Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Michael Moore waarschuwt voor Amerikaanse toestanden tijdens blitzbezoek aan België

Michael Moore waarschuwt voor Amerikaanse toestanden tijdens blitzbezoek aan België

GENT -- Zorg ja! Winst nee! Dat was de boodschap die actievoerders uit de non-profit mee wilden geven aan de bezoekers van de avant-première van Sicko. In die nieuwe documentaire van Michael Moore wordt de Amerikaanse gezondheidszorg op de korrel genomen. “De verschrikkelijke dingen die we in de film zien, mogen we hier nooit toelaten. Dat kan alleen als we ons systeem van gezondheidszorg in België beschermen tegen commercialisering”, zegt Mark Selleslach van LBC.

martinmoore20048.jpg

(foto's Maarten Brys)

Michael Moore vond dan toch tijd om naar België te komen voor de avant-première van Sicko op het Filmfestival van Gent. Met ruitjeshemd, basebalpet en afgewassen jeans stapte hij uit een limousine. Het was niet de echte Moore, maar een lookalike die zo geslaagd was dat veel mensen verbaasd een handje kwamen schudden. Moore had ook een boodschap: “You have a nice health care-system in Belgium, keep it that way.”

LBC hoopt dat de film ook in België een debat uitlokt over de toekomst van de gezondheidszorg. “In de ons omringende landen zien we de commercialisering oprukken. Ook in ons land duiken alsmaar meer commerciële bedrijven op. In de rusthuissector is nu al één derde in commerciële handen. Winst hoort volgens ons niet thuis in de gezondheidszorg. Je kan de aard van de zorg die je krijgt toch niet laten afhangen van de dikte van je portemonnee?”, zegt Mark Selleslach, nationaal secretaris van LBC non-profit.

De komende dagen worden verschillende avant-premières georganiseerd van Sicko. LBC gaat de film ook vertonen in alle provincies. Samen met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit dat bestaat uit vakbonden en NGO's komen er de komende maanden nog acties tegen de commercialisering van de gezondheidszorg.

martinmoore20005.jpg
martinmoore20021.jpg
martinmoore20023.jpg
martinmoore20034.jpg
martinmoore20040.jpg
martinmoore20060.jpg
martinmoore20068.jpg
martinmoore20084.jpg
martinmoore20102.jpg

Het staat vast dat

Het staat vast dat splitsingen in de sociale zekerheid binnen afzienbare tijd zullen leiden naar privatiseringen.

Een waarschuwing is hier dan ook meer dan op zijn plaats.

een open geest

alleen het beeld van limo zegt al genoeg, mag ik jullie allen er nog eens aan herinneren dat de heer Moore een bijwijlen ultraliberale kerel is, die zijn kinderen naar duurbetaalde prive (hier kan het dus wel) scholen stuurt,...

Wat de splitsing van de sociale zekerheid betreft: excuseer, maar het zal de niet-splitsing zijn die ervoor zal zorgen dat iedereen nog meer uit de eigen zak zal moeten betalen (nu al meer dan 25% bovenop de rsz-bijdragen) wegens het compleet onbetaalbaar worden van het Belgische systeem. Denk daar aub eerst eens over na alvoor hier weer met holle slogans die mooi bekken in bepaalde middens. Een open geest, weet u...

Kijk eens rond in uw eigen

Kijk eens rond in uw eigen vriendenkring en tel eens op wie er al een hospitalisatieverzekering en dergelijke heeft?
M.a.w. het Belgische systeem zorgt voor commercialisering en privatisering.

Nuance in het debat

De sociale zekerheid in België heeft steeds vanaf z'n ontstaan een gemengd karakter gehad: overheid en privé. Indien het systeem bejubeld wordt, bejubel je ook het privé-aspect.
vb: vrije keuze arts, vrijheid voor privé-initiatieven (zoals de hele katholieke zuil zelf, die vroeger door etatisten en socialisten heftig bestreden werd), aanvullende verzekeringen, ... . In tegenstelling tot vele pure overheidssystemen hebben wij in de gezondsheidszorg geen wachtlijsten dankzij (ook) het privé-initiatief. Dankzij het sterke privé-initiatief/ karakter van bv artsensyndicaten bestaat de keuzevrijheid.

Dat Belgisch sociale zekerheidssysteem staat vandaag stevig onder druk en zal alleen maar verder onder druk te komen staan. Waarom?
De vergrijzing zorgt voor sterk oplopende kosten gecombineerd met een sterk teruglopende financiering.
De opkomende (bedrijfs- en individuele) medische verzekeringen zijn geen oorzaak, wel een gevolg.

Daarnaast wil ik toch ook nog opmerken dat de sociale zekerheid véél ruimer is dan de medische zorgverzekering waar deze film overgaat. In de Belgische sociale zekerheid zit ook nog 2 andere grote uitgaven posten die vooral slecht beheerd worden maar ook in hun financiering gebreken kennen: 1. de werkloosheidsverzekering; 2. pensioenstelsel (met repartiestelsel dat bij afnemende nataliteit steeds verlieslatend is).
Ik heb de indruk dat vele opiniemakers en belangenorganisaties bewust alles nu maar (weer eens) op een hoopje gooien om noodzakelijke maatregelen met slogans en Moore-iaanse hysterie proberen tegen te houden.
In ons SZ-systeem dringen structurele maatregelen zich op gecombineerd met een extra financiering en dit om een basis dienstverlening voor iedereen te kunnen waarborgen.

