Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

MOC noemt akkoord over asiel en migratie pleister op houten been

MOC noemt akkoord over asiel en migratie pleister op houten been

BRUSSEL - De christelijke arbeidersbeweging MOC (Movement Ouvrier Chrétien) bestempelt het oranje-blauwe akkoord over asiel en migratie als 'totaal ontoereikend'. “Deze maatregelen zijn een doekje voor het bloeden: op de echte uitdagingen van de migratie wordt geen antwoord geboden,” aldus de franstalige tegenhanger van het ACW.

De precieze inhoud van de afspraken is nog onduidelijk, maar over de grote lijnen is de MOC alvast niet te spreken. De voorstellen i.v.m. 'economische migratie' blinken enkel uit in opportunisme, en op het vlak van regularistie gaat het akkoord niet ver genoeg, stelt de MOC.

Regularisatie
Duidelijke en permanente criteria voor regularsatie - vastgelegd in een wet - komen er sowieso niet. “Er komt enkel een rondzendbrief," constateert de MOC.

"Bovendien stelt oranje-blauw enkel de regularisatie in het vooruitzicht, geval per geval, van mensen die ofwel al in een procedure zitten, ofwel werk hebben gevonden. Maar de criteria die vasthangen aan de procedures zijn veel te complex, en werkgevers zullen natuurlijk aarzelen om hun zwartwerkers aan te geven. Veel mensen zullen uit de boot vallen,” zegt de MOC.

Teleurstelling ook wat de opsluiting van kinderen betreft. “Wij eisten een einde aan die praktijk. Het akkoord voorziet liever 'opvangstructuren die zijn aangepast aan families met kinderen', in leegstaande kazernes. Het decor verandert maar de opsluiting blijft, en België zal nog steeds in strijd zijn met de internationale conventies,” stelt de christelijke arbeidersbeweging.

Braindrain
Vooral het luik over economische migratie zit de christelijke arbeidersbeweging hoog. “Door alleen maar strict economische criteria toe te passen volgt oranje-blauw een puur opportunistische logica: enkel de personenen die wij op basis van hun competenties zelf kiezen, komen in aanmerking. Met de eigen motieven van de kandidaten of met de gevolgen voor de landen van herkomst wordt geen rekening gehouden,” zegt de MOC.

“Bovendien discrimineert deze methode de vrouwelijke kandidaat-migranten, want die zijn meestal minder gekwalificeerd,” voegt de MOC er aan toe.

Dit soort selectieve migratie is volgens de MOC ook economisch gevaarlijk voor België zelf, want “ze moedigt de bedrijven niet aan om te investeren in de opleiding van de vele mensen zonder werk in ons land,” aldus de MOC.