verbonden met mensen als de VBer De Winter of de Vlaamse Textielbaronnen, ook al spreken toevallig dezelfde taal.

Taal is toch gewoon een instrument om te communiceren, niet meer en ook niet minder.

Separatisme is inderdaad lachwekkend

Waarom splitsen? "Separatisme" gaat puur om egoïstische redenen: geen solidariteit meer met de walen, geen buur meer die een andere taal spreekt,... Als het al zo moeilijk is om met de walen samen te leven, wat zegt dit dan over onze capaciteit om samenleven met andere culturen? Ik juich diversiteit toe! Ook de prachtige diversiteit in België, ik ben er trots op! Het samenbrengen van culturen loopt nooit helemaal gesmeerd, botsingen heb je sowieso, maar de positieve kanten ervan hebben voor mij zeker hun overwicht!

http://www.lapetition.be/petition.php?%20petid=408

Als België morgen uiteenvalt

Als België morgen uiteenvalt in twee, drie of zoveel delen als er inwoners zijn, dan is de wereld tenminste van een voorhistorische en walgelijke monarchie verlost. Hoe kan een mens anno 2007 nog een koninkrijk verdedigen waar kernenergie heropgewaardeerd gaat worden, het leger blijft investeren in gevechtsapparatuur, mensen zonder papieren tot illegalen worden verklaard en de grenzen worden gesloten voor wie de miserie ontvlucht, waar medische zorgen worden ontzegd aan onvermogenden, in de winter daklozen van ellende omkomen, waar 1 op 8 in armoede leeft, et cetera, et cetera. Waarom toch liegen van "What you hear is revolution" en "We go against all institutions", als behoudsgezindheid het uitgangspunt is, -bah.

Aan Fernand

"Als België morgen uiteenvalt in twee, drie of zoveel delen als er inwoners zijn" dan zal dat vooral een overwinning zijn voor het individualisme, de onverdraagzaamheid, ....

De Nedelandstalige die vandaag aan de regeringstafel zaten waren het een aantal dingen eens: heropwaarderen van kernenergie, illegalen uitwijzen, sociale zekerheid afbouwen, soildariteit afbouwen, nog langer werken,....

Lees misschien ook ees het interview met Verboven:
http://www.indymedia.be/en/node/22686

Integendeel, heer Han

Integendeel, heer Han, dan zal er veel individualisme en onverdraagzaamheid aan de kant dienen geschoven te worden, en eerst een groot echt sociaal front dienen gevormd te worden, want laten we duidelijk zijn, niet het Vlaams Belang en geen enkele andere Belgische politicus kan of zal de onvermijdelijke ondergang van dit land aangrijpen om het volk te geven waar het recht op heeft, integendeel. In naam van de koning heten 'samenzweringen' thans 'discrete gesprekken', er wordt over 'coulissen' gesproken als 'achter de rug' wordt bedoeld, en waarom, omdat in een monarchie leugen en bedrog aan de macht zijnen de maatstaf van alles, - en de muziektisten van hierboven hebben er ook al van.

En ja, ik heb het interview gelezen en gelachen met de lyrische en hilarische evocatie van de stoet der oude wijze politici, want wijze politici in dit land bestaan niet. Claes, Martens en consorten, te leeg om zich per bus of per tram te verplaatsen, zijn zelf de oorzaak van alle ellende, zei niet gisteren Martens: 3Leterme, dat is de nieuwe Martens." En de vakbondsmensen in dit koninkrijk leven helaas van de ellende van een ander, worden rijk op kosten der werklozen. Kortom, het verdriet van België is eindeloos, maar loopt de schrijver ervan niet rond als ridder in de orde van Leopold II?
Maar ik denk ook, wat baat een jacht van vijftien miljoen of van om het even hoeveel in een land waar nauwelijks bevaarbare waterlopen zijn en binnenkort drinkwater zal ontbreken als iedereen er zijn uitwerpselen blijft mee wegspoelen, of zoals de zoon van de Grote Mestkever onlangs in Humo zei: "aan de kleur herken ik een waardevol schilderij", "en als ik mijn tanden poets laat ik het kraantje minder lang lopen." Moet er nog zand zijn?

Argumenten AUB geen demagogie

Fernand ik lees in je betoog veel mooi geformuleerde demagogie maar weinig inhoud.

# Wat is Uw definitie van volk?
# Waar heeft dit volk recht op volgens U??
# Van welke rechten wordt dit volk volgens U dan wel ontzecht vandaag, en wat zou dat dan te maken met hebben met de taal die één of ander landsdeel wordt gesproken?
# Welk volk zou er beter gediend zijn met een onafhankelijk Vlaanderen (De migranten? De werkvolk? Het rijk volk? De vluchtelingen? Het milieu? De mestkevers? ????

Terzijde, maar het is niet omdat mensen tegen separatisme zijn dat ze daarom voor het koningshuis zijn.

Hierbij de antwoorden, heer Han.

1. Met volk bedoel ik niets anders dan de verzameling van ALLE mensen die een begrensd gebied bewonen, en u mag wat mij betreft dat beladen woord vervangen door gemeenschap, mensen of wat dan ook.
2. Waar wie dan ook van die groep recht op heeft, daar hebben alle anderen evenzeer recht op. (Bvb. ongecensureerde informatie, evenwaardige gezondheidszorgen, woongelegenheid, onderwijs, vrijheid, fijne spijzen, enzovoorts)
3. Omdat velen minstens een aantal rechten derven zijn het previlegies geworden voor de enen, en zijn dezelfde rechten voor alle anderen vervangen door plichten. En wat dat met taal te maken heeft? Niets, maar heb ik dat ooit al ergens beweerd?
4. Wie daar beter van wordt? In de eerste plaats allen die het nu slecht hebben, daarom dat de vernietiging van dit koninkrijk geen zaak van individualisme en egoïsme kan zijn, doch slechts kan resulteren uit een solidaire behoefte.

Als u dat allemaal demagogie noemt, is het omdat u uw eigen agenda leest in de teksten van een ander. En mooi formuleren heeft meer te maken met het belang dat ik aan een forum als Indymedia hecht, waar de taalfouten vaak de voorbode van denkfouten zijn. En opdat u me niet zou verdenken dat ik een stille uit VB-kringen zou zijn: ik was al dienstweigeraar toen het nog niet vanzelfsprekend was, jaren heb ik geleefd zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet (en hopelijk binnenkort weer), ik ben dakloze geweest en heb onterecht in een gevangenis gezeten, ik word al tientallen jaren door de overheid in van alles achterna gezeten, enzovoorts. Maar dat is allemaal van geen belang, het gaat erom dat de mensen van een staat die onvermijdelijk van de kaart verdwijnt (misschien zelfs nog dit decennium) niet overgeleverd worden aan schertsfiguren à la Anciaux, de Wever of aan welke andere salonsocialist dan ook. Domheid van links heeft het VB groot gemaakt, offer nu niet alle mensen op aan een waanidee.

OK

dan hadden we elkaar verkeerd begrepen.

Maar wat dat alles met separatisme te maken heeft is me niet meer duidelijk. Maar dat zal dan wel aan mij gelegen zijn veronderstel ik ;-)

Separatie

Lieve mensen,

Ik als Nederlanderben jaloers op jullie Belgen.
België een prachtige land met hele leuke lieve mensen.
Wees trots op jullie België

Separatie, ja!

In die zin, heer Han, heeft separatisme er - voor mij althans - alles mee te maken, omdat ik het niet als een doel beschouw, maar als hèt middel om op een relatief korte termijn een einde te stellen aan het rijk der koninklijke graaiers en politieke misdadigers, en vooral om op dat ogenblik op een levensvatbare en onbelaste wijze een nieuw begin mogelijk te maken, enzovoorts.
(Reacties die ik ontvang wijzen erop dat ik in deze niet alleen sta, en heel wat mensen - ook kunstenaars, schrijvers en intellectuelen in die richting denken.)

PPPPPPFfffffffffffffffffffffff

Jah,.... en waarom er dan niet gelijk een atoombom op gooien op dit klotelandje.

Dat jet het eens allemaal anders en opnieuw wil proberen, kan ik best begrijpen. Maar euh.... ik denk niet of dat Letermer, De Wever, De Dekker, Vandelanotte, Somers, ... hun bedoeling is.

Ik zie in het geheel niet hoe de huidige situatie of splitsing ook maar één van je dromen zou kunnhen helpen realiseren en wel integendeel.

fernand, Je zegt: "een

fernand,

Je zegt:

"een koninkrijk verdedigen waar kernenergie heropgewaardeerd gaat worden, het leger blijft investeren in gevechtsapparatuur, mensen zonder papieren tot illegalen worden verklaard en de grenzen worden gesloten voor wie de miserie ontvlucht, waar medische zorgen worden ontzegd aan onvermogenden, in de winter daklozen van ellende omkomen, waar 1 op 8 in armoede leeft, et cetera, et cetera."

Denk jij nu echt dat er in een onafhankelijk (en rechtsere) republiek vlaanderen er geen sprake meer zal zijn van kernenergie, dat het leger niet zal investeren in wapentuig maar in bvb bloemetjes, dat mensen zonder papieren legale staatsburgers zullen worden en de grenzen wijd open zullen gaan voor elkeen die beweert miserie te kennen.
Denk je dat de daklozen spontaan zo'n warm gevoel zullen krijgen dat ze in de winter niet meer van de kou zullen omkomen.

In een veramerikaniserende samenleving (die het onafhankelijke Vlaanderen zou zijn)zal een armoedecijfer van 1 op 8 enkel nog een herinnering zijn uit voorbije en betere tijden.

Beste Anonymous,

ik ben dan misschien wel dom en naïef in de ogen van de blinde, maar alleszins geen lafaard die zich in anonimiteit hult om wat kortzichtigheid te prevelen. Soit, het zal een tjeeventrek zijn die u niet kwalijk mag genomen worden.

Waar spreek ik over een onafhankelijke Vlaamse republiek? Ik beweer alleen dat het tijd wordt deze monarchie op te doeken, en het bestaande land splitsen in een aantal delen lijkt me op dit ogenblik een geschikt middel daartoe. Alleen daaruit kan (momenteel toch) een experimentele kweekvijver ontstaan. Geen van de huidige machtspaljassen heeft een agenda in die zin, en ik heb er geen flauw idee van hoeveel der actuele onderdanen er rijp voor of in staat toe zijn. Maar in plaats van nog eens 177 jaar in de boosheid te volharden, is het misschien desondanks toch interessanter om nu het roer om te gooien.

Maar ja, als u nog niet met open vizier durft te reageren, ...

Ik beken dat ik zelf niet

Ik beken dat ik zelf niet moedig genoeg ben om uit eigen naam mijn mening te uiten uit angst voor represailles van gestoorde types uit nationalistische hoek.
Die zijn er en ze hebben al meermaals bewezen over losse handjes te beschikken.

Als je dan toch enkel maar een probleem hebt met de (constitutionele) monarchie waarom pleit je dan niet voor een sterk en verenigde Belgische republiek ?
Waarom een welvaartsbedrijgende afbraakpolitiek ?

Zelf ben ik ook een bange wezel

(geworden), want ik vrees dat de ergste represailles van 'ongestoorde' types en uit alle hoeken kunnen komen, - en dan?

Met van België een republiek te maken wordt het probleem hooguit verlegd, vrees ik. Dezelfde vetpotten zullen onder dezelfde mensen verdeeld blijven. En roep morgen de Vlaamse onafhankelijkheid uit, de rijken zullen een goede zaak doen. Daarom ook is het een scenario geworden dat zich onvermijdelijk zal voordoen, nu of binnen een aantal jaren.

Zelf hoop ik op de ondergang van België, en wat mij betreft mag dat ten koste van veel welvaart, omdat ik het als een ideale stap zie in een (geestes)omwenteling die binnen de eerstvolgende decennia toch noodzakelijk wordt, tenzij overleven geen optie meer zal zijn. Gigamassale migraties zijn nu haast voorspelbaar, klimaatswijzigingen zijn van nature onafwendbaar, naarmate bewapening steeds gesofistikeerder, lees moorddadiger wordt zijn oorloguitschuivers zeker te verwachten, enzovoorts. Dat is geen doemscenario, maar een te verwachten gang van zaken. Een mens moet nu evolueren, vooruit denken, en niet vasthouden aan bestaande en verkeerde denkwijzen, toestanden en instellingen.
Belgicisten en flaminganten, dat is één pot nat. Alleen: wie de zogeheten Vlaamse zaak verdedigt heeft een poot om op te staan en de tweede wordt hem/haar door pseudo-links geleverd, de Belgicisten van hun kant verkeren al in vrije val. Voor alle anderen is het vijf voor twaalf.

Linkse flaminganten en waalse autonomisten rond de tafel.

Linkse flaminganten van de Vlaams Socialistische Beweging en Waalse autonomisten van de Rassemblement Populaire Wallon zijn onlangs rond de tafel gaan zitten en hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven. Die staat tijdelijk in de vorm van een petitie op http://www.deleeuwendehaan.be

Ook in andere delen van Europa wringt het : Baskenland en Catalonië in Spanje, Schotland en Noord-Ierland in Groot-Britanniê, Kurdistan in Turkijë, de scheiding van Tjechië en Slowakije, ... Niet te verwonderen als je weet dat België en al die andere nationale staten hun oorsprong hebben in de 19de eeuw of vroeger en gemaakt zijn in tijden van oorlog, imperialisme en kolonialisme. Het democratiseringsproces heeft de diversiteit aan talen en culturen van Europa naar boven gebracht en het is te verwachten dat dit emancipatieproces van volkeren, gemeenschappen en regio's zich zal kristalliseren in een sociaal en confederaal Europa van de regio's. Ik zie persoonlijke echt geen andere oplossing en conservatief vasthouden aan "de eenheid van België" waarbij de Belgische vlag weer wordt bovengehaald en de Brabanconne gezongen lijkt mij niet direct een progressief sociaal project met veel toekomst.

Een ander interessant project is de website in opbouw van Hotel Uilenspiegel Org op http://www.hoteluilenspiegel.org waar het links flamingantisme in beeld wordt gebracht vanuit een internationalistische invalshoek.