Solidariteit

Dit onderwerp wordt al meteen gerecupereerd door de neo-Belgicisten die streven naar een status quo in het disfunctioneren van België of die zelfs de klok willen terugdraaien (zoals de BB's van B plus). Wel mensen, bij ons in Vlaanderen is er ook nog véél geld nodig voor betere sociale voorzieningen voor o.a. gehandicapte kinderen, ouderen van dagen , enz.
Bovendien ontvangen we alle gezonde mensen van over heel België die bereid zijn te werken en Nederlands te leren met open armen om onze duizenden open vacatures te helpen opvullen (nu moeten we ze gaan zoeken ver weg over de Belgische grens...). Waarom vergeten de 'correct denkende progressieven' bewust deze vorm van solidariteit? Het bewijst volgens mij dat bv. de 'Red de solidariteit'-petitie bitter weinig te maken heeft met echte solidariteit en eigenlijk een groots opgezette anti-Vlaamse aktie van het (neo-)Belgische establishment is.

Kvind de taktiek van de Yes

Kvind de taktiek van de Yes Men om het commercieel in slaap gewiegde publiek wakker te maken toch iets doeltreffender dan een geldwolf die z'n eigen mickey moused met een werkershemd en pet alsof hij aan de band staat bij Ford.

aktie

het minste wat je kan zeggen : een mooie actie,
creatief werk en ludiek
zo kennen we de non-profit weer

aktie II

merk vooral de figuur naast Moore : kleerkastgeval met bloedserieus gezicht, donkere bril (waarachter de ogen ongetwijfeld elk onheil direct bemerken), maakpak en witgestreken hemd met zwart (geen rood) vlinderdasje, oortje
deze man krijgt dan ook de rol van de beste bijrol (om in filmfestival termen te blijven)

Privéschool voor Moore's kinderen !

Beste Lieve,

Mocht ik ooit -door een verschrikkelijke speling van het lot - verplicht zijn met mijn gezin in de VS te wonen, hoop ik daar geld genoeg te vinden om hen een privéschool te kunnen betalen. De openbare zijn immers vresleijk slecht en iedereen wil toch het beste voor zijn kinderen, niet? Ik zie niet wat dat zou afdoen aande aanklacht van Moore, integendeel: Hij kan en heeft zich wellicht ook privé verzekerd voor medische zorg voor zz en zijn gezin. Des te meer is het te appreciëren dat hij zijn talent inzet voor hen die er het geld niét voor hebben.

Hebben de belgen die uit noodzaak een aanvullend pensioen nemen misschien plots niet meer het recht te betogen tegen de uitholling van het wettelijk pensioen?

Sociale strijd is geen kwestie van 'zuiverheid' maar van solidariteit tussen breekbare mensen die uiteraard daarnaast ook het recht behouden voor zichzelf en hun kinderen te proberen de toekomst veilig te stellen.

Over splitesn: denk jij echt dat de Vlaame patroons de SZ willen splitsen om jou en mij een beter pensioen en goedkopere zorg te bieden? Hun enige bedoeling is hun bijdragen in een toekomstige Vlaamse SZ drastisch te verminderen en hun winstmarges verder te verhogen. Als Vlaamse werknemers alleen zullen we nog veel zwakker staan om de afbraak van bescherming tegen te gaan dan nu het geval is zij aan zij met onze Waalse zussen en broeders.

Eendracht maakt écht macht, niet zozeer in Laken, maar wél op de werkvloer

Privé ziekenhuizen

Waar halen jullie dat de gezondheidszorg in de VS privé is? Okay, de zieknhuizen zijn privé-eigendom maar de medical-association wat de ziekenhuis lobby is schermt via overheidsmacht en met verzonnen soemsjes zoals ze in belgië ook gebruiken om gezondheidszorg van de markt af te schermen, de markt af en jaagt zo de prijs de hoogte in.

Enkel een echte privatisering zonder 'beroepsvereniging' bovenaan de "de belangen" beschermt kan de kwaliteit verbeteren en de prijs verlagen.

Denk maar aan de notarissen, advocaten, docters, kinesisten, podologen (binnenkort) etc .. in België. Dit is een mooi staaltje waarom overheidinterventie altijd nefast is.

een steunende noot voor de noot van Toon Danhieux

dit is een goede comment... !

mag ik toevoegen dat

mag ik toevoegen dat de privatisering van de zorg in Nederland een ramp is voor zowel de kwaliteit van de zorg als voor de portemonnee. In de thuiszorgsector bijvoorbeeld vallen hele bedrijven uit elkaar die voorheen zorg leverden, verliezen clienten hierdoor hun vaste zorgverlener en zijn de lonen van deze hulpverleners flink gekort, wat ik heb mee gemaakt als alphahulp zo'n slordige 3 euro per uur zo maar minder.
Daarbij is het ongelooflijk dat je als student met een aanvullende verzekering al 125 euro per maand moet zien op te hoesten, die lullige 30 euro van de staat maakt dat enorme gat tussen ervoor en erna echt niet goed. Neem dan ook ook aan Nederland een voorbeeld van hoe het niet moet. Het lijkt wel het recht van de rijkste, meer en meer. Zo betalen we in Nederland ook drie keer zoveel als basisbedrag voor hoger onderwijs. En dan zeuren over een kenniseconomie?!?
Ik hoop dat het in Belgie wel goed gaat! Succes!!!

Michael Moore is een puppet

Michael Moore is een puppet van de gevestigde orde. Mensen die hetzelfde verhaal verkondigen als jij, moet je niet per definitie vertrouwen.