Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpse politie agenten “racistische nietsnutten”

Antwerpse politie agenten “racistische nietsnutten”

In de Antwerpse media noemde SP-a Gemeenteraadslid Frank Hosteaux tijdens het weekend (2/12/07) de politie agenten van zone City “racistische nietsnutten”. Hosteaux is een buurtbewoner van “het Noord” en ex havenarbeider met een grote mond. Hij maakt deel uit van het linkse SP-a Rood en kreeg bekendheid met zijn strijd tegen “huisjesmelkers” die hun krotten aan woekerprijzen verhuren, ondermeer aan illegalen. Door zijn strijd werden krotten onbewoonbaar verklaard en eigenaars veroordeeld. Een pervers neveneffect is dat de verdreven bewoners, armen en marginalen, geen betaalbaar alternatief vinden voor hun krot. De huurprijzen stijgen en sociale woningen zijn zeldzaam.

Kopie van Afbeelding 008.jpg

Frank Hosteaux kent de wijk als zijn broekzak. Zijn uitval naar de politie is ingegeven door de voort durende razzia’s in Afrikaanse cafés aan het De Coninckplein. Razzia’s die zijn ingefluisterd door het Stadsbestuur, dat deze multiculturele volkswijk wil “opkuisen” en “herwaarderen”. Lees: slooprijp maken voor bouwpromotoren en onbetaalbare appartementen. Onder het mom van het verhogen van de “veiligheid” wordt iedereen die niet past in de normen en waarden van een “witte bourgeoisie” weg gepest. (Lees: www.basta-online.be ).

De buurt rond het De Coninckplein wordt geterroriseerd door een zogenaamd “buurtcomité”, “De Bilzen”. Een comité dat verwant is aan de her en der bestaande “BIN”, “Buurt Informatie Netwerken”. Zeg maar, spionage organisaties van bewoners die samenwerken met de politie en zowel hondendrollen opsporen als “verdachte bewegingen” signaleren. Ze worden ook de Antwerpse “Stasi” genoemd, naar wat in de DDR bestond. “De Bilzen” beweert in naam van de buurt te spreken en is kind aan huis op het “Schoon Verdiep”, bij Burgemeester Patrick Janssens (SP-a). Het aan het Vlaams Belang verwante “De Bilzen” geeft Janssens het voedsel om zijn rechtse populistische politiek te voeren en het programma van het VB uit te voeren.

De aanval van Hosteaux op de “racistische nietsnutten” van zone City werd ogenblikkelijk beantwoord door twee wijk figuren die het als “witten” opnemen voor de volgens hen bedreigde “normen en waarden”. Hosteaux verklaarde terecht dat die razzia’s een dekmantel vormen voor de jacht op mensen zonder papieren. Cristophe Verbruggen van een schimmig comité in de Van Arteveldestraat: “Hij (Hosteaux) houdt zich op met mensen die hier rondhangen en problemen veroorzaken…”. Commentaar overbodig. En Charles Van Dijck van “De Bilzen” “is weinig opgezet met de uitspraken van Hosteaux…” (GvA). Hij meent: “Er is hier geen mensenjacht aan de gang. Als er bij acties illegalen worden aangetroffen, worden die opgepakt. Dat is nu eenmaal de wet…”. Het was ook “nu eenmaal de wet” toen tijdens WOII duizenden Joodse Antwerpenaren door de politie geestdriftig opgepakt werden, richting gaskamers. Ook toen waren er Antwerpenaren – te weinig – die “de wet” aan hun broek lapten en Joden verborgen. Zoals er nu zijn die “illegalen” helpen. Wet of geen wet…

Diezelfde politie van zone City voerde fel gecontesteerde razzia’s uit op tram 12 – samen met De Lijn – op zoek naar “zwartrijders”. In werkelijkheid waren het gerichte acties tegen “illegalen”. De meerderheid der bewoners rond het geviseerde De Conincplein zijn mensen van “vreemde” afkomst, allochtonen van tientallen nationaliteiten. “De Bilzen” en C° vertegenwoordigen slechts een stel verzuurde “witten” in een gekleurde wijk.

In “Gazet van Antwerpen” zegt commentator Lex Moolenaar:” Frank Hosteaux is raadslid, voor de SP-a. Zijn uitspraken over de politie van zone City zijn dus een directe aanval op zijn eigen politieke chef Patrick Janssens, die als burgemeester verantwoordelijk is voor de politie”. Zo is het. Hosteaux is geen “gewone” en het was te verwachten dat hij als ex-dokwerker frontaal zou botsen met de “kaviaar socialisten” in zijn partij.

Onlangs publiceerden we hier: “1 november – “Allerheiligen & Drugs”. Over een door Burgemeester Janssens op advies van de politie van zone City verboden informatie actie over gezondheid, naar druggebruikers op het zelfde De Coninckplein toe. Het was “De Bilzen” die op dit verbod aanstuurde. De actie had wél plaats, ondanks de politie “bevelen”. Ze kwam op de plaatselijke TV (ATV) en andere media.

Veertien dagen later kregen de initiatiefnemers een “Gemeentelijke Administratieve Sanctie” (GAS) van 80€ in de bus. Wegens het niet respecteren van een…”samenscholingsverbod”. Deze “GAS” worden niet alleen ingezet tegen wildplassers, maar ook tegen het recht op vrije meningsuiting. De organisatoren zullen niet één € betalen en startten een juridische procedure. Lees hier weldra: Antwerpen - “ GAS tegen “Freedom of Speach”.

Koen Calliauw.