Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Bart De Wever, over "gratuite" uitspraken en "de Liberale drie"

[Opinie] Bart De Wever, over "gratuite" uitspraken en "de Liberale drie"

Bart De Wever vindt de Antwerpse excuses voor de jodenvervolging gratuit. Hij zei dat gisteren in De standaard (DS 29/10). Dat Bart De wever al meerdere malen stof heeft doen opwaaien met communautaire uitspraken is geweten. Deze keer laat hij zich uit over de Antwerpse burgemeester en diens excuses voor de actieve meewerking van het Antwerps stadsbestuur aan de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over het zionistische beleid in Palestina. Dit laatste was een onderwerp dat de Vlaams-nationalist in het verleden niet aanraakte, getuige zijn stilte daarover.

Ten eerste laakt De Wever de verontschuldigingen als 'gratuit' voor dubieuze redenen. Hij geeft aan dat ze misbruikt worden om het VB mee te bekampen. Nu, dat de politiek-ideologische erfgenamen van de collaboratie ermee worden aangevallen wordt enkel door De Wever zelf gesuggereerd en door niemand anders. Noch het Forum der joodse Organisaties noch burgemeester Janssens hebben dat gesuggereerd en houden liever de lippen stijf op elkaar.

Ten tweede noemde hij Antwerpen een stad die leed onder de nazi-bezetting. Dat klopt, maar het was ook een stad met een gunstig klimaat voor jodenvervolging en tevens een stad met een bereidwillig stadsbestuur, meer dan in Brussel bijvoorbeeld. Hij meent het 'niet moedig te vinden om naar die bestuurders in moeilijke omstandigheden na te trappen' en weigert om hen de verantwoordelijkheid voor hun 'gewillige medewerking' te erkennen.

Tenslotte misbruikt hij in deze de Palestijnse kwestie op een
opportunistische manier en dat enkel om zijn eigen argument kracht bij te zetten. Dat Israël de Holocaust misbruikt voor politieke doeleinden is algemeen geweten. De Wever doet met zijn referentie naar de behandeling van Palestijnen net hetzelfde om zo de verantwoordelijkheid voor de jodenvervolging van het toenmalige stadsbestuur te ontlopen.

Bart de Wever is zeker geen vriend van de Palestijnse zaak. Eenieder die consequent opkomt voor de rechten van de Palestijnen en voor hun recht op verzet is dat wel.

Uit dit verhaal blijkt nogmaals dat het nog steeds 'not done' is in Vlaanderen om de Holocaust of andere gevoelige onderwerpen (zoals bv. de kolonisatie van Congo) in een bredere en actuele context te bespreken. Men blijft liever muggenziften over het al dan niet misbruiken voor deze of gene partijpolitieke doeleinden. Een zienswijze waarbij het debat wordt geopend om de mechanismen en het contextuele van die dramatische gebeurtenissen te begrijpen om ze zo tijdig en effectief te kunnen bestrijden, ontbreekt.

Racisme is een beestje dat zich aanpast en verplaatst van de ene groep naar de andere en dat genesteld blijft in het hart van de mens. Daarom ook dat een juist begrip ervan en een blijvende waakzaamheid noodzakelijk zijn. Een eeuwig schuldgevoel tegenover een enkele bevolkingsgroep zal een volgende genocide een ander niet kunnen besparen.

Vandaag reageerden ook drie liberale zwaargewichten (Verhofstadt, Somers en Dewael) ontzet in een opinieartikel over De Wevers uitspraken. Ze refereren daarbij naar de joodse gemeenschap als "een gemeenschap die zo belangrijk is voor de stad" - wat impliciet slaagt op economische argumenten en het belang van de Antwerpse haven- en diamantsector. Echte liberalen dus waarbij alles moet worden afgemeten aan de winst. Een principiële positie nemen mogen we niet verwachten. Anders zouden "de Liberale drie" of Janssens hun verantwoordelijkheid erkennen en zich verontschuldigen, in hun positie als erfgenamen van verantwoordelijke regeringsleiders, voor miljoenen Congolese doden en voor het plunderen van hun land.

Nochtans heeft België ook volgens de liberale visie zijn rijkdom als land mee opgebouwd door de kolonisatie van Congo. Arme zwarten tellen niet voor evenveel mee. Frankrijk heeft zich evenmin tot op heden nooit geëxcuseerd voor de 132 jaar-durende kolonisatie van Algerije. Waardoor hier nogmaals pijnlijk blijkt hoe de Holocaust zich tekent als een heilige koe in het Europese debat.

Mohamed Benhadou is bestuurslid van AEL

Wat is er verborgen?

Ik ben het er helemaal mee eens als Europeaan!
Het is een heel pijnlijk onderwerp.
We hebben jullie nodig om dit bespreekbaar te maken. Thks voor deze reaktie.
Ik bedoel daarmee de mensen die hun informatie buiten Europa krijgen.
Het is opvallend en verontrustend hoe Iraanse mensen en Marokkanen andere informatie hebben over de Holocaust als wij.Zijn ze daardoor anti-semitisch? Integendeel! In Iran leven een miljoen joden al 3000 jaar vreedzaam samen met de Iranezen net als in Marokko. Als je dit naast de wet zet die in Europa het verbod legt op het betwijfelen van elementen van de Holocaust, dan kan je vermoeden dat er dingen verborgen worden aan het grote publiek. Een waarheid hoeft niet met een wet beschermd te worden. Er zijn verschillende groepen binnen de joodse gemeenschap.Gewone mensen en bankiers. Hun belangen zijn even tegenstrijdig als bij andere groepen mensen.
De Iraanse president gaat op bezoek bij de joods orthodoxe gemeenschap in New York en word warm onthaald. Hij krijgt een geschenk voor het feit dat hij het onderscheid maakt tussen Zionisten en gewone joden. Dit nieuws is echter gescensureerd door onze gecontroleerde media.
Iran is nl de laatste tijd gedemoniseerd als anti semiet door de gecontrolleerde media. Het plan om Iran aan te vallen mag niet in het gedrang komen met deze tegenstrijdige informatie.
Ziet u hoe belangrijk dit is?
Overal over de wereld leven gewone joden vreedzaam samen met andere groepen behalve in Israel. Het uitvergroten van de Holocaust was nodig om de staat Israel te stichten. Wilden de gewone joden dat wel?
Niet alleen de Palestijnen maar heel de (westerse) wereld is hier de dupe van. Het zal zich niet oplossen zonder dit bespreekbaar te maken. Heel de Hitler Bush connectie is ook al bloot gelegd door velen.... De Nazie elite is via operatie paperclip ontsnapt uit dld naar de VS.in 1945. Met paspoorten van het Vaticaan. Velen zeggen in de VS dat hun politici en regering 'gekidnapt' is door de Zionistische Lobby binnen AIPAC. We laten ons foppen een keer, twee keer, maar niet heel de tijd!

Lucas Catherines Palestina - de laatste kolonie

Even een sidestep: over het zionisme, stichting van Israël, gedwongen verhuis van duizenden joden uit Irak om het zionistisch project te steunen ed. is het boek van de hand van Lucas Catherine - Palestina, de laatste kolonie?
http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064452598

De drie liberale kopstukken,

De drie liberale kopstukken, die reageerden op De Wevers uitspraken, zijn Somers, Dewael en de De Gucht. Dus niet Verhofstadt, zoals in dit stuk gesteld wordt.

Het is niet omdat ze onder

Het is niet omdat ze onder "moeilijke omstandigheden" handelden dat we het hen zomaar moeten vergeven.
Ik denk wel niet dat we de uitspraak van de liberale drie zo negatief moeten interpreteren. De joodse gemeenschap maakt deel uit van de Antwerpse cultuur en identiteit (->"een gemeenschap die zo belangrijk is voor de stad").

Valja: zeggen dat Iraniers en Joden al duizenden jaren vredig samen wonen is misschien ietsje te positief. Ik heb een link geplaatst waar je kan lezen hoe "vredig" ze samen leefden.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Iran
Ik blijf zeer sterk twijfelen aan de oprechtheid van Ahmadinidjad.

Racisme is een beestje dat zich aanpast en verplaatst van de ene groep naar de andere en dat genesteld blijft in het hart van de mens. Daarom ook dat een juist begrip ervan en een blijvende waakzaamheid noodzakelijk zijn.
-> echt knap geformuleerd!

wikipedia is wel gecleand door mainstream people

Merci voor de link
ga ze zeker doorspitten
Wikipedia is het laatste half jaar uitgekuisd door mensen van de veiligheid op dingen die niet main stream zijn .
Wij hebben dit met name gemerkt rond het thema van 9/11.
Ik kreeg deze byzondere link van iemand door via mail
http://users.skynet.be/sledgehammer/nwo.doc

aan non-mainstreamer Valja

Mainstraim people?
Aan je link te zien hoor je daar zeker niet bij. Vindt je deze link interessant omdat het zo totaal doorgedraaid is of neem je het serieus? Hij is in elk geval zeer "bijzonder". Dat is de meest antisemitise tekst die ik ooit gezien heb. Ik neem aan dat die film die je ziet als je op je naam drukt(zeitgeist) de verfilming is? Tegenwoordig vind ik meer en meer antisemitise teksten, hier en elders. Ik hoop dat indymedia beseft dat de site gebruikt wordt om jodenhaat te verspreiden.

Nog vlug een citaat van een favorite joodse schrijfster:
There is a level of cowardice lower than that of the conformist: the fashionable non-conformist

En daarmee is de kous af.

Missing leiderschap

Prettig discutieren zo met affe kousen.
Het centrale probleem in de wereld is het leiderschap die de wil van de gewone mensen niet respecteren maar oorlog na oorlog creeren beginnend bij de Indianen, WW1, waarbij de populatie op het amerikaanse continent van 60 miljoen naar 800 000 zielen zakte.Alles voor hun eigen liefdeloze belangen. Ze verspreiden ziekte,armoede,lijden en holocausten. Er bestaan geen heilige oorlogen. Ze kreeren verdeeldheid onder de gewone burgers zoals jij en ik. Vele van mijn vrienden zijn van Iraanse Joodse, marokkaanse origines. Gewone burgers weten al lang dat ze in harmonie kunnen leven in 1 wereld en allemaal verwand zijn en nieuwsgierig naar mekaar zijn. Ze willen een schone aarde en drinkbare rivieren